De ce au ales Traian Basescu si Elena Udrea sa devina latifundiari de Calarasi

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 07:30
4710 citiri
De ce au ales Traian Basescu si Elena Udrea sa devina latifundiari de Calarasi
Elena Udrea si Traian Basescu. Sursa foto: www.dcnews.ro

Judetul Calarasi a devenit, peste noapte, un Eldorado al Romaniei pentru investitorii interesati de agricultura. Familia Basescu a dat startul, iar acum si Elena Udrea a anuntat antamarea a 80 de hectare de teren agricol la doar cativa kilometri de Nana. Pe langa agricultura, i-a "convins", probabil, si o investitie de 750 de milioane de euro in zona ce ar face ca pretul terenurilor sa explodeze.

"Sunt terenuri fertile, tot sud-ul este fertil si Calarasi, Ialomita, Braila si Giurgiu si Teleorman. Sunt la fel", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR (Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Ce alte motive i-ar putea "impinge" catre Calarasi: o investitie de 750 de milioane de euro

"Atractia" catre investitiile in agricultura in judetul Calarasi ar putea fi explicate si de eventuale investitii straine sau proiecte de infrastructura in zona care ar face ca pretul terenurilor sa explodeze. In vara, auatoritatile anuntau incheierea unui acord intre Romania si Bulgaria pentru realizarea celui de-al treilea pod pe Dunare, care sa lege Calarasi de Silistra. La acest acord au ajuns presedintii celor doua tari, Traian Basescu si Rosen Plevneliev.

Finantarea proiectului ar putea sa vina din fonduri structurale ale UE, programul de cooperare transfrontaliera sau Strategia UE privind regiunea Dunarii.

Potrivit autoritatilor locale citate de Adevarul, valoarea estimata a investitiei se ridica la 750 milioane de euro. Autoritatile sustin prin aceasta lucrare se vor crea peste 4.600 locuri de munca in timpul constructiei podului si 2.500 de locuri de munca la final, cand se va da in exploatare.

Cine sunt latifundiatii de Calarasi

Jihad El Khalid, latifundiarul de Calarasi cu dosare la DIICOT

De departe cel mai important investitor in agricultura din judetul Calarasi este libanezul Jihad El Khalil. El detine in jur de 40.000 de hectare de teren in Calarasi, silozuri si ferme, si alte 3.000 de hectare de teren in Timis. Pe teren a cultivat porumb, grau, floarea soarelui, rapita si soia. Cea mai mare parte a productiei merge la export si genereaza venituri de aproape un million de euro pe an.

Nu are cetatenie romaneasca, ci doar libaneza si britanica. Nu a avut nevoie de ea sa cumpere pamant, a fost suficient sa aiba o firma infiintata la noi in tara. Este cercetat de procurorii DIICOT pentru un prejudiciu de 30 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, oamenii de afaceri care lucreaza la Agro Chirnogi, firma controlata de Jihad El Khalil, "au utilizat mai multe societati comerciale si au obtinut beneficii financiare substantiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, avand drept scop eludarea platii impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat. In perioada 2010 - 2011".

Ioana Basescu, latifundiara de Nana, cercetata de Parlament si BNR

In acelasi judet a cumparat teren si fiica cea mare a presedintelui tarii. Ioana Basescu a platit in medie 4.500 de euro pe hectar pe terenul cumparat de la o firma privata, Berfige SRL, care a comasat suprafetele cumparate de la locuitorii din Nana.

"Nu stiu cine l-a consiliat, insa presedintele a platit dublu pe terenul de la Nana. El nu a facut o afacere acolo. Faptul ca l-a cumparat de la un privat a contat foarte mult. Ala a cerut bani, nu gluma, pentru ca el il adunase, de la vreo 160 de persoane fizice. Ma face sa cred ca concurenta pe care a avut-o a fost artificial creata mai ales de vanzator. Pretul corect pentru terenuri in zona este 2.000-2.500 de euro", a comentat Laurentiu Baciu.

Elena Udrea, si mai latifundiara, cu 80 de hecatare in Calarasi

Deputatul PDL, Elena Basescu a urmat exemplul familiei presedintelui si a anuntat antamarea a 80 de hectare de teren agricol in Gurbanesti si Sarulesti, in vecinatatea Autostrazii Soarelui, facand noi pasi pentru formarea livezii de fructe care sa se intinda de 1.000 de hectare.

Fostul ministru al Turismului vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de teren agricol pe care sa cultive meri, peri, dar si cereale. In plus, vrea sa acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe si chiar pentru o fabrica de conserve.

"Este un trend, vor sa isi faca imagine. Am auzit-o pe doamna Udrea cat de artificiala era in declaratii atunci cand spunea ca ea o sa mai cumpere si ca ea o sa mai arendeze. Ceea ce ea nu stie este ca se arendeaza foarte greu. Ea face un deserviciu adevaratilor investitori in agricultura care nu isi permit sa dea atatia bani pentru ca nu ii au. Ei ii obtin mai greu, au alte conditii", a precizat Laurentiu Baciu.

#terenuri agricole Calarasi, #terenuri agricole Basescu, #terenuri agricole Udrea, #investitii Calarasi , #Afaceri