Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Drumul spre a doua Mare Depresiune. Solutiile lui Soros la criza euro: Bancile europene, subordonate BCE

Drumul spre a doua Mare Depresiune. Solutiile lui Soros la criza euro: Bancile europene, subordonate BCE

Pietele financiare duc lumea spre o noua Mare Depresiune, cu consecinte politice incalculabile. Autoritatile, in special cele europene, au pierdut controlul asupra situatiei, considera investitorul George Soros.

In opinia acestuia, sunt trei masuri urgente care trebuie luate. In primul rand, guvernele din zona euro trebuie sa convina asupra unui nou tratat pentru crearea unei trezorerii comune.

In acelasi timp, marile banci trebuie sa fie puse sub conducerea BCE, in schimbul unei garantii de recapitalizare.


In al treilea rand, BCE ar trebui sa permita unor tari precum Italia si Spania sa-si refinanteze temporar datoriile la un cost foarte scazut.


Potrivit investitorului, acesti pasi ar putea calma pietele si ar putea oferi Europei timp pentru a dezvolta o strategie de crestere, fara de care problema datoriei nu poate fi rezolvata.


"Din moment ce un tratat al zonei euro de stabilire a unei trezorerii comune va dura o lunga perioada de timp pentru a fi incheiat, statele membre trebuie sa faca apel la autoritatea financiara care exista dehja, BCE, pentru a umple vidul.


In forma sa actuala, Fondul European de stabilizare financiara este doar o sursa de fonduri. Modul in care acestea sunt cheltuite este lasat la latitudinea statelor membre", a mai subliniat George Soros, intr-un editorial semnat pe Project Syndicate.


Investitorul atrage atentia asupra faptului ca task-ul imediat este de a ridica garantiile necesare impotriva contagiunii care poate intervene in urma unui posibil default al Greciei. Cele doua grupuri vulnerabile - bancile si obligatiunile guvernamentale din tari precum Italia si Spania -trebuie protejate.


Soros mai spune ca EFSF ar putea fi utilizat pentru a garanta si recapitaliza bancile. Bancile de importanta sistemica ar trebui sa fie de acord cu Fondul si sa respecte instructiunile BCE, atata timp cat garantiile sunt in vigoare. Institutiile financiare care refuza, nu vor fi garantate.


"BCE ar putea instrui bancile sa mentina liniile de credit si portofoliile de credite, concomitent cu monitorizarea indeaproape a riscurilor".


In ceea ce priveste diminuarea presiunii exercitate asupra obligatiunilor guvernamentale din tari precum Italia, BCE ar trebui sa diminueze rata de discount.


Astfel, spune Soros, ar incuraja tarile care se gandesc sa se finanteze in intregime prin emiterea de certificate de trezorerie si sa incurajeze bancile sa le cumpere.


Potrivit investitorului, aceste masuri ar permite default-ul Greciei fara a provoca un colaps global, ceea ce nu inseamna ca statul elen va fi fortat sa intre in incapacitate de plata.


In cazul in care Grecia si-a indeplinit obiectivele, Fondul European de Stabilizare Financiara ar putea subscrie o restructurare voluntara de 50 de centi/euro.


Astfel, Fondul ar avea suficienti bani pentru a garanta si recapitaliza bancile europene, iar sarcina recapitalizarii bancilor elene i-ar reveni FMI.


Soros este de parere ca acesti pasi ar incheia faza acuta a crizei prin stoparea principalelor cauze – banci slabe si datorii suverane vulnerabile- si ar asigura pietele ca la orizont se intrevede os olutie pe termen lung.


"Masurile propuse de mine nu necesita cresterea Fondului de stabilitate financiara, insa acest plan este mult mai radical decat cel al europenilor fiindca pune bancile sub control european, lucru care ar putea trezi nemultumiri atat in randul pozitia bancilor cat si al autoritatilor nationale”, a mai precizat George Soros.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1880 ori