Din legea intabularii pot rasari si balarii: samsarii agricoli

Vineri, 31 Mai 2013, ora 13:20
3847 citiri
Din legea intabularii pot rasari si balarii: samsarii agricoli
Intabularea va incuraja tranzactiile imobiliare cu terenuri agricole

Initiatorii proiectului de lege pentru intabularea terenurilor agricole iau in calcul acoperirea costurilor cadastrale in limita a 400 lei/proprietate. Este nevoie de un cadastru agricol, spun in cor expertii in imobiliare si agricultura contactati de Business24, insa atrag atentia asupra riscului de a instraina terenurile agricole dupa liberalizarea pietei funciare din 2014.

Legea privind "Prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere" a fost adoptata de Senat si urmeaza a fi dezbatuta in Camera Deputatilor. Practic, onorariile expertilor cadastrali vor fi suportate din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate imobiliara in limita a 400 lei/proprietate.

Potrivit proiectului de lege, sumele necesare vor fi acoperite din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizeaza lucrari de specialitate de cadastru, geodezie sau cartografie.

Initiatorii proiectului de lege explica motivele pentru care o asemenea lege este necesara:

"Avand in vedere necesitatea finalizarii cadastrului national agricol, ca element esential al dezvoltarii economiei rurale precum, necesitatea indeplinirii criteriilor legate de opozabilitatea dreptului de proprietate pentru obtinerea fondurilor europene si, nu in ultimul rand imposibilitatea desfasurarii unor activitati agricole in conditii de eficienta si rentabilitate in situatia actuala, caracterizata prin atomizarea suprafetelor mici, statul roman trebuie sa intervina in restabilirea echilibrului dreptului fundamental la proprietate (...) Costurile generate de lucrarile cadastrale sunt uneori mai mari decat valoarea de tranzactionare a terenurilor respective", se arata in expunerea de motive.

Efectul pozitiv al legi: Procese mai putine

Culita Tarata, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din agricultura, crede ca noua lege va ajuta atat agricultorii cat si investitorii sa valorifice mai bine terenurile agricole.

"Aceasta lege ajuta pe toata lumea pentru ca poate exista o circulatie corecta a terenurilor, se pot lua linii de credit, se pot face investitii. In toate tarile dezvoltate planurile cadastrale sunt bine puse la punct. In teritoriu sunt foarte multe procese pe rol cu suprapuneri, incalcari de limite si multe altele", a declarat pentru Business24 Culita Tarata.

Tarata subliniaza, insa, faptul ca statul trebuie sa aiba in vedere o serie de norme de aplicare care sa impiedice vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietei funciare din 2014.

"N-as vrea sa vad o legatura intre Prima intabulare si liberalizarea pietei funciare din 2014. Ar fi o mare greseala sa ne vindem terenurile strainilor din 2014. Si Ungaria si Polonia au cerut time out pana la finalul lui 2014 sa isi vanda terenurile", a precizat Culita Tarata.

Cel mai mare risc: terenurile agricole se vor vinde mai usor

Totusi, existenta unui cadastru le va permite agricultorilor romani sa vanda mai usor terenurile agricole, iar odata cu liberalizarea pietei funciare in 2014, exista riscul ca acestea sa ajunga pe mana strainilor.

Expertii in imobiliare sunt de parere ca terenurile agricole din Romania sunt foarte atractive pentru investitorii straini datorita preturilor cu pana la 8 ori mai mici fata de alte tari europene.

"Segmentul terenurilor agricole este, de departe, cel mai atractiv in prezent in piata imobiliara pentru trei considerente: din 2014 persoanele fizice din UE pot cumpara terenuri agricole la liber si cu siguranta vor fi mult mai multi investitori. In al doilea rand, diferenta de pret intre hectarul de teren agricol din Romania si cel din tarile dezvoltate este de 4 pana la 8 ori. Adica terenurile din tari precum Germania, Franta, Austria, Germania pot sa ajunga si la 15.000 de euro hectarul, pe cand in Romania preturile variaza intre 2 si 3.000 de euro.

In al treilea rand, calitatea solurilor terenurilor agricole din Romania este net superioara terenurilor din alte tari motiv pentru care exista o atractivitatea speciala si specifica pentru terenurile agricole din Romania", a declarat pentru Business24 Dragos Dragoteanu, expert in imobiliare, proprietarul firmei de intermediere pe piata imobiliara Euroest.

Cadastrul agricol pune la incercare creativitatea autoritatilor

Autoritatile de la cel mai inalt nivel atrag atentia asupra necesitatii intabularii terenurilor agricole. Presedintele Traian Basescu a declarat, de curand, ca acest cadastru agricol ar trebui sa fie una dintre prioritatile Ministerului Agriculturii.

"In ceea ce priveste urgentele, si aici este o urgenta fundamentala: cadastrul agriccol. El este extrem de important nu numai pentru platile directe, dar este foarte important si pentru noua Lege a proprietatii, noua Lege de restituire a proprietatii. Cum se vor face restituirile in lipsa unui cadastru agricol corect, bine facut?", a declarat Basescu la o conferinta de specialitate.

Autoritatile iau in calcul mai multe variante pentru a realiza intabularea terenurilor agricole. In prezent, exista in Parlament discutii privind adoptarea unei legi privind comasarea in care este prevazuta o reducere cu 75% a costurilor cadastrale.

In plus, reprezentantii MADR au declarat pentru Business24 ca autoritatile cauta solutii pentru a acoperi costurile cu cadastrul terenurilor agricole din fondurile europene.

"Inteleg ca face si domnul Dragnea eforturi ca sa gaseasca finantare din bani europeni pentru cadastrare. Nu stiu daca este atat de usor. Sigur ar fi foarte bine sa reusim sa platim cadastrul pentru ca implica costuri foarte mari. Inteleg suma totala evaluata pe Romania ar fi cam la 800 de milioane de euro. Ma indoiesc ca daca nu se gaseste o finantare o sa faca proprietarii. Exista o anumita sansa sa se faca din fonduri europene, dar nu cred ca este usor", a precizat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la MADR.

#cadastru terenuri agricole, #cadastru agricol, #lege intabulare terenuri agricole , #Agricultura