Romania are inca probleme in zone precum arieratele, achizitiile publice si gestionarea fondurilor europene, iar controlul anual al Curtiide conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare, potrivit presedintelui Traian Basescu.
"Romania are inca probleme in zone precum arieratele, in achizitii publice si in gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blocheaza economia, iar controlul anual al Curtii de Conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare a acestui tip de probleme si, acolo unde e cazul, de recuperare a surselor financiare risipite", a aratat Traian Basescu, potrivit Mediafax.
Potrivit presedintelui Romaniei, "Curtea de conturi joaca un rol esential in eliminarea economiei subterane, in utilizarea cu maxima eficienta si deplina transparenta a banului public".
El a mai spus ca, pentru un progres semnificativ in imbunatatirea managementului financiar, este nevoie de un angajament ferm al tuturor organismelor implicate in gestionarea si auditul fondurilor publice si al celor europene.
"Subliniez ca sunt mult mai multe institutii care ar trebui sa ajute, sa impulsioneze gestionarea cu deplina corectitudine a banilor publici, fie ca este vorba de bani de la buget sau bani primiti de la Uniunea Europeana", a precizat Traian Basescu.
El a mentionat ca recomandarile sunt facute de Curtea de Conturi, insa "raspunderea privind implementarea unui management eficient al fondurilor publice... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 13:05
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca este ingrijorat de rata redusa de absorbtie, apreciind ca optimismul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este "neacoperit de realitate".
"Aici e o problema, aceste doua lucruri ma ingrijoreaza pe mine, absorbtia fondurilor si optimismul domnului Teodorovici mi se pare neacoperit de realitate", a afirmat Basescu la B1 TV.
Nici premierul Ponta nu crede in tinta avansata de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, privind o absorbtie a fondurilor UE de 50% pana la sfarsitul acestui an, comentand, la sfarsitul lui aprilie, ca ministrul "pacatuieste prin optimism".
Spre deosebire de presedinte, Ponta crede totusi ca rezultatul va fi unul multumitor.
Traian Basescu a aratat ca rata de absorbtie aferenta celor 19 miliarde de euro fonduri structurale pe care Romania le poate accesa pe exercitiul actual era la finalul lunii mai de 15,2%, fiind "grava" insa si valoarea decontarilor aflate in procesare.
"Grav este cat avem la decontare. Deci fata de declaratiile domnului ministru Teodorovici cu 50% absorbtie anul acesta, avem facturi la Bruxelles pentru decontare in valoare de 435 de milioane de euro, iar in procesare facturi la Ministerul de Finante in valoare de 375 de milioane de euro. Sa speram ca facturile astea ajung mai repede la Bruxelles si ar mai fi un miliard si ne-am apropia pana acum cu facturile existente la Bruxelles si aici de 4 miliarde de euro absorbtie fata de 19... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 09:24
"Riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca acolo trebuie sa gasim un compromis", a declarat Traian Basescu, pe tema strategiei de negociere a Romaniei pentru bugetul UE.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor.
Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national
Presedintelui Comisiei Europene Herman Van Rompuy a facut o propunere de a reduce bugetul cu 75 de miliarde de euro. Romania ar pierde opt miliarde de euro din fondurile europene. Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.
Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca dreptul de veto nu se poate folosi in acest caz, ci doar in situatia in care nu se respecta Tratatul. Potrivit presedintelui, astfel de negocieri se fac in spatele usilor inchise si ca el a evitat sa prezinte public pozitia Romaniei inaintea unor negocieri cu o miza atat de mare.
Business24 v-a prezentat cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
- Se impun unele clarificari si este obligatia mea sa le fac. Discutam de o situatie de negociere extrem de complexa, care nu poate fi lasata pentru momentul prezentei la Bruxelles. Ma aflu intr-un proces de corelare cu alte state. Spre exemplu, pentru Politica Agricola Comuna (PAC), in dezbaterea publica, se discuta despre... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:31
Seful statului a declarat ca a propus la Consiliul European sa se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene pana in 2016, flexibilizarea utilizarii banilor de pe un program pe altul, precum si ca finantari BEI sa nu fie considerate componenta a deficitului.
"Pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus Comisiei si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016.
Astfel am diminua in mod considerabil riscul ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de 100% al alocatiei din bugetul 2007-2013", a mentionat Basescu.
Presedintele Basescu a mai spus ca o alta propunere care vizeaza cresterea economica a Romaniei este legata de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.
"Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbtie, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine si programe in care avem un nivel de absorbtie de 2,3,4 procente. In aceste conditii, am cerut flexibilizarea reglementarilor, care sa ne permita alocarea de bani de pe un program pe altul", a explicat el.
Seful statului a mentionat in context problema POSDRU. "Avem problema POSDRU, va dau un exemplu, nu vreau sa credeti ca spun sa se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea sa avem... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 09:16
Consilierul prezidential pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, a primit acordul coalitiei pentru a conduce Ministerul de Coordonare a Absorbtiei Fondurilor Europene, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.Orban a venit la sedinta de marti a coalitiei, organizata la Palatul Victoria, in care s-a discutat si despre atributiile noului minister, dupa ce, luni, a avut o discutie pe aceasta tema cu premierul Emil Boc.
Legea privind organizarea si functionarea Guvernului prevede, la articolul 36, ca "ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a Guvernului, la investitura".
"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere.
In astfel de situatii prevederile art. 36 se aplica in mod corespunzator", stabileste articolul 37 al aceluiasi act normativ.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sambata, la Suceava, ca modificarea structurii Guvernului prin infiintarea unui nou minister nu presupune ca toti ministrii sa fie reaudiati in comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie sa obtina 235 de voturi in Parlament.
