Guvernul angajeaza, pe bani grei, o 'armata' de experti pe fonduri europene

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 15:10
2848 citiri
Guvernul angajeaza, pe bani grei, o 'armata' de experti pe fonduri europene

Cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene si solicitarile de rambursare a banilor vor fi verificate de catre experti privati pe care Guvernul ii va plati timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atat din surse UE, dar si de la buget, motivand numarul mic de personal de care dispune statul.

Expertii, care vor incasa peste 6.000 de euro pe luna, vor fi selectati in baza unor contracte incheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanta si resurse umane, in majoritate cu sediul inregistrat in apartamente din Bucuresti, Timisoara, Baia Mare, Deva, Buzau, Alba Iulia, Ploiesti, Cluj-Napoca, Petrosani, Braila, satul Ostratu din comuna Corbeanca si Bragadiru, care trebuie sa propuna astfel de persoane.

Durata contractului de "inchiriere" a expertilor va fi de 24 luni, iar banii acordati acestora vor fi asigurati atat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, cat si de la bugetul de stat.

Valoarea totala a serviciilor va depasi 7,7 milioane euro, fara TVA, iar ministerul are dreptul sa majoreze bugetul in functie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.

Statul asteapta de la acesti experti sa verifice o cerere de rambursare in cel mult 5 zile lucratoare si o cerere de finantare in maximum 15 zile lucratoare, prelungirea fiind posibila doar in cazuri exceptionale si temeinic justificate. Este luat insa in calcul riscul ca un grad ridicat de "incarcare" a personalului poate conduce la "disponibilitatea redusa" a acestuia de a efectua serviciile.

Cum justifica autoritatile angajarea acestor experti

Argumentul invocat pentru angajarea acestor experti privati este ca Guvernul incearca sa evite situatia in care la sfarsitul acestui an ar urma sa piarda 6,5 miliarde euro din fondurile europene puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2007-2013, iar autoritatile dispun de resurse umane insuficiente in raport cu numarul mare de proiecte depuse si neevaluate si cel al cererilor neprocesate pentru rambursarea de cheltuieli.

"Anul 2013 este unul crucial in ceea ce priveste recuperarea intarzierilor in absorbtia fondurilor europene, cu perspective deosebit de importante pentru conturarea urmatorului cadru de programare financiara 2014-2020. Obiectivul major pe termen mediu al Ministerului Fondurilor Europene este evitarea pierderii de fonduri europene la data de 31 decembrie 2013.

Realizarea acestor tinte este conditionata de adoptarea unor masuri urgente care sa conduca la eliminarea blocajelor din calea functionarii normale a autoritatilor din sistemul de management al instrumentelor structurale", se arata intr-un document oficial.

Corpul Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune a contestat procedura decisa de minister pentru atribuirea contractelor, aratand ca a fost aplicata o procedura competitiva, desi valoarea estimata a contractului, de peste 7,7 milioane euro, depaseste pragul prevazut de legislatia achizitiilor publice, pentru a justifica procedura aleasa.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins insa cererea de suspendare a procedurii de atribuire.

Romania, alaturi de Slovacia, ar putea beneficia de un an in plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce ofera o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita bani de la UE, precum si reducerea riscului de pierdere a sumelor.

Presedintele Traian Basescu declara atunci ca prin aceasta concesie acceptata de Consiliul European, Romania va putea evita dezangajarea a cel putin 4 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate in actualul exercitiu bugetar, 2007-2013.

Rata de absorbtie a fondurilor de coeziune de catre Romania era la 17 mai de 14,37%, adica 2,761 miliarde de euro, raportat la cheltuielile rambursate de Comisia Europeana. Romania are la dispozitie in perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#angajare experti fonduri europene, #verificare aprobare proiecte europene, #contractare experti fonduri europene, #cereri rambusare fonduri europene , #Proiecte europene