Ca si Ponta, Basescu nu crede in tinta de absorbtie a fondurilor UE a lui Teodorovici

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 09:24
2035 citiri
Ca si Ponta, Basescu nu crede in tinta de absorbtie a fondurilor UE a lui Teodorovici

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca este ingrijorat de rata redusa de absorbtie, apreciind ca optimismul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este "neacoperit de realitate".

"Aici e o problema, aceste doua lucruri ma ingrijoreaza pe mine, absorbtia fondurilor si optimismul domnului Teodorovici mi se pare neacoperit de realitate", a afirmat Basescu la B1 TV.

Nici premierul Ponta nu crede in tinta avansata de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, privind o absorbtie a fondurilor UE de 50% pana la sfarsitul acestui an, comentand, la sfarsitul lui aprilie, ca ministrul "pacatuieste prin optimism".

Spre deosebire de presedinte, Ponta crede totusi ca rezultatul va fi unul multumitor.

Traian Basescu a aratat ca rata de absorbtie aferenta celor 19 miliarde de euro fonduri structurale pe care Romania le poate accesa pe exercitiul actual era la finalul lunii mai de 15,2%, fiind "grava" insa si valoarea decontarilor aflate in procesare.

"Grav este cat avem la decontare. Deci fata de declaratiile domnului ministru Teodorovici cu 50% absorbtie anul acesta, avem facturi la Bruxelles pentru decontare in valoare de 435 de milioane de euro, iar in procesare facturi la Ministerul de Finante in valoare de 375 de milioane de euro. Sa speram ca facturile astea ajung mai repede la Bruxelles si ar mai fi un miliard si ne-am apropia pana acum cu facturile existente la Bruxelles si aici de 4 miliarde de euro absorbtie fata de 19 de miliarde", a explicat presedintele.

Cauzele nerealizarii de venituri la buget, ingrijoratoare

Totodata, Basescu s-a declarat ingrijorat si de nerealizarea in venituri la buget de 2 miliarde de lei inregistrata pe primele cinci luni.

"Nu sunt bani putini, mai ales ca discutam de primele cinci luni. Au scazut incasarile din TVA, au scazut incasarile din (impozitul pe n.r.) profit. Pare a fi ceva probleme, niste masuri de corectie trebuie luate. Depinde unde se vor lua pentru ca altfel iesim din deficitul de sub 3% si intram iarasi in procedura de deficit excesiv ceea ce nu e in regula", a apreciat seful statului.

El a aratat ca "alarmante" sunt cauzele care au dus la aceasta nerealizare, nu atat suma.

"Sunt si nerealizari de venit pe TVA, ceea ce inseamna reducere de consum, desi statistica spune ca nu e reducere de consum, ceea ce inseamna ca e crestere de evaziune si neincasari majore pe profit ceea ce inseamna ca firmele si-au diminuat major profiturile declarate", a mai spus presedintele.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sustine ca Romania se afla pe ultimul loc la absortia fondurilor europene si spune ca trebuie ca pana la sfarsitul anului sa mai urce in clasament, el dorind sa fie accesate fonduri de peste sase miliarde de euro pana la finele lui 2013.

Ponta a fost intrebat, la sfarsitul lui aprilie la postul Digi 24 daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, ocazie cu care premierul si-a manifestat neincrederea, adaugand ca Teorodovici este foarte optimist spre deosebire de fostul ministru de resort Leonard Orban.

"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r.), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta. ", a spus Ponta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#fonduri europene Basescu, #absorbtie fonduri UE Romania, #venituri buget Basescu, #tinta absorbtie Teodorovici , #Presedintele Romaniei