Statele din zona euro nu-si mai pun problema daca datoria Greciei va fi restructurata, ci mai degraba care va fi cel mai bun mod pentru a realiza acest obiectiv, a precizat, luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Toate statele care folosesc moneda euro vor ca Grecia sa ramana in uniunea monetara si sunt pregatite sa acorde "solidaritate financiara" atat timp cat Atena adopta reforme, a explicat oficialul BCE, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, transmite Reuters.
Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma
"Intr-adevar, problema nu este daca datoria Greciei va fi restructurata, ci cum sa realizam asta intr-un mod care sa ajute in mod real economia tarii", a explicat
Coeure.
Conform datelor Eurostat, la sfarsitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se inregistra in Grecia - 168,8% din PIB.
Grecia, campioana la reducerea datoriei: Cum ...citeste mai departe despre "UE s-a sucit la 180 de grade: Ce solutie radicala vede pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:50
Cel mai inversunat critic al politicii de austeritate impuse Greciei in ultimii cinci ani, profesorul de economie Joseph Stiglitz, se arata inspaimatat de posibilitatea ca guvernul de la Atena sa faca pasul inapoi in fata creditorilor din zona euro.
Noua lista de reforme inaintata de premierul Tsipras liderilor europeni il face pe economistul laureat cu premiul Nobel sa dea un avertisment serios Greciei: "Daca veti continua cu austeritatea, intrati intr-o depresiune economica fara sfarsit!", arata Stiglitz intr-un comentariu publicat de revista Time.
Despre "ipocrizia" germana
"Pe masura ce drama Greciei a luat amploare, nu putini au fost cei care s-au minunat in fata ipocriziei manifestate de nemti", a continuat Stiglitz.
Germania a fost beneficiara, in termeni reali, a unora dintre cele mai mari stergeri de datorii si programe de ajutor financiar, unul acordat neconditionat de SUA, dar, cu toate acestea, refuza categoric ideea unei reduceri a datoriilor pentru Grecia.
Potrivit economistului, multi s-au minunat de asemenea de capacitatea propagandistica a Germaniei, care a prezentat lumii intregi imaginea unei Grecii falimentare, care refuza sa initieze minimele reforme cerute in schimbul unui ajutor generos.
Realitatea contrazice flagrant insa afirmatiile liderilor germani, spune el. "De la mijlocul anilor '90 si pana la inceputul crizei financiare, economia Greciei a inregistrat un ritm de crestere mai sustinut decat media din UE: 3,9%, fata de 2,4%".... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 11:21
2Un oficial al Bancii Centrale Europene a explicat, luni, care este motivul pentru care datoria Greciei catre aceasta institutie nu poate fi restructurata, asa cum a cerut premierul elen Alexis Tsipras.
"Datoria catre eurosistem (BCE - n.red.) nu poate fi restructurata", a transmis guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, care face parte si din conducerea BCE.
ECB Noyer: Greece Debt To Eurosystem Cannot Be Restructured- Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 6 iulie 2015
The Guardian explica si motivatia: masura ar insemna finantarea monetara a unui stat, ceea ce contravine regulilor institutiei.
Pe 20 iulie expira termenul la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa in valoare de 3,5 miliarde de euro catre BCE.
Grecia a spus NU Europei: Demisia lui Varoufakis nu e suficienta - BCE da o veste foarte proasta - LIVE
Totusi, premierul elen Alexis Tsipras vede restructurarea datoriei ca singura solutie.
"Grecia va merge inainte cu negocierile si va ...citeste mai departe despre "Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 12:42
Partenerii europeni ai Greciei analizeaza o noua restructurare a datoriei statului elen, vizand de aceasta data creditorii institutionali, prin care indatorarea ar putea fi redusa cu 70-100 miliarde euro si mentinuta ulterior la circa 100% din PIB, potrivit Kathimerini.
Imprumuturile totale ale creditorilor oficiali pentru Grecia, care includ si pachetele de ajutor financiar primite de la celelalte tari euro, se situeaza la circa 220-230 miliarde de euro, au declarat oficiali europeni sub protectia anonimatului.