Surse politice au declarat agentiei MEDIAFAX, in 7 iulie, ca infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 11:02
Presedintele Traian Basescu le-a cerut premierului Emil Boc si mai multor ministri prezenti, miercuri, la Palatul Cotroceni, sa stabileasca masuri clare de crestere a volumului de absorbtie a fondurilor UE, fara sa se discute si de o eventuala remaniere."A fost o discutie tehnica, prin care s-a dorit ca pentru fiecare ministru sa fie stabilite masuri concrete si mai eficiente de crestere a volumului de absorbtie a fondurilor europene.
Nu s-a discutat si de o eventuala remaniere", au afirmat sursele citate de Mediafax.
Premierul Boc a plecat la Cotroceni imediat dupa sedinta de miercuri a Guvernului, care a durat doar o ora si jumatate, fiind una dintre cele mai scurte din actualul mandat.
Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, ca ministrii au discutat putine acte normative si au analizat in sinteza stadiul absorbtiei fondurilor europene.
Potrivit surselor citate, comitetul interministerial pentru absorbtia fondurilor europene se va reuni joi intr-o noua sedinta, dupa analiza efectuata saptamana trecuta.
O intalnire intre seful statului si premier pe tema fondurilor UE a avut loc si saptamana trecuta, la Guvern. Dupa acea discutie, premierul Emil Boc le-a reprosat ministrilor ca nu si-au respectat angajamentele privind cresterea volumului de fonduri europene atrase, asumate inclusiv in sedinta de guvern la care a participat si presedintele, si le-a cerut explicatii, solicitand si un raport pe aceasta tema.
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Cluj, ca absorbtia... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 14:56
Marian Sarbu sau Leonard Orban ar putea ocupa functia de ministru al Fondurilor UE, in contextul in care presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au discutat despre infiintarea unui minister de Afaceri Europene, precizeaza surse politice, citate de Mediafax."Varianta infiintarii unui astfel de minister, care sa gestioneze proiectele finantate din fonduri UE, a fost analizata in discutia presedintelui cu premierul. Este insa o procedura de durata, fiind necesar si avizul Parlamentului", au declarat agentiei MEDIAFAX sursele citate.
Potrivit acestora, printre persoanele care ar putea fi instalate la conducerea noului minister s-ar afla liderul UNPR Marian Sarbu si consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european al Romaniei.
Marian Sarbu s-a aflat joi la Palatul Victoria, in timpul intalnirii dintre seful statului si premier.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, ca in coalitie a avut loc o discutie privind posibilitatea infiintarii unui minister al Afacerilor Europene, dar ca nu s-a luat nicio decizie.
Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunostinta premierului Boc in discutii purtate cu acesta.
Ideea unui minister nu a fost explicit formulata, fiind folosita expresia "orice initiativa".
S-a luat insa in calcul faptul ca in alte tari, unde au fost infiintate ministere de specialitate, s-a constatat o imbunatatire a ratei de absorbtie a fondurilor.
Surse UE au declarat pentru... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 16:44
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la RRA ca functionarii "pe care ii aparam cu toate tunurile" pentru ca li se reduc salariile, angajati in ministere pe criterii politice, sunt incompetentii din cauza carora Romania nu absoarbe rapid fondurile europene, informeaza NewsIn.Seful statului a subliniat ca banii europeni pe care Romania ii poate utiliza pana in 2015 sunt o sansa ca tara noastra sa recupereze decalajele care o despart de alte state europene, aratand ca ministere precum Transporturile sau Mediu au cate 4,5 miliarde de euro la dispozitie, Dezvoltarea 3,7 miliarde iar Agricultura 14 miliarde.
"In momentul de fata acesta (Ministerul Dezvoltarii-n.r.) este ministerul cu numarul cel mai mare de proiecte aprobate, semnate si date spre implementare. Au peste 2,5 miliarde din total buget transferate prin contract catre administratiile locale, dar as vrea sa se intample acelasi lucu la Transporturi", a aratat Basescu, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio.
Seful statului a aratat ca desi atunci cand vine vorba despre slaba absorbtie a fondurilor europene "foarte multi de regula tipa la ministri si presa ataca ministrii pe buna dreptate, pentru ca au raspundere politica", nu ministrii sunt cei care pregatesc proiectele pentru aprobare, ci functionarii din ministere.
"Ministrii nu stiu sau nu e treaba lor sa pregateasca proiectele pentru aprobare, asta o fac functionarii pe care ii aparam acum cu toate tunurile: Ceea ce se intampla cu... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 16:03
Presedintele Traian Basescu a declarat ca una dintre cele mai mari nemultumiri ale romanilor se indreapa spre justitie, perceputa ca fiind corupta si inechitabila, dar ca exista probleme si in ce priveste capacitatea administrativa a Romaniei, existand riscul sa nu fie absorbite fondurile UE, precizeaza NewsIn.Seful statului a precizat ca una dintre marile nemultumiri ale cetatenilor romani se indreapta spre justitie, "sector care este adesea perceput ca fiind coruput si inechitabil".
"Romania este inca supravegheata de CE pe domeniul justitiei", a amintit Basescu in cadrul unei conferinte pe teme sociale, organizate de Fundatia Erste.
Vorbind despre punctele slabe ale sistemului institutional romanesc, Basescu s-a referit si la administratie, pe care a caracterizat-o ca fiind slaba.
"In general, Romania este o tara cu o slaba capacitate administrativa, iar in acest context exista riscul de a nu putea fi absorbite cele 32 de miliarde de euro alocate Romaniei din bugetul UE in perioada 2007-2013", a atentionat seful statului.Basescu a aratat ca exista prea multa ineficienta in functionarea institutiilor statului, referindu-se si la birocratia excesiva si parafiscalitatea foarte mare. mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 16:37