Rosia Montana. Traian Basescu deplange imaginea Romaniei in strainatate

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 10:23
1891 citiri
Rosia Montana. Traian Basescu deplange imaginea Romaniei in strainatate

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca imaginea externa a Romaniei este afectata din pricina faptului ca romanii "denigreaza" institutiile care "isi fac treaba" si prin faptul ca in dezbaterea publica, dar si in cea parlamentara ajung legi neconstitutionale, el dand ca exemplu proiectul legislativ privind Rosia Montana.

"Aici nu vorbim sa facem publicitatea unui produs prost spunand ca el e bun, ci de o tara - Romania - care are de ce sa fie mandra de ea si totusi nu reuseste. Mi-am pus intrebarea: de ce nu reusim? Si raspunsul se afla in ceea ce nu facem, probabil. De ce perceptia noastra este mai rea decat realitatile noastre si poate aici pot gasi mici explicatii. (...)

Un exemplu - Rosia Montana. Stim ca s-a trimis in Parlament o lege neconstitutionala, care nu va putea trece de Curtea Constitutionala. In baza ei generam o dezbatere care se va finaliza cu o lege neconstitutionala. Cum sa avem o imagine buna, cand si strainii ne stiu Constitutia? Stiu ca finalul acestui joc va fi respingerea de catre Curtea Constitutionala in principalele ei prevederi", a spus Traian Basescu, in cadrul Forumului European al Diplomatiei Publice.

Acesta a explicat ca un alt exemplu "de cum ne autodistrugem imaginea" este legat de "propagarea" ideii ca Justitia din Romania nu ar fi independenta fata de factorul politic.

"Noi ne denigram propriile institutii de dimineata pana seara si nu o fac oameni neinstruiti, ci oameni cu responsabilitati uriase. Vedem cum suntem suparati ca o institutie ca DNA sau completele de judecata ancheteaza, judeca, condamna si atunci spunem persoana X este cea care a pus sa mi se faca un dosar, cand de fapt pur si simplu institutii ale statului isi fac treaba. Daca noi propagam asta, cum sa ne creada cei din afara ca Justitia din Romania este independenta?", a intrebat retoric presedintele.

Traian Basescu a tinut sa adauge ca, in opinia sa, imaginea Romaniei in plan extern este mai mai rea in comparatie cu realitatile.

"Cu toata sinceritatea va spun ca am convingerea ca Romania este perceputa mai rau decat este ea in realitatea. Realitatile romanesti sunt mai bune decat descrierile pe care le avem in opinia publica din strainatate. Romania este o tara cu sanse de crestere economica daca atragem fonduri europene, are o istorie, este extraordinar de frumoasa, cu oameni care in general sunt civilizati si educati, iar despre noi se stiu in UE lucruri mult mai rele si mai putin importante. Sigur, lumea nu poate fi pacalita si asta este o alta realitate", a mai spus seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rosia Montana Traian Basescu, #imagine Romania strainatate, #proiect lege Rosia Montana , #Presedintele Romaniei