Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tsipras vrea FMI afara din Grecia: Au pretentii nerealiste de la noi si de la creditori

Tsipras vrea FMI afara din Grecia: Au pretentii nerealiste de la noi si de la creditori


Premierul Greciei, Alexis Tsipras, ar vrea sa scape cat mai repede de reprezentantii FMI implicati in verificarea masurilor de reforma implementate de Atena, care-i sufla in ceafa.

Seful guvernului elen sustine ca FMI nu joaca un rol constructiv in solutionarea crizei financiare din Grecia si cere reprezentantilor institutiei sa decida daca mai vor sa se implice sau nu in derularea celui de-al treilea program bailout derulat cu fondurile Mecanismului European de Stabilitate, anunta publicatia Ekathimerini.

Joc dublu

Premierul elen sustine ca reprezentantii FMI au ajuns sa aiba pretentii nerealiste atat de la guvernul de la Atena, caruia ii recomanda reforme tot mai dure, cat si de la creditorii europeni ai tarii, carora le cere stergerea datoriilor grecesti, lucru inacceptabil pentru ei.

"Aceasta este o pozitie care numai constructiva nu poate fi in acest proces. Fondul trebuie sa decida daca doreste realizarea unui compromis si ramanerea in acest program. Daca nu doreste acest compromis, ar trebui sa o spuna public", a declarat Alexis Tsipras, intr-un interviu acordat unei televiziuni din Grecia.

Delegatia FMI a adoptat o pozitie dura in negocierile duse pe marginea noilor reforme incluse in al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei, desi institutia nu a semnat nici pana in prezent memorandumul incheiat intre Comisia Europeana si Grecia pentru noul imprumut de 80 de miliarde de euro.

Reprezentantii Fondului au fost cei care au insistat cel mai mult pentru o taiere masiva a pensiilor si ajutoarelor sociale acordate de statul elen, insistand si pentru liberalizarea pietei muncii din tara.

In acelasi timp, institutia condusa de Christine Lagarde a cerut statelor creditoare din zona euro sa recurga la o restructurare a datoriei Greciei, propunere respinsa din start de ministrii de Finante din uniunea monetara.

Europa se descurca singura

FMI nu a mai acordat ajutoare financiare Greciei din august 2014, asteptand ca tara sa incheie actualul acord semnat cu Fondul, prevazut a expira in primavara anului viitor.

La mijlocul acestui an, Atena nu a reusit sa plateasca o transa catre FMI, dar a revenit la graficul normal de returnare a datoriei, odata cu semnarea celui de-al treilea program bailout cu statele din zona euro.

La inceputul lunii decembrie, un purtator de cuvant al Fondului a declarat ca institutia va decide daca va cofinanta acest nou imprumut acordat Greciei numai dupa o prima evaluare a progreselor facute de Atena si in functie de cat de mare va fi scutirea de datorii acordata de creditorii europeni.

Tsipras admite ca pentru multe state creditoare din zona euro, cum ar fi Germania sau Finlanda, prezenta FMI intr-un astfel de program ar putea reprezenta o garantie in plus pentru buna derulare a acestuia.

In acelasi timp insa, seful guvernului de la Atena crede ca institutiile europene au suficienta expertiza in a gestiona singure astfel de programe de asistenta financiara, fara a fi "presate sa adopte solutii inacceptabile".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3939 ori