Efectul imediat al Greciei: Bursele cresc, euro scade

Vineri, 09 Martie 2012, ora 12:38
2023 citiri
Efectul imediat al Greciei: Bursele cresc, euro scade
Bursele asiatice au castigat cel mai mult

Euro s-a depreciat fata de aproape toate valutele, iar bursele au crescut imediat dupa anuntul privitor la intelegerea dintre Grecia si creditorii privati legata de schimbul de datorii.

Moneda euro a scazut cu 0,4% pana la 1,3223 dolari pe piata din Londra. Indicele Stoxx Europe 600 s-a modificat usor, iar cel MSCI Asia Pacific a crescut cu 1,1 procente, relateaza Bloomberg. Indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 0,1% inainte de publicarea datelor legate de scaderea numarului de noi locuri de munca din SUA.

Profitul obligatiunilor pe doi ani ale Spaniei au pierdut doua puncte procentuale, pana la 2,28%.

Guvernul elen a anuntat azi ca a finalizat cu success cea mai mare restructurare a datoriilor suverane din istorie, cu o rata de participare a investitorilor de 95,7%, dupa ce a primit aprobarea de a activa clauzele de actiune colectiva.

"Se pare ca rata de participare declanseaza clauzele de actiune colectiva", a declarat Junichi Ishikawa, analist in cadrul IG Market Securities din Tokyo.

"Reactia pietei in urma acestui lucru este sa se indrepte imediat spre vanzarea de euro".

Detinatorii de obligatiuni grecesti au licitat datorii in valoare de 152 de miliarde de euro, adica 85,8% din volumul total, dupa ce guvernul a propus sa le schimbe pachetele cu unele noi. In plus, au mai fost licitate obligatiuni straine in valoare de 20 de miliarde de euro, conform ministrului de Finante elen.

Scopul schimbului a fost reducerea datoriilor Greciei cu 53,5% si stoparea crizei care da tarcoale Europei de peste doi ani. Asociatia de Schimburi Internationale a declarat ca va organiza in cursul zilei de azi o intalnire pentru a analiza un "potential eveniment de creditare" a Greciei.

Spania si Italia castiga de pe urma Greciei

In ajunul intelegerii dintre statul elen si creditori, datoriile guvernamentale ale Italiei au scazut la cel mai jos nivel de la mijlocul anului 2011, iar cele ale Spaniei au inregistrat, de asemenea, un declin dramatic, relateaza Wall Street Journal.

Drept urmare, aceste state se pot imprumuta la costuri mult mai mici decat pana acum.

Obligatiunile Italiei si Spaniei, care s-au scumpit in ultimele zile, pe fondul temerilor legate de succesul stergerii datoriilor elene, insa au scazut considerabil in cursul zilei de joi. Obligatiunile pe 10 ani ale Italiei au scazut cu 0,11 procente pana la 4,82%, cel mai jos nivel din iunie 2011, iar ale Spaniei cu 0,09 procente pana la 4,98%.

"Cu toate ca un faliment dezorganizat pare ca a fost evitat, pietele vor ramane, cel mai probabil, tensionate, pana vor avea confirmarea finala a rezultatelor", a declarat analistul de rate ale dobanzilor din cadrul Commerzbank.

#grecia datorii, #piata capital, #bursa crestere, #indici bursieri, #euro scadere , #Piata de capital