Franghia din jurul gatului UE. Cum iese Grecia din infernul datoriilor

Joi, 21 Iulie 2011, ora 00:13
3977 citiri
Franghia din jurul gatului UE. Cum iese Grecia din infernul datoriilor

Cu toate ca "alungarea" Greciei din zona euro este vazuta de unii analisti ca una din principalele solutii de a salva zona euro, aceasta ar avea reactii in lant atat asupra economiei statului elen cat si asupra UE.

Ca si opiniile decidentilor care se intalnesc joi in cadrul unui summit extraordinar, parerile analistilor contactati de Bloombiz sunt impartite.

Economistul Mircea Cosea considera ca odata cu iesirea din zona euro, Grecia ar avea mai multe "porti deschise" insa riscurile sunt mari.

"Iesirea din zona euro presupune un guvern extrem de competent, o relatie extraordinar de buna intre politica monetara si politica bugetara, ceea ce Grecia nu are, o stabilitate politica si un consens national pe aceasta tema, ceea ce statul elen nu are", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.

Acesta subliniaza faptul ca abandonul euro de catre statul elen ar fi extrem de periculos fiindca drahma ar ajunge la un nivel foarte jos care ar efecte distrugatoare.

Economistul crede ca iesirea unui stat din zona euro ar crea un precedent care ar fi urmat de iesirea unor tari importante ca Germania, situatie in care sistemul euro ar putea sa dispara, ceea ce ar fi catastrofal.

In opinia acestuia, Grecia a trecut la euro fara sa fie pregatitia si a beneficiat intens de moneda europeana.

"Grecia a avut multe avantaje de pe urma euro, moneda sustinuta masiv de tarile importante, in primul rand de Germania. Cand a intrat in criza, ar fi fost mai bine sa nu aiba euro. Avand o moneda nationala ar fi putut sa manevreze totul in asa fel incat daunele sa fie mai mici", a mai spus Cosea, care vede in moneda euro o arma cu doua taisuri.

"Da impresia ca este intotdeauna favorabil, ca te ajuta sa intri intr-o zona stabila, dar de fapt este un amic fals pentru ca te poate duce la o nechibzuinta in politica bugetara care poate avea urmari catastrofale, in viitor", a mai adaugat analistul.

Europarlamentarul Iuliu Winkler crede, de asemenea, ca statul elen ar face o mare greseala daca ar renunta la euro.

"Daca unii spun acum ca iesirea Greciei din zona euro e o solutie, atunci acestia vor spune peste 4 luni ca iesirea Italiei din zona euro e o solutie. Cred ca sensul UE este acela al solidaritatii", a declarat Iuliu Winkler pentru Bloombiz.ro.

Acesta spune ca, in cazul in care statul elen ar renunta la euro, starea financiara a tarii s-ar inrautati, iar optiunile sale ar fi mult mai limitate decat in situatia in care se decide consolidarea zonei euro.

De aceeasi parere este si prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, care sustine ca moneda euro a ajutat statul elen.

Acesta spune ca, inca din momentul intrarii in UE si pana in prezent, Grecia a reusit sa reduca decalajul care o separa de UE si a beneficiat de credite cu dobanzi mici.

"La momentul aderarii, Grecia indeplinea, cel putin formal, cele 5 criterii de intrare in zona euro. Ulterior am aflat ca acolo s-au masluit niste date raportate. Acum, Grecia nu are incotro si trebuie sa-si puna finantele si sistemul financiar in ordine", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.

"Daca ar renunta la euro, Grecia ar arata mult mai prost"

Stolojan nu crede in deprecierea unei monede, doar pentru a crea un avantaj competitiv, deoarece o astfel de masura trebuie repetata mereu.

"Deprecierea atrage dupa sine reluarea ciclului. Ai nevoie de o nou depreciere si inca una si tot asa. Orice depreciere saraceste pana la urma populatia".

