INAPOI LA DRAHMA? Tragedia greceasca intinde nervii la maxim in Europa

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 22:40
5954 citiri
INAPOI LA DRAHMA? Tragedia greceasca intinde nervii la maxim in Europa

Pragul psihologic pe care il are de trecut zona euro in urmatoarele saptamani va trasa viitorul monedei europene. Au existat discutii aprinse cu privire la eliminarea statului "bolnav" din regiune, Grecia, decizie care ar putea insemna chiar destramarea zonei euro.

Trecerea statului elen la drahma ar fi un dezastru, in opinia analistului Dan Petre, care spune ca abandonul monedei euro de catre statul elen ar insemna o iesire de bunavoie dintr-un spatiu de prosperitate.

In plus, Grecia ar fi nevoita sa cheltuiasca sume imense de bani pentru a retiparea banilor si pentru a face din nou tranzitia preturilor si a salariilor.

In opinia acestuia, Grecia are nevoie de o restructurare profunda a economiei. Zona euro se confrunta cu o tragedie tipic greceasca, insa acesta este examenul de solidaritate pe trebuie sa-l treaca.

"Cred ca trebuie sa cedam din ce in ce mai mult o parte din suveranitate catre BCE. Asta inseamna sa intarim capacitatea bancii de a interveni pe diferite piete; s-ar putea sa insemne un swap de datorie fata de Grecia, conditionat de reforme structurale", a declarat Dan Petre pentru Bloombiz.ro.

"Solutia cea mai simpla pentru salvarea zonei euro ar fi cumpararea intregii datorii grecesti de catre BCE sau de catre partenerii europeni si platirea acesteia. Apoi, sa-si plateasca Grecia nota de plata. Daca ne uitam bine, suma nu e imensa la nivelul UE, poate fi absorbita", a mai adaugat acesta.

In opinia sa, Europa nu va lasa Grecia sa intre in incapacitate de plata.

De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea, care a atras atentia asupra cheltuielilor mari pe care statul elen le-ar avea de suportat in cazul in care ar abandona euro.

Mircea Cosea considera ca prima masura care va fi luata in spatiul euro va fi adoptarea unui sistem de ajutorare a bancilor, pentru a preveni un pericol din partea statului elen.

"Iesirea Greciei nu este o masura care trebuie luata in considerare.  Daca Grecia iese din zona euro apare un element politic extrem de grav, acela al precedentului. Astfel ar urma si alte tari ca Italia, Spania, Portugalia, iar Uniunea Monetara s-ar reduce la un grup foarte mic de state, fara capacitatea de concurenta international, aflate intr-un climat de destabilizare politica extrem de periculos", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.

Potrivit economistului, salvarea Greciei reprezinta in momentul de fata un obiectiv minor, in comparatie cu salvarea zonei euro.

De aceea, spune Cosea, economiile puternice trebuie sa se concentreze in perioada urmatoare pe salvarea Uniunii. In plus, efortul de a tine unita zona euro ar costa enorm in cazul in care Grecia ar parasi regiunea. 

"Orice tara care iese din regiune este un potential pericol de destramare a zonei euro.

Deocamdata, mingea se afla in terenul tarilor puternice care vor incerca sa salveze zona euro fara sa excluda Grecia. Acest lucru se va petrece pana la sfarsitul anului, dupa care ne putem astepta la orice, daca statul elen nu este capabil sa-si echilibreze situatia", a mai precizat Mircea Cosea.

Europarlamentarul Iuliu Winkler spune, de asemenea, ca introducerea drahmei in Grecia nu reprezinta cea mai buna solutie pentru viitorul euro.

"Un proces odata inceput poate sa genereze un efect al domino-ului. Exista un efect de avalansa.

Nu cred ca solutia este sa desfaci o constructie deja inchegata. Solutia este sa repari constructia si sa faci reglementari in domeniul pietelor financiare si al supravegherii bancare, pentru a nu mai reveni la greseala. Trebuie reglementat sistemul financiar si bancar. Cred ca dupa Marea Depresiune din SUA, nu a mai fost o asemenea lupta colosala ca acum", a declarat Iuliu Winkler pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, Europa "nu are voie sa lase Grecia sa intre in default"  fiindca singura sansa ca euro sa supravietuiasca si in viitorul indepartat e ca G20 sa reglementeze partea speculativa a activitatii financiare si totodata sa stabileasca un set de reguli pe care toate statele membre sa il respecte”.

De asemenea, analistul Dan Petre vine in completarea europarlamentarului, subliniind necesitatea unei noi arhitecturi a Europei.

"Trebuie sa ne hotaram ce facem cu Europa, sa-I gasim o arhitectura mai corecta, sa incetam cu Europa la doua viteze. Cine vrea sa intre in constructia unei Europe fara doua viteze, e binevenit", a subliniat specialistul.

Cartea Uniunii Europene se joaca acum, iar pariul cel mare se face chiar pe simbolul Uniunii - Euro...

Iesirea Greciei din regiune ar avea un impact de neincredere in moneda, pe care toate statele l-ar resimti, inclusiv Germania.

"Nu va fi vorba de o depreciere de tip competitiv,  care ar face lucrurile sa mearga mai bine pentru exporturile germane. E vorba de un moment de slabiciune major, de tipul caderii lirei sterline in anii 90, cu 25-30% din valoare.

Euro ar putea deveni ieftin si s-ar merge pe speculatii in jos pe caderea cursului - vinzi scump, cumperi ieftin. Speculatorii de pe piata valutara sunt multi, dispun de fonduri foarte mari de accea eu cred ca e de preferat default-ul grecesc decat iesirea Greciei din zona euro.

Euro a fost vazut de la inceput ca un vehicol de adancire a unificarii europene. Nu e o moneda comuna, nu e un lucru neutru politic", a subliniat Dan Petre.

Economistul Mircea Cosea este de parere ca moneda euro are nevoie de o schimbare importanta  din punct de vedere al politicilor fiscale si bugetare europene.

"Euro are nevoie de o noua institutionalizare a acestei politici la nivel european, lucru care inseamna unificarea politicilor bugetare, in vederea mentinerii deficitelor la un nivel acceptabil.

Moneda euro are nevoie de o reforma structurala puternica in toate tarile europene, masura care s-ar concretiza prin reducerea cheltuielilor sociale ale statelor.

Daca ne gandim la efecte, mentinerea euro la cote rezonabile ar insemna o schimbare profunda a modului de viata din toate tarile membre", a mai subliniat economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#criza datorii suverane, #default grecia, #euro, #grecia drahma, #iesire grecia zona euro, #zona euro , #stiri Iuliu Winkler