Cel mai probabil scenariu este o restructurare a obligatiunilor detinute de Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale din zona euro si posibil a celor aflate in posesia statelor din uniunea monetara.
Restructurarea, a doua dupa ce au fost sterse 100 de miliarde de euro din datoria Greciei catre creditorii privati, ar fi ultima sansa a statului elen sa ramana in zona euro, considera oficialii europeni. BCE a refuzat sa comenteze asupra informatiilor.
Obiectivul ar fi o reducere a indatorarii tarii cu 30%, 70-100 de miliarde de euro, in functie de modul in care se va derula, intrucat devine tot mai larg acceptat ca prima restructurare, din martie, in care a fost implicat doar sectorul privat, nu a fost suficienta. De asemenea, recesiunea si intarzierile programului de ajutor financiar in ultimele luni au facut imposibila atingerea obiectivelor.
In ultimele saptamani au aparut informatii in piata financiara ca FMI nu ar mai fi dispus sa... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 15:30
Grecia trebuie sa convinga pana joi seara investitorii privati sa participe la cea mai ampla restructurare a unei datorii suverane din istorie, iar un esec ar pune in pericol al doilea pachet de ajutor financiar si ar deschide calea unui faliment haotic.
Autoritatile elene s-au inteles cu reprezentanti ai creditorilor privati (Institutul pentru Finante Internationale) ca acestia sa accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominala a unor obligatiuni in valoare de 206 de miliarde de euro, insa acordul nu este angajant pentru detinatorii de obligatiuni.
Incluzand pierderea dobanzilor viitoare si prelungirea scadentelor, pierderea reala pentru investitori se situeaza la circa 74%. Obligatiunile vechi vor fi preschimbate cu unele noi, cu maturitate mai lunga si garantii mai solide, acestea fiind insotite si de plata unor stimulente financiare investitorilor.
Preschimbarea va fi posibila doar daca Grecia primeste un raspuns, pozitiv sau negativ, de la peste 50% din investitorii care detin obligatiuni de 177 miliarde de euro emise sub incidenta legii elene, iar dintre acestia doua treimi accepta pierderile.
Pentru a se asigura ca preschimbarea de obligatiuni va avea loc, Grecia a introdus prin lege in luna februarie clauze de impact colectiv, care ii vor permite sa forteze schimbul in cazul investitorilor care nu vor sa participe, daca sunt indeplinite anumite conditii.
Legislatia adoptata in februarie a introdus clauze de impact colectiv pentru obligatiunile de... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 15:20
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat partial al doilea program de salvare a Greciei de 130 miliarde euro, respectiv 58 miliarde euro pentru restructurarea datoriilor catre creditori privati si recapitalizarea bancilor elene, la care se adauga 35 miliarde euro ca sursa temporara de finantare.
Astfel, s-a revenit, joi, la un plan anterior de impartire in doua a programului de sustinere financiara, urmand ca fondurile destinate direct Guvernului de la Atena sa fie aprobate ulterior, in functie de succesul restructurarii datoriilor catre creditorii privati, relateaza Financial Times.
Ministrii au aprobat 35,5 miliarde de euro pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, in operatiunea de schimb de obligatiuni de 200 de miliarde de euro, precum si alte 23 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene.
Restul de 71,5 miliarde de euro, din totalul programului de 130 miliarde euro, nu are inca acordul final al ministrilor.
Tot joi, alte 35 de miliarde de euro au fost aprobate ca sursa temporara de finantare, astfel incat bancile din Grecia sa poata continua sa acceseze imprumuturi ieftine de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru operatiunile curente.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Grecia a indeplinit toate conditiile necesare obtinerii celui de-al doilea program de salvare si lucrurile evolueaza bine, dar decizia acordarii efective a banilor va fi luata ulterior, in functie de succesul operatiunii de... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 20:11
Grecia ia in calcul oferiera unor obligatiuni cu maturitatea peste 100 de ani in schimbul titlurilor cu scadenta pe termen scurt, pentru a evita falimentul, a declarat pentru Reuters o sursa bancara apropiata statului elen.Bancile BNP Paribas, Deutsche Bank si HSBC si banca de investitii Lazard ofera consultanta Greciei privind restructurarea datoriilor de stat, scrie Mediafax.
