Guvernul austriac salveaza Volksbank si devine actionar

Marti, 28 Februarie 2012, ora 17:01
1888 citiri
Guvernul austriac salveaza Volksbank si devine actionar

Guvernul austriac a intervenit pentru cea de-a treia oara din 2008 pentru salvarea Volksbank si devine cel de-al doilea actionar al bancii, cu 49% din actiuni, dupa o noua infuzie de capital, de 250 milioane euro.

Actionarii Volksbank si statul austriac vor participa la o majorare de capital de 480 milioane euro, pentru a diminua efectele reducerii capitalului cu 70% la 31 decembrie 2011, se arata intr-un comunicat transmis marti de grupul bancar austriac, prezent si in Romania, unde detine o banca cu active de 4,7 miliarde euro si 135 de sucursale.

Statul austriac renunta astfel la 70% din valoarea injectiei de un miliard de euro efectuata in 2009 sub forma de capital participativ (fara drept de vot), pentru a amortiza pierderile acumulate de banca, potrivit unui comunicat al grupului austriac, preluat de Bloomberg.

Costurile noului pachet de salvare a Volksbank, finantate prin cresterea cu 25% a taxei bancare pana in 2017

Divizia Kommunalkredit a Volksbank a fost prima banca austriaca preluata de stat in 2008. Ulterior, in 2009, guvernul de la Viena a fost nevoit sa intervina pentru a evita colapsul bancii Hypo Alpe Adria.

Ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter, a declarat marti ca statul va detine 49% din actiunile creditorului dupa finalizarea infuziei de capital, potrivit Reuters.

Costurile noului pachet de salvare a Volksbank vor fi finantate prin cresterea cu 25% a taxei bancare pana in 2017, potrivit ministrului.

Statul austriac va ajunge la o participatie de 40% din actiunile Volksbank dupa finalizarea majorarii de capital

Taxa asupra bancilor, introdusa anul trecut, ar trebui sa atraga venituri de 500 milioane euro pe an. Taxa se raporteaza la activele totale ajustate ale fiecarei banci si variaza de la zero pentru institutiile de credit cu active mai mici de un miliard de euro la 0,085% pentru bancile cu active de peste 20 miliarde euro.

Astfel, o crestere de 25% ar aduce nivelul maxim al taxei la 0,106% din activele totale ajustate.

Anterior, surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg ca statul austriac va ajunge la o participatie de 40% din actiunile Volksbank dupa finalizarea majorarii de capital.

"Dupa trei ani dificili de remodelare a business-ului, azi am creat o platforma pentru o dezvoltare sustenabila a Volksbank AG. Lichiditatea Volksbank AG s-a imbunatatit deja semnificativ dupa vanzarea VBI (Volksbank International - n.r.), iar prin majorarea decisa recent situatia va fi si mai buna", a declarat in comunicat directorul general al bancii, Gerald Wenzel.

Volksbank: Este exclusa crearea unei entitati separate pentru activitatile non-core

Fuziunea dintre Volksbank si Investkredit (divizia corporate a grupului) va fi operata retroactiv, incepand cu 31 decembrie 2011, iar noua entitate va functiona ca o centrala a cooperativelor de credit, preluand integral activele entitatilor subordonate, se arata in comunicat.

"Este exclusa crearea unei entitati separate pentru activitatile non-core", noteaza Volksbank.

Reducerea capitalului prin reducerea numarului de actiuni aplicata de la 31 decembrie a fost aprobata de toti actionarii, inclusiv cei minoritari. DZ Bank, Ergo, Raiffeisen Zentralbank (RZB) si holdingul cooperativelor bancare, actionar majoritar al Volksbank.

Actionarii majoritari ai Volksbank - cooperativele de credit - vor participa cu 230 milioane euro la majorarea de capital, alaturi de cele 250 milioane euro furnizate de statul austriac, se spune in comunicat.

In urma finalizarii operatiunii, cele 62 de cooperative de credit regionale vor ramane actionari majoritari, noteaza Volksbank.

Bancile regionale au aprobat in unanimitate planul, iar participatiile actualilor actionaril minoritari, precum DZ Bank, RZB si grupul de reasigurare Munich Re, vor fi diluate.

Statul austriac va oferi o garantie de 100 milioane euro pentru activele Volksbank

In plus, statul austriac va oferi o garantie de 100 milioane euro pentru activele Volksbank, dupa ce actionarii grupului vor aproba modificarea statutului si transformarea bancii intr-o cooperativa de credit urbana (verbundbank).

Cooperativele de credit regionale "vor asigura plata" celor 300 milioane euro ramase din capitalul participativ subscris in 2009 de statul austriac, precum si plata unui comision aferent garantiilor oferite de guvern.

