Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018, doar ca in acest moment ea nu poate fi aplicata.
Si asta din cauza ca nici pana acum nu s-au constituit Comisia Centrala de Insolventa si Comisia Teritoriala de Insolventa.
Guvernul a stabilit ca Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului si ANPC sa-si desemneze membrii care sa formeze Comisia Centrala de Insolventa.
De asemenea, ANPC, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante ar fi trebuit sa stabileasca membri care sa formeze Comisia Teritoriala de Insolventa.
Astfel, am incercat sa aflam daca institutiile avizate si-au desemnat membrii pentru cele doua comisii si unde s-a produs blocajul.
Toate drumurile arata ca Legea s-a blocat la ANPC
Ministerului Muncii ne-a raspuns ca, la nivelul institutiei, au fost constituite cele doua comisii. "Prin urmare, in Comisia Centrala de Insolventa sunt desemnati 2 membri, iar in Comisia Teritoriala de Insolventa, 42 de persoane din structura ANOFM", se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea Ziare.com.
Care este motivul pentru care Legea falimentului personal nu se aplica si cand se vor putea folosi datornicii de ea? Pentru a afla aceste raspunsuri, Ministerul Muncii ne-a indrumat catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Si Ministerul de Finante ne-a informat ca "s-au emis ordine... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 06:53
Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018. Numai ca, in realitate, ea nu prea poate fi pusa in aplicare.
Avocatul Adrian Cuculis explica pentru Ziare.com faptul ca actul normativ instituie proceduri juridice care ar trebuie sa ajute la redresarea situatiei financiare a debitorului, acoperirea intr-o cat mai mare masura a pasivului acestuia si "descarcarea de datoriile" avute.
In fapt, ofera o procedura prin care, printr-un plan de reorganizare, persoana fizica isi poate plati anumite datorii, intr-un termen dat.
Avocatul spune ca termenul maxim de plata al restantelor este de 5 ani de zile, conform art. 25 punctul 5 din legea 151/2015.
Haideti sa conturam un schelet al legii falimentului personal si sa explicam cine, cum si unde poate apela la aceasta lege.
Cum iti dai seama daca pot apela la legea falimentului personal (151/2015), ce conditii trebuie sa indeplinesti?
Iata cateva dintre conditiile importante pe care trebuie sa le indeplineasca cel care cere falimentul personal:
- Datoria debitorul nu poate fi mai mica de un prag, anume de 15 ori salariul minim pe economie;- Datoria sa aiba o vechime mai mare de 90 de zile;- Debitorul sa fie persoana fizica si sa nu realizeze venituri din activitati de tip economic (asta inseamna sa se incadreze in categoria consumatorilor, adica sa nu administreze o afacere).
Mai mult, nu intra sub incidenta legii... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 00:00
Termenul de intrare in vigoare a legii care introduce pentru prima data in Romania procedura de insolventa pentru persoanele fizice a fost amanat, joi, pentru a treia oara, printr-o Ordonanta a Guvernului, care s-a aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei.
Astfel, legea va intra in vigoare in 1 ianuarie 2018, si nu in 1 august 2017, asa cum era stabilit ultima data, arata textul ordonantei adoptate astazi de guvern.
"Decizia a fost luata de Executiv avand in vedere complexitatea domeniului reglementat prin aceasta lege, precum si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii in care semnaleaza faptul ca este nevoie de pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a instantelor chemate sa aplice procedurile insolventei persoanelor fizice.
De asemenea, in adresa CSM se mentioneaza si faptul ca legislatia recent adoptata privind darea in plata ofera solutii alternative pentru ipotezele in care dezechilibre contractuale au dus la pierderea utilitatii contractului pentru una din parti.
Prin urmare, prelungirea termenului de aplicare a Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice are scopul sa asigure timpul necesar pentru pregatirea personalului responsabil", se arata intr-un comunicat de presa remis de guvern.
Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit initial sa intre in vigoare la 26 decembrie 2015, insa termenul a fost amanat pentru 31 decembrie 2016. Ulterior, intrarea in vigoare a... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 17:43
Guvernul a amanat, in sedinta de joi, termenul de intrare in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice cu 7 luni.