Contactati de Reuters, reprezentantii celorlalte banci implicate in discutii nu au confirmat informatia. O sursa a declarat ca guvernul elen se concentreaza pe variantele deja existente, fara alte amendamente.
Cu toate acestea, cererea ridicata pentru obligatiunile pe 100 de ani emise de Mexic ar putea creste interesul pentru o astfel de varianta, inclusiv in Grecia.
"Costurile de finantare ale Greciei vor fi oribile, dar este mai important ca printr-o astfel de masura poate fi evitat falimentul. Are legatura mai mult cu supravietuirea decat cu ce ar fi bine pe termen lung", comenteaza un analist al RBS Singapore.
Pietele credit default swap plaseaza probabilitatea intrarii Greciei in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani la 94%.
Inainte de incheierea, in luna iulie, a celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 109 miliarde euro, unii oficiali din zon euro au recomandat guvernului elen sa incerce sa preschimbe obligatiunile existente care vor ajunge la maturitate pe termen mediu si scurt in titluri cu scadenta de pana la 40 de ani.
Acordul din iulie prevede... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 14:43
Falimentul Greciei este inevitabil, de aceea restructurarea datoriei este necesara, crede ministrul german de finante Wolfgang Scaeuble, potrivit unei scrisori confidentiale "scurse" in presa germana. "Ne aflam in fata riscului real al unui faliment total in interiorul zonei euro", a precizat ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, in scrisoarea adresata presedintelui BCE, Jean Claude Trichet.
In scrisoare, ministrul german de finante a cerut ajutor suplimentar pentru Grecia adaugand ca bancile private ar trebui sa se sacrifice si sa contribuie la ajutorarea statului elen.
Scaeuble sugereaza ca bancile private ar trebui sa acorde 7 ani Greciei pana la rambursarea creditelor existente.
"Orice intelegere convenita la 20 iunie trebuie sa includa un mandat clar de a initia procesul de implicare a detinatorilor de obligatiuni grecesti. Acest proces trebuie sa conduca la o contributie cuantificabila si substantiala a detinatorilor de obligatiuni la efortul de sprijin", se precizeaza in scrisoare, potrivit EUObserver.
In opinia lui Schaeuble, ar trebui sa existe un schimb de obligatiuni care sa prelungeasca cu sapte ani termenul obligatiunilor suverane grecesti neplatite, pentru ca statul elen sa aiba timp suficient sa-si implementeze reformele si sa recastige increderea pietei.
Oficialii UE si statele membre din zona euro lucreaza in prezent la cea "de-a doua salvare" a Greciei, plan care ar include inca 60 de miliarde de euro, pe langa cele 110 miliarde de... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 17:59
Premierul Greciei si reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin ca statul elen trebuie sa evite restructurarea datoriilor de stat si sa continue masurile de reducere a deficitului bugetar si programul de privatizare pentru a depasi criza, transmite Reuters.Papandreou trebuie sa prezinte in cateva zile un plan fiscal suficient de credibil pentru a determina Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sa continue sa finanteze tara.
Majoritatea populatiei respinge insa noi masuri de austeritate, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate sambata. Acelasi sondaj arata ca socialistii aflati la putere au inceput sa piarda teren in fata conservatorilor din opozitie pentru prima data de la victoria in alegerile din 2009.
"Restructurarea datoriilor nu intra in discutie", a declarat Papandreou intr-un interviu publicat in editia de vineri a ziarului Ethnos.
Grecia a incheiat cu circa un na in urma un acord pe trei ani cu FMI si UE pentru un imprumut extern de urgenta de 110 miliarde euro.
Tara se confrunta insa in continuare cu venituri reduse la buget si o recesiune profunda, alimentand speculatiile ca guvernul ar putea fi nevoit sa restructureze datoriile pentru a iesi din criza fiscala care a declansat o criza la nivelul zonei euro.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat marti ca Grecia ar putea fi nevoita sa se indrepte catre o "restructurare delicata" a datoriilor.
BCE se opune insa vehement unui astfel de scenariu, din cauza temerilor ca ar... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 09:50