"RZB s-a angajat sa participe la orice masuri viitoare pentru imbunatatirea capitalizarii Volksbank si va asista banca in demersurile pentru valorificarea partilor sociale. DZ Bank si Ergo, alti acsionari minoritari, s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Volksbank, inclusiv in ceea ce priveste finantarea Volksbank Leasing si Volksbank Romania de catre DZ Bank. In plus, DZ Bank va prelua portofoliul Investkredit din Frankfurt, in valoare de 400 milioane euro", se spune in comunicat.

Astfel, RZB va ajuta Volksbank sa vanda participatia de 5% pe care o detine la RZB catre alti actionari ai RZB, potrivit unui comunicat al grupului Volksbank.

Cooperativele regionale aveau o participatie de 61% la Volksbank inainte de restructurare. DZ Bank detinea 23%, RZB 6%, iar Munich Re 9%. Volksbank nu a precizat cum se vor modifica participatiile la capitalul bancii dupa reducerea capitalului operata de la 31 decembrie si majorarea lui prin injectii de la cooperativele regionale si statul austriac.

Vanzarea Volksbank Romania si Volksbank Leasing ramane pe agenda grupului

"Vanzarea Volksbank Romania si VB Leasing (...) va avea loc intr-un mod ce avantajeaza Volksbank", precizeaza banca austriaca.

Salvarea Volksbank si Hypo Alpe Adria au avut un impact negativ grav asupra bugetului Austriei, noteaza Bloomberg.

Austria a anuntat pe 10 februarie reduceri de pensii, cresteri de taxe si inghetarea angajarilor in sectorul public pentru scaderea deficitului bugetar cu 26,5 miliarde euro in urmatorii cinci ani.

Viena incearca sa-si pastreze ratingurile de credit de top, iar agentiile de rating au avertizat ca cel mai mare risc pentru notele statului ar fi o noua runda de ajutor de stat pentru banci.

Intrarea guvernului in actionariat "va ajuta la stabilizarea acestei banci si la pregatirea unei restructurari ordonate", a declarat la Londra guvernatorul bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene.

"Totusi, nu este o miscare permanenta, avand numai rolul de a ajuta cu restructurarea", a adaugat el, subliniind astfel ca statul nu vrea sa ramana actionar permanent la Volksbank.

Statul are dreptul sa preia actiuni Volksbank deoarece banca nu a rambursat ajutorul de stat

Standard & Poor's (S&P) a redus in acest an ratingul Austriei cu o treapta, la AA+, din cauza expunerii bancilor austriece pe Italia si Ungaria. Moody's a avertizat de asemenea ca ar putea reduce in scurt timp ratingul triplu-A al tarii daca guvernul va furniza noi ajutoare sectorului bancar.

Un purtator al ministerului Finantelor de la Viena a declarat pentru Bloomberg ca statul va creste taxa aplicata bancilor pentru a finanta noul pachet de salvare. Totodata, bugetul de stat va trece la nerecuperabile 700 milioane euro din capitalul participativ de 1 miliard euro subscris in 2009.

Austria este impovarata de active riscante, acumulate de Volksbank pana in 2008 la divizia de creditare municipala Kommunalkredit, detinuta in parteneriat cu Dexia, banca franco-belgiana divizata anul trecut de guvernele din Franta, Belgia si Luxembourg in urma unor pierderi importante, generate inclusiv de expunerea pe Grecia, noteaza Bloomberg.

Guvernul austriac a nationalizat Kommunalkredit in 2008, pentru a evita un faliment de proportii in sistemul bancar in urma prabusirii gigantului american Lehman Brothers.

Printre activele riscante ale Kommunalkredit preluate de stat se numara contracte credit-default swap pentru un portofoliu de datorii de circa 10 miliarde euro care include obligatiuni de stat grecesti.

Din cauza deprecierii obligatiunilor grecesti detinute si creditelor neperformante de la divizia din Romania, Volksbank a inregistrat o pierdere neta de 689 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut, amiteste Bloomberg.

Statul are dreptul sa preia actiuni Volksbank deoarece banca nu a rambursat ajutorul de stat si nu a platit dividende aferente capitalului participativ, insa ministrul Finantelor Maria Fekter s-a aratat anterior reticent in privinta acestei variante.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000. In prezent, Volksbank Romania este una din cele mai mari zece banci de pe piata locala, cu active de 4,7 miliarde de euro si o retea de 135 de unitati.

Actionarii Volksbank Romania au majorat in ianuarie capitalul social al bancii cu 362,8 mnilioane lei (84 de milioane euro), de la 540 milioane lei la 903,15 milioane lei (peste 210 milioane euro), si au suplimentat fondurile proprii cu 136 de milioane euro, prin acordarea unor imprumuturi subordonate.

#VolksbankRomania, #ajutor stat Volksbank, #guvern austriac sprijin Volksbank , #Informatii bancare