Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania risca inghetarea fondurilor europene

Romania risca inghetarea fondurilor europene


Parlamentul European a aprobat, astazi, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa creeze un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de accedere in UE. Rezolutia a fost votata de 31 de membri, in timp ce alte 18 au fost contra si a analizat respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012, dupa cum se arata intr-un material publicat de Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European, intrat in posesia caleaeuropeana.ro.

"Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE. Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei", a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE(liberali).

Potrivit noului text al rezolutiei, Comisia Europeana trebuie sa instituie un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de "Criteriile de la Copenhaga", in mod regulat si intr-o maniera obiectiva. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criteria. Acest lucru trebuie facut in mod obiectiv, evitand dublul standard.

Parlamentarii europeni au sugerat modificari ale Tratatului, precum revizuirea Articolului 7 - reguli pentru a determina daca exista un risc serios de a incalca valorile UE intr-un stat membru. Acest lucru ar trebui sa separe termenul de risc de incalcare. Pentru a preveni incalcarea valorilor UE pe termen lung, Parlamentarii europeni cer crearea unei Comisii Copenhaga, formata din experti la nivel inalt specializati in drepturi fundamentale.

Avertismentul lui Traian Basescu

"Romania, daca ar intra in vigoare modificarile la Codul penal si Legea amnistiei si gratierii, ar iesi din criteriile de la Copenhaga, care sunt criteriile politice, ceea ce ar fi extrem de grav. Pentru asa ceva, un Parlament ar trebui dizolvat. Si aici nu trebuie sa mai argumentez, pentru ca am vazut reactia Comisiei Europene si a aliatilor nostri", declarase presedintele Traian Basescu, in decembrie anul trecut.

Romania a primit pana in prezent fonduri europene de aproape 30 de miliarde de euro. Alte 40 de miliarde de euro sunt alocate pentru perioada 2014-2020. Recent, la Bucuresti, trimisul lui Obama, Victoria Nuland, si-a exprimat preocuparea pentru situatia statului de drept. O ingrijorare care a razbatut si din partea mai multor cancelarii occidentale si de la Bruxelles.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2748 ori