Basescu: Daca nu renunta la cresterea accizei la benzina, le trimit bugetul pe 2014 inapoi

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 07:27
1109 citiri
Basescu: Daca nu renunta la cresterea accizei la benzina, le trimit bugetul pe 2014 inapoi

Presedintele Traian Basescu sustine ca va intoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, daca nu se va renunta la cresterea accizei la benzina si daca vor mentine alocarile in cazul programelor care pot fi finantate cu fonduri europene.

"Eu voi trimite bugetul (bugetul de stat pe 2014 - n.r.) inapoi daca ramane asa. Am vazut la ministerul domnului Dragnea ca este o crestere a bugetului. Haideti sa vedeti unde merge cresterea asta: regenerare urbana, programe de regenerare urbana a municipiilor si oraselor, cresc transferurile catre teritoriu de la 24 de milioane, anul acesta, la 200 de milioane, la modernizarea satului romanesc cresc alocarile de la 199 de milioane la 800 de milioane si la infrastructura de nivel judetean cresc alocarile de la 77 de milioane, la 500 de milioane. Asta inseamna o alocare suplimentara de 1,2 miliarde pentru administratiile locale. Dar in ce conditii? In conditiile in care toate programele acestea sunt finantate si cu bani europeni", a sustinut presedintele, miercuri seara, la B1 TV.

El a precizat ca, in acest moment, Romania mai are la dispozitie pentru respectivele programe, pentru urmatorii doi ani, aproximativ trei miliarde de euro.

"De la 1 ianuarie intram pe exercitiul bugetar urmator al UE. Deci, putem aloca bani incepand cu 1 ianuarie nu numai cele trei miliarde, dar mai avem si 7 miliarde alocate pentru astfel de programe in bugetul urmator. In loc sa utilizam banii europeni, dam bani direct si sunt banii din cresterea de la benzina. Daca nu vor renunta la cresterea cu sapte centi a accizei la benzina si vor mentine acesti bani care pot fi usor substituiti cu bani europeni le trimit bugetul inapoi, pentru ca acestia sunt bani furati din banii tuturor, ca sa asigure cele doua campanii", a conchis Basescu.

Bugetul consolidat al Romaniei pe 2014 va fi, in cifre rotunjite, de 230 de miliarde de lei, aproximativ 50 de miliarde de lei fiind alocati pentru salarii, a declarat premierul Victor Ponta saptamana trecuta, in cadrul unei prezentari facute la Palatul Victoria la finalul sedintei de guvern in care s-au adoptat proiectele bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pe anul viitor.

#basescu buget, #accize buget , #stiri Traian Basescu