Sistarea creditelor bancare duce la cresterea falimentelor companiilor din Europa

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:05
2186 citiri
Sistarea creditelor bancare duce la cresterea falimentelor companiilor din Europa
Companiile au ramas fara finantare

Guvernele din Uniunea Europeana nu sunt singurele care se lupta cu datoriile, numarul companiilor aflate in dificultate financiara fiind din ce in ce mai mare.

Pe masura ce profiturile si vanzarile o iau la vale, unele companii din Europa se straduiesc sa-si plateasca facturile. Deoarece bancile sunt tot mai dezinteresate in a le imprumuta, aceste companii nu au de unde sa faca rost de lichiditatile necesare si sunt nevoite sa ia masuri drastice, care vor afecta grav economia, relateaza New York Times.

"Exista un mare grad de neincredere pe intreg teritoriul Europei", spune Jonathan Loynes, economist sef european in cadrul organizatiei de cercetare Capital Economics. "Creditarea sectorului privat se deterioreaza si exista un stres enorm in economia europeana".

Cu 12% mai multe insolvente

Presiunea este in crestere continua. Numarul de insolvente (atunci cand datoriile unei companii depasesc valoarea bunurilor si a lichiditatilor) este estimat sa creasca cu 12% in zona euro, in cursul acestui an. State precum Grecia, Spania si Italia vor inregistra cel mai mare avans la acest capitol. Comparativ, numarul de insolvente din Statele Unite este in scadere.

In ianuarie, Petroplus Holdings din Elvetia, cel mai mare producator independent de petrol din Europa, a anuntat ca va cere intrarea in insolventa, dupa ce creditorii au solicitat achitarea uriasei datorii de 1,75 miliarde de dolari.

Compania inregistra profituri minuscule, ca urmare a cresterii pretului petrolului si a inrautatirii conditiilor economice, asa ca a incercat sa negocieze cu creditorii. Insa BNP Paribas, din Franta, Credit Suisse, din Elvetia, si alte institutii care isi asteptau banii inapoi se confruntau deja cu pierderile cauzate de criza datoriilor suverana, asa ca au considerat ca Petroplus nu merita efortul.

"Nu am putut ajunge la o intelegere cu creditorii pentru a rezolva aceste probleme, care s-au datorat chiar dificultatilor din pietele de rafinare a petrolului si a celor legate de finantare", a declarat Jean-Paul Vettier, CEO al companiei.

Petroplus nu este singura corporatie aflata in aceasta situatie. Multinationale din domeniul energetic si firme de private equity se straduiesc sa-si mentina afacerile pe linia de plutire.

Aproape 40 de persoane si companii s-au aratat interesate de licitatia activelor filialei din Marea Britanie a Petropolus, conform PricewaterhouseCoopers, care supervizeaza vanzarile de active in aceasta tara.

Companiile nu pot evita falimentul

Aproximativ doua treimi dintre companiile europene care intra in insolventa vor ajunge intr-un final sa declare falimentul, dupa cum crede Ludovic Subran, economist sef la Euler Hermes, o companie de asigurari a creditelor din Paris.

"Mediul de afaceri s-a degradat tot mai mult", spune Subran. "Multe companii isi pierd competitivitatea si sunt lovite de reducerea consumului".

Anul 2012 pare a fi unul foarte dificil pentru Europa. Fondul Monetar International (FMI) a declarat pe 24 ianuarie ca produsul intern brut (PIB) al zonei euro va scadea cu 0,5 procente in acest an. Efectele cele mai severe se vor face simtite in Europa de Sud. Economia Italiei este estimata sa se contracte cu 2,2 procente, iar cea a Spaniei cu 1,7%.

Mediul economic taie adanc din profiturile corporatiilor. Pe masura ce Europa se lupta cu recesiunea, rata somajului creste, iar increderea consumatorilor scade, ceea ce duce la prabusirea consumului.

Companiile care depind de consum au fost lovite cel mai dur. In ianuarie, retailerul britanic Tesco a anuntat ca va avea prima scadere a profitului din ultimii peste 20 de ani. Compania se asteapta, in 2012, la castiguri cu 709 milioane de dolari mai mici decat estimarile analistilor. Carrefour, lantul de hipermarketuri din Franta, prezent si pe piata romaneasca, a estimat ca veniturile operationale din 2011 vor fi cu 15 - 20% mai mici decat in anul precedent.

"Bancile au devenit mult mai rezevate cand vine vorba de a acorda imprumuturi companiilor, iar problemele economice ale Europei afecteaza viitorul afacerilor", spune Brian Lochhead, partener specializat pe servicii de restructurare a afacerilor in cadrul PricewaterhouseCoopers, din Londra. "Este un efect de domino, o problema generand-o pe alta".

#intrare faliment, #intrare insolventa, #conditii credit, #criza economica Europa, #credit companii, #datorii firme, #datorii companii , #Credite banci