Scad costurile de imprumut ale tarilor slabe din Europa

Vineri, 09 Martie 2012, ora 08:05
1407 citiri
Scad costurile de imprumut ale tarilor slabe din Europa
Obligatiunile Italiei si Spaniei s-au ieftinit

Optimismul legat de restructurarea datoriilor elene a revigorat obligatiunile unora dintre cele mai slabe economii din zona euro.

Datoriile guvernamentale ale Italiei au scazut la cel mai jos nivel de la mijlocul anului 2011, iar cele ale Spaniei au inregistrat, de asemenea, un declin dramatic, relateaza Wall Street Journal.

Drept urmare, aceste state se pot imprumuta la costuri mult mai mici decat pana acum.

Detinatorii a peste jumatate din obligatiunile elene eligibile pentru restructurare au cazut de acord pana in acest moment sa participe la oferta de schimb de datorii. Creditorii respectivi vor asista la scaderea cu peste 50% a valorii obligatiunilor detinute.

Grecia spune ca are nevoie de o scadere cu 90% a datoriilor de 206 miliarde de euro pe care le are la diversi creditori privati.

Obligatiunile Italiei si Spaniei, care s-au scumpit in ultimele zile, pe fondul temerilor legate de succesul stergerii datoriilor elene, au scazut considerabil in cursul zilei de joi. Obligatiunile pe 10 ani ale Italiei au scazut cu 0,11 procente pana la 4,82%, cel mai jos nivel din iunie 2011, iar ale Spaniei cu 0,09 procente pana la 4,98%.

"Cu toate ca un faliment dezorganizat pare ca a fost evitat, pietele vor ramane, cel mai probabil, tensionate, pana vor avea confirmarea finala a rezultatelor", a declarat analistul de rate ale dobanzilor din cadrul Commerzbank.

Creditorii din sectorul bancar au avut termen limita pana joi seara pentru a decide daca vor accepta propunerea Greciei, prin care se inlocuiesc obligatiunile existente cu un pachet nou a carui valoare este cu peste 50% mai mica. Guvernul elen a declarat ca detinatorii a aproximativ 177 de miliarde de euro din datoria statului vor fi, cel mai probabil, de acord sa accepte aceasta propunere.

Cat pierd marile banci

Societe Generale, care detine BRD in Romania, Assicurazioni Generali SpA si UniCredit s-au alaturat bancilor care vor sterge o parte din datoriile Greciei. In plus, toate cele sase mari banci din Grecia (National Bank, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank si Postbank) au fost de acord sa participe la schimbul de obligatiuni.

Acesti creditori detineau la sfarsitul lunii septembrie aproximativ 42 de miliarde de euro in obligatiuni ce pot fi sterse, conform rapoartelor companiilor.

O serie de fonduri de pensii din Grecia, care detin aproximativ 17 miliarde de euro din datoria statului, se vor alatura, de asememenea, acestei actiuni, dupa cum a declarat ministrul de Finante grec, Evangelos Venizelos.

Scopul schimbului de obligatiuni este reducerea datoriilor de 206 miliarde de euro detinute de creditori privati cu 53,5%, ceea ce va ajuta la evitarea unui default dezorganizat, care ar putea sa darame pietele si sa provoace contagiune.

Guvernul grec a declarat ca, daca va fi nevoie, se va folosi de clauze colective pentru a forta detinatorii de obligatiuni sa accepte stergerea datoriilor.

#grecia criza, #grecia datorii, #piata capital, #datorii stat, #unicredit, #brd societe generale , #Piata de capital