Cum se poate salva Grecia

Mircea Cosea este de parere ca primul pas care trebuie facut este aplicarea unui program de austeritate asa cum l-a gandit Guvernul.

Dupa aceea, trebuie studiat exemplul Argentinei, care a trecut printr-o criza similara.

"Ar trebui sa se dezvolte o gandire strategica in sensul unei noi structuri a economiei grecesti mult mai apropiata de ceea ce inseamna crearea de valoare adaugata si capacitate de capitalizare, o dezvoltare inceata care sa poata duce in cativa ani la tema reesalonarii sau a regandirii acestor datorii", spune Cosea.

Renuntarea la moneda euro, sau mai grav, disparitia monedei, ar trebui exclusa din discutie, puncteaza europarlamentarul Winkler.

Potrivit acestuia, eventualitatea in care se renunta la euro ar insemna o catastrofa atat pentru UE cat si pentru sistemul financiar global.

De altfel, exista o singura cale pentru Grecia, o cale care exista "de cand cerul si pamantul".

"Unui debitor trebuie sa-i reajustezi datoria, sa pui obligatiile de plata in concordanta cu capacitatea reala de a face plati in contul datoriei. Asta inseamna, pe de o parte ca tara respectiva trebuie sa-si faca programe de restructurare, sa reduca cheltuielile, sa mareasca veniturile daca poate, sa creeze un flux de resurse pentru achitarea datoriei publice", afirma Stolojan.

In aceasta logica, tarile creditoare sau creditorii trebuie sa se uite la capacitatea reala de plata si sa faca o restructurare a datoriei. Acelasi scenariu este si in mintea analistului Cosea, care crede ca, cel putin deocamdata, Grecia va ramane sub o asistenta si sub o ajutorare foarte atenta a UE pentru ca sistemul euro se clatina.

"Daca pe langa Grecia, mai apare o singura veriga slaba, care ar fi Italia, atunci ar fi foarte complicat", este opinia lui Cosea. Posibilitatea unui tsunami financiar nu este exclusa nici de Theodor Stolojan.

Acest val distrugator care ar putea sa "rada" mai multe tari s-ar ridica in principal din cauza interconectarii pietelor financiare, cuplata cu teama de recunoastere a imposibilitatii Greciei de a-si achita datoria scadenta. Totusi, spune acelasi Stolojan, vina acestei situatii nu sta numai in dreptul Greciei.

"Nu e vina doar a Greciei care a ajuns cu o datorie publica de 140% din PIB ci si a creditorilor care au creditat Grecia desi au vazut ca semnaforul rosu se aprinsese de mai multa vreme", considera acesta. Winkler atrage atentia asupra unui alt razboi, care se contureaza in randul agentiilor internationale de rating si a institutiilor europene.

Din cate se pare, continua europarlamentarul, cele 3 mari agentii de rating au si o anumita agenda nepublica. Orice ar face Grecia, este important sa stie ce nu trebuie sa faca.

"Degeaba iau masuri de austeritate daca stopeaza cresterea economica. Grecia are nevoie de un pachet prin care datoria sa fie sustenabila pentru urmatorii 10 ani. Este nevoie si de austeritate dar si de mentinerea cresterii economice. Daca cresterea economica devine imposibila inseamna ca nimic nu are sens", spune acelasi Winkler.

Mircea Cosea, pe de alta parte, vede o supravietuire la nivel minim.

"Statisticile arata ca Grecia are un turism important care ar putea sa aduca un venit de aproximativ 10-12 miliarde de euro, care intr-o forma sau alta ar reprezenta un beneficiu pentru bugetul Greciei", afirma analistul.

Pana la urma, cei care vor sa vada revenirea Greciei sunt principalii creditori, si anume bancile franceze, germane, elvetiene si multele fonduri de pensii. Asa cum spune Stolojan, nimeni nu doreste sa piarda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #faliment grecia, #iuliu winkler, #mircea cosea, #moneda euro, #theodor stolojan, #zona euro , #stiri Iuliu Winkler