Basescu: Eficienta energetica inseamna si izolarea blocurilor, in Romania se face doar in campanie

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 16:00
1722 citiri
Basescu: Eficienta energetica inseamna si izolarea blocurilor, in Romania se face doar in campanie
www.ziare.com

Obiectivul de crestere a eficientei energetice inseamna si izolarea blocurilor, care in Romania se face doar in campaniile electorale, desi aceste programe ar putea fi realizate cu fonduri europene, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu.

Basescu a enumerat temele reuniunii Consiliului European, la care va participa: schimbarile climatice, perspectiva 2021-2030, strategia de securitate energetica, problema Ebola, si decizia legata de validarea noii Comisii Europene, dupa votul Parlamentului European, transmite Mediafax.

"UE trebuie sa stabileasca obiectivele acum si sa incerce sa atraga in propriile obiective si ceilalti mari jucatori ai lumii, SUA, China. UE nu poate merge cu un obiectiv stabilit unilateral, care i-ar putea afecta, in cazul in care nu e impartasit de principalii 'furnizorii' de noxe, care genereaza efectul de sera, daca obiectivele nu sunt insusite si de ceilalti producatori de gaze cu efect de sera, pentru ca UE risca sa isi piarda, astfel, o parte din competitivitate", a comentat Basescu.

In acest context, Basescu a facut o mentiune, "care priveste in mod direct" Romania.

"Am observat si a observat oricine ca obiectivul de crestere a eficientei energetice inseamna, printre altele si izolarea blocurilor. Este cea mai mare resursa pe care Romania o are, in momentul de fata, din pacate ea se face numai in campanii, cu facilitati, inainte de campaniile pentru Parlamentul European sau cea pentru Parlamentul national", a atras atentia Basescu.

Potrivit lui Basescu, "uita Guvernul, primarii de acest obiect si este este zona in care Romania are posibilitatea unei imbunatatiri majore a eficientei energetice, iar aceste programe trebuie aplicate consecvent, cu atat mai mult cu cat pot fi finantate si cu bani europeni".

Presedintele Traian Basescu s-a referit si la strategia de securitate energetica a UE.

"Un alt subiect este legat de strategia de securitate energetica a UE si aici miza este interconectarea, atat pe retelele de energie electrica si, in egala masura, retelele de transport gaze", a afirmat Basescu.

Basescu a mentionat ca in cadrul Consiliului se va face o analiza atenta, legata, pe de o parte, de nevoia de multiplicare a surselor de aprovizionare cu gaze, iar pe de alta parte se va face o analiza a unui eventual esec al negocierilor dintre Ucraina si Federatia Rusa si riscurile ca, in aceasta toamna si in cursul iernii, aprovizionarea cu gaze via Ucraina sa devina mult mai dificila sau chiar pentru situatiile in care o astfel de aprovizionare ar fi sistata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu eficienta energetica, #izolare blocuri Romania , #Stiri Guvern