Cine este consultantul Greciei in administrarea datoriei publice

Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:29
1856 citiri
Cine este consultantul Greciei in administrarea datoriei publice
Foto: paginaeuropeana.ro

Guvernul Greciei a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca partidul de extrema-stanga Syriza intentioneaza sa isi onoreze agajamentul electoral de a restructura datoriile tarii, in pofida opozitiei oficialilor UE.

Tensiunile dintre autoritatile de la Atena si oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza in urma cu doua saptamani, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sambata ca creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile tarii, relateaza CNBC.

"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a explicat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt, adaugand ca nu vede o noua stergere a datoriei.

Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras sa inceteze sa o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel si Guvernul sau.

Schulz a declarat pentru editia de duminica a cotidianului german Die Welt ca a transmis aceasta recomandare in timpul intrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea sa renegocieze datoria masiva a Greciei.

"I-am recomandat cu insistenta sa se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu il ajuta cu nimic", a declarat Martin Schulz.

Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat ca germanii nu sunt singurii sceptici cu privire la evolutia actuala a Greciei, ci intreaga Uniune Europeana isi pune intrebari.

La inceputul anului 2012, Grecia a convenit cu creditorii privati o restructurare a obligatiunilor de stat in urma careia au fost sterse datorii de circa 100 de miliarde de euro.

Dar statul elen, aflata sub asistenta financiara internationala din 2010, in cadrul unui program in valoare totala de 240 de miliarde de euro, are inca datorii echivalente cu aproximativ 175% din Produsul Intern Brut (PIB).

Erkki Liikanen, membru in cconsiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a avertizat ca bancile elene nu vor mai avea acces la finantare din partea institutiei, daca autoritatile de la Atena nu vor ajunge la un acord cu troica creditorilor (Comisia Europeana, BCE si FMI) pana la sfarsitul lunii februarie, cand expira programul de finatare.

"La BCE avem propria noastra legislatie si vom actiona in conformitate. Programul de finantare se incheie in februarie, trebui gasita o solutie, in caz contrar nu putem continua finantarea", a a spus Liikanen.

Pentru a calma spiritele, premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sambata, "timp pentru a respira", intr-un comunicat transmis de biroul sau, asigurand ca "nu cauta conflictul" cu partenerii europeni si internationali.

"In pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins ca vom gasi in curand un acord favorabil atat Greciei, cat si Europei in ansamblu", a scris el intr-un comunicat in engleza adresat agentiei Bloomberg si transmis ulterior intregii prese.

El a spus ca nimeni nu vrea conflict, iar autoritatile de la Atena nu au avut niciodata intentia de a actiona unilateral in ceea ce priveste datoria.

"Avem nevoie de timp pentru a respira si a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua in considerare obiectivele de excedent bugetar primar si va include reforme radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, a coruptiei si clientelismului", a asigurat Tsipras.

In opinia lui, aceasta "nu inseamna ca Atena nu va respecta angajamentele fata de Banca Centrala Europeana sau Fondul Monetar International.

Vineri, ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat ca guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor si nu va cere prelungirea programului de salvare.

Ministrul de Finante si premierul Tsipras vor pleca intr-un turneu european pentru a castiga sprijin in demersurile lor.

Varoufakis se va intalni cu omologul sau francez Michel Sapin, duminica, iar apoi va pleca in Marea Britanie, pentru discutii cu ministrul de Finante, George Osborne. El ar putea sa se intalneasca si cu investitori, la Londra, unde Merrill Lynch si Deutsche Bank incearca sa programeze intalniri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvernul Greciei banca Lazard, #consultanta administrarea datoriei publice , #Stiri Guvern