Ceasul ticaie pentru Grecia. Vor reusi elenii sa faca fata acestei saptamani de foc?

Luni, 11 Mai 2015, ora 15:17
2030 citiri
Ceasul ticaie pentru Grecia. Vor reusi elenii sa faca fata acestei saptamani de foc?
Foto: Greek Reporter

Grecia nu mai are resurse financiare pentru a trage de timp in jocul negocierilor cu creditorii internationali, asa ca rezultatul discutiilor programate pentru saptamana aceasta va fi definitoriu pentru soarta tarii in cadrul uniunii monetare europene.

Pe canalele oficiale, atat premierul grec Alexis Tsipras, cat si ministrii de finante din zona euro dau asigurari ca se cauta in continuare solutii pentru iesirea din impas, dar vocile analistilor economici adopta un ton mult mai sumbru, dupa cum arata ziarul The Independent.

Momente cruciale

Negocierile vor fi reluate inca de la inceputul saptamanii, dar cum guvernul de la Atena da semne ca a ajuns la fundul sacului, plata transei de 750 milioane de dolari catre FMI, prgramata pentru marti este pusa la indoiala.

"In cursul acestei saptamani se va atinge un punct critic in care plata datoriilor chiar nu va mai fi posibila", crede Ranko Berich, analist al Monex Europa.

O intrare in incapacitate de plata a tarii ar fi urmata de refuzul Bancii Centrale Europene de a accepta obligatiuni grecesti ca garantii pentru imprumuturile de urgenta acordate bancilor elene.

Acasta masura ar prabusi intreg sistemul bancar din Grecia, impunand un control al retragerilor de capital si, in final, iesirea tarii din zona euro.

"Grecia nici macar nu se apropie de respectara termenilor unei noi interventii financiare, crescand posibilitatea unei iesiri fortate din zona euro", considera Azad Zangana, reprezentantul Schroders.

Inclusiv reprezentantii Institutului National de Cercetari Socio-economice din Londra nu vad cu ochi buni tergiversarea la nesfarsit a acestor negocieri.

"Daca nu se ajunge la semnarea unei intelegeri in urmatorele saptamani, exista un risc major ca Grecia sa iasa din zona euro", arata cercetatorii britanici.

Ultima sansa: inca un imprumut

Eventuala plata pe care guvernul de la Atena trebuie sa o faca maine catre FMI este ca si asigurata, linisteste apele ministrul de Finante, Yanis Varoufakis.

Pana acum, oficialii eleni au fost nevoiti sa apeleze la depozitele autoritatilor locale pe pentru a asigura plata salariilor si pensiilor la sfarsitul lunii trecute.

Pentru Grecia, negocierile de acum reprezinta chiar ultima sansa de a prinde o gura de oxigen in valoare de 7,2 miliarde de euro.

Chiar si asa, ministrul de Finante al Frantei, Michel Sapin, nu da sanse prea mari incheierii unei intelegeri in zilele urmatoare, dupa cum, relateaza agentia Reuters.

"Lucrurile au mai progresat, dar nu sunt indeajuns de mature pentru a trage imediat concluzii. Este un proces delicat si complex. Sunt destule tensiuni in tabara elena", aprciaza ministrul Sapin.

Din punctul acestuia de vedere, pentru inchierea unui acord care sa duca la deblocarea ajutorului financiar de 7,2 miliarde euro vor fi necesare cateva saptamani in plus.

De altfel, aceasta este traiectoria pe care a intrat procesul negocierilor dintre oficialii de la Atena si creditorii din zona euro, acestia avand nevoie de votul majoritatilor din fiecare tara pentru a elibera suma alocata pentru Grecia.

Dar, chiar si cu suma la dispozitie, grecii nu pot cumpara decat sperante pe timp scurt.

In iulie si august, Grecia trebuie sa plateasca Bancii Centrale Europene suma de 6,7 miliarde de euro, iar pensiile si salariile care vor trebui platite in mai si iunie ating o cifra de aproximativ 3,2 miliarde euro.

Pentru a supravietui avalansei de plati, Grecia are nevoie de inca un progam de asistenta financiara estimat la 50 de miliarde de euro de catre unii specialisti.

Negocierea acestuia se anunta la fel de dura, de altfel, lipsa reformelor pe piata muncii si in sistemul de pensii de stat reprezentand si actalele piedici care stau in calea perfectari unei intelegeri cu partenerii europeni.

"Guvernul radical al Greciei cred ca realizeaza pas cu pas cat de grava este situatia. Noi continuam sa credem ca, in proportie de 70%, vor rusi sa semneze un acord in final si vor ramane in zona euro", considera Holger Schmieding, reprzentantul bancii Berenberg.

Insa, pentru un nou program bailout, Grecia trebuie sa supravietuiasca mai intai acestei saptamani.

#incapacitate plata grecia, #negocieri Grecia creditori zona euro, #imprumut nou Grecia, #iesire zona euro Grecia , #Grecia