Moscova invita Grecia sa se alature BRICS. Se va rupe de zona euro si FMI?

Joi, 14 Mai 2015, ora 09:55
2759 citiri
Moscova invita Grecia sa se alature BRICS. Se va rupe de zona euro si FMI?
Foto: Russia Today

Moscova paveaza drumul Greciei catre copia FMI creata in parteneriat cu China, Brazilia, India si Africa de Sud: BRICS. Invitatia a fost facuta la inceputul acestei saptamani de catre adjunctul ministrului rus de Finante, Serghei Storchak, in cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul elen.

Alexis Tsipras nu s-a ferit sa declare ca priveste gestul ca pe o "surpriza placuta", in conditiile in care tara sa se afla intr-un impas in ceea ce priveste negocierile pe tema datoriilor inregistrate catre FMI, BCE si guvernele din zona euro, arata International Business Times.

Adevaratul plan B?

Noua Banca de Dezvoltare din Shanghai, cunoscuta si sub numele de BRICS, a fost creata la initiativa Chinei ca un instrument financiar pentru extinderea influentei la nivel global.

Fondurile aflate la dispozitia bancii din Shanghai se ridica la 100 de miliarde de dolari, cum cum au raportat cele cinci state membre la sfarsitul lunii martie.

Alaturi de Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura, BRICS este vazuta de analisti ca o contrapondere la mult mai celebrele FMI si Banca Mondiala, aflate sub controlul Washingtonului.

Tsipras a mentionat ca va analiza oferta, urmand sa discute detaliile unei posibile aderari in cadrul summitului membrilor BRICS din iunie, de la Moscova.

Pentru oficialii de la Atena, aderarea la banca creata de Beijing si Moscova poate reprezenta o alternativa la iesirea din impasul negocierilor cu creditorii internationali pe tema datoriilor de peste 240 de euro cumulate in ultimii ani.

Conform unei declaratii aparute in cotidianul britanic The Telegraph, membrii Syriza, principalul partid al coalitiei de guvernare din Grecia, au solicitat negociatorilor eleni sa mentina o linie ferma in cadrul discutiilor cu creditorii.

Iau pozitie

"Am cazut de acord asupra unei strategii mai dure care sa elimine compromisurile. Suntem uniti si intentionam sa stam fermi", a declarat un oficial din ministerul de Finante al Greciei.

Ultima runda de negocieri cu creditorii internationali, desfasurata la inceputul saptamanii, nu a adus nimic nou in peisaj, ministrii de finante din zona euro plangandu-se in continuare de lipsa reformelor in unele sectoare ale economiei elene.

Reprezentantii FMI si ai tarilor din zona euro sustin ca Grecia trebuie sa initieze programe de reducere a pensiilor si modificari in piata muncii pentru a debloca ultima transa de 7,2 miliarde euro din programul de asistenta financiara.

Nivelul lichiditatilor de care dispune guvernul de la Atena este minim, ministrul de Finante Yanis Varoufakis anuntand ca in urmatoarele doua saptamani fondurile vor fi epuizate, tara urmand sa declare incapacitate de plata.

Un al treilea program de asistenta financiara, o varianta aparuta in cadrul discutiilor cu creditorii, nu va fi sustinuta de oficialii FMI, conform unei informatii aparuta in cotidianul El Mundo.

Potrivit buletinului de analiza Eurostat, economia Greciei a intrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, ceea ce face si dificila misiunea guvernului de la Atena de a respecta cerintele creditorilor din zona euro.

#Grecia invitatie aderare BRICS, #criza datoriilor Grecia, #imprumuturi grecia, #ruptura Grecia FMI , #Management