Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ca si Ponta, Basescu nu crede in tinta de absorbtie a fondurilor UE a lui Teodorovici

Ca si Ponta, Basescu nu crede in tinta de absorbtie a fondurilor UE a lui Teodorovici


Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca este ingrijorat de rata redusa de absorbtie, apreciind ca optimismul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este "neacoperit de realitate".

"Aici e o problema, aceste doua lucruri ma ingrijoreaza pe mine, absorbtia fondurilor si optimismul domnului Teodorovici mi se pare neacoperit de realitate", a afirmat Basescu la B1 TV.

Nici premierul Ponta nu crede in tinta avansata de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, privind o absorbtie a fondurilor UE de 50% pana la sfarsitul acestui an, comentand, la sfarsitul lui aprilie, ca ministrul "pacatuieste prin optimism".

Spre deosebire de presedinte, Ponta crede totusi ca rezultatul va fi unul multumitor.

Traian Basescu a aratat ca rata de absorbtie aferenta celor 19 miliarde de euro fonduri structurale pe care Romania le poate accesa pe exercitiul actual era la finalul lunii mai de 15,2%, fiind "grava" insa si valoarea decontarilor aflate in procesare.

"Grav este cat avem la decontare. Deci fata de declaratiile domnului ministru Teodorovici cu 50% absorbtie anul acesta, avem facturi la Bruxelles pentru decontare in valoare de 435 de milioane de euro, iar in procesare facturi la Ministerul de Finante in valoare de 375 de milioane de euro. Sa speram ca facturile astea ajung mai repede la Bruxelles si ar mai fi un miliard si ne-am apropia pana acum cu facturile existente la Bruxelles si aici de 4 miliarde de euro absorbtie fata de 19 de miliarde", a explicat presedintele.

Cauzele nerealizarii de venituri la buget, ingrijoratoare

Totodata, Basescu s-a declarat ingrijorat si de nerealizarea in venituri la buget de 2 miliarde de lei inregistrata pe primele cinci luni.

"Nu sunt bani putini, mai ales ca discutam de primele cinci luni. Au scazut incasarile din TVA, au scazut incasarile din (impozitul pe n.r.) profit. Pare a fi ceva probleme, niste masuri de corectie trebuie luate. Depinde unde se vor lua pentru ca altfel iesim din deficitul de sub 3% si intram iarasi in procedura de deficit excesiv ceea ce nu e in regula", a apreciat seful statului.

El a aratat ca "alarmante" sunt cauzele care au dus la aceasta nerealizare, nu atat suma.

"Sunt si nerealizari de venit pe TVA, ceea ce inseamna reducere de consum, desi statistica spune ca nu e reducere de consum, ceea ce inseamna ca e crestere de evaziune si neincasari majore pe profit ceea ce inseamna ca firmele si-au diminuat major profiturile declarate", a mai spus presedintele.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sustine ca Romania se afla pe ultimul loc la absortia fondurilor europene si spune ca trebuie ca pana la sfarsitul anului sa mai urce in clasament, el dorind sa fie accesate fonduri de peste sase miliarde de euro pana la finele lui 2013.

Ponta a fost intrebat, la sfarsitul lui aprilie la postul Digi 24 daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, ocazie cu care premierul si-a manifestat neincrederea, adaugand ca Teorodovici este foarte optimist spre deosebire de fostul ministru de resort Leonard Orban.

"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r.), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta. ", a spus Ponta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1497 ori