Potrivit unui comunicat al Executivului, decizia a fost luata pentru ca e nevoie de o lunga perioada de timp pentru pregatirea cadrului legal.
"Executivul a aprobat prorogarea pana la 1 august 2017 a intrarii in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, cu modificarile si completarile ulterioare. Amanarea cu inca sapte luni a intrarii in vigoare a acestui act normativ s-a stabilit in conditiile in care pentru aplicarea noilor reglementari este nevoie de un sistem complex: infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii.
Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal a fost amanata cu 7 luni. Cum explica Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 18:46
Legea insolventei persoanelor fizice nu mai intra in vigoare luni, asa cum hotarase Parlamentul, pentru ca presedintele Klaus Iohannis cere reexaminarea actului normativ prin care s-a stabilit acest termen.
Presedintele se opune ca legea sa intre in vigoare azi, cu doua luni mai devreme decat stabilise Guvernul prin ordonanta de urgenta, adica 31 decembrie.
Seful statului considera ca intervalul de timp nu a fost suficient pentru ca toate institutiile si autoritatile implicate in aplicarea legii sa se pregateasca pentru intrarea ei in vigoare.
Pe de o parte, sustine Iohannis, termenul nu a oferit posibilitatea ca procedura de adoptare, promulgare si publicare sa fie constitutionala, legea fiind prea rapid trecuta prin Parlament fata de momentul in care ar trebui sa intre in vigoare.
Devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015, chiar si cu doua luni, "poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal nu mai intra in vigoare azi. Iohannis a retrimis-o in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 12:12
Guvernul a amanat cu un an miercuri termenul de intrare in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, pana la 31 decembrie 2016.
Legea falimentului personal, promulgata de IohannisFalimentul personal: Cum se aplica in alte tari si care sunt lacunele legii din RomaniaLegea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul
Ministerul Justitiei este cel care a propus aceasta amanare, dupa o solicitare a Consiliului Superior al Magistraturii, care a acuzat ca sistemul nu dispune de suficienti specialisti pentru controlul cheltuielilor celor care ar invoca falimentul personal, scrie Digi 24.
Presedintele Klaus ...citeste mai departe despre "Guvernul amana cu un an aplicarea legii falimentului personal" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 12:48
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolventei persoanelor ...citeste mai departe despre "Legea falimentului personal, promulgata de Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:40
Legea falimentului persoanelor fizice, adoptata de Parlament, a ajuns pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Reglementarea se adreseaza romanilor care nu isi mai pot plati datoriile si care, astfel, vor putea beneficia de o reesalonare a acestora conform unui program de plati, pentru 5 ani, sub supravegherea unei comisii de insolventa.
In tot acest timp, daca isi respecta obligatiile, nu pot fi executati silit.
Legea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul
De la adoptarea actului normativ au aparut cel putin trei semne de intrebare in privinta lui:
Va favoriza legea cresterea numarului creditelor nerambursate, fiind privita ca o scapare de datorii?Este ea doar in avantajul debitorului insolvent sau implica obligatii pe masura?Sunt instantele pregatite pentru acest tip de noua cazuistica ce se anunta consistenta?
Avocatul Gabriel Biris, specializat in fiscalitate si insolventa, considera ca noua ...citeste mai departe despre "Falimentul personal ca o liberare conditionata. "Nu poti continua in huzur sub protectia legii"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 07:37
Legea insolventei persoanelor fizice (falimentul personal) a fost adoptata in Camera Deputatilor, for decizional, insa cum arata un astfel de act normativ in alte tari?
Ziare.com a luat exemplul Irlandei, care a adoptat-o in 2012 si i-a adus modificari in decembrie 2013.
In aceasta tara, falimentul personal reprezinta "o solutionare a problemei datoriilor unei persoane care nu isi poate achita restantele integral sau partial". Exista doua moduri in care poti ajunge in aceasta situatie: iti poti declara singur falimentul sau creditorii pot depune o petitie.
Este important de stiut ca, odata ce falimentul personal a fost declarat, o institutie specializata (Official Assignee in Bankruptcy) ia in primire bunurile tale si are dreptul de a le vinde sau de a le distribui catre creditori. Din acel moment, ea reprezinta intermediarul intre creditor si debitor.
Legea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul
Ce e bine de ...citeste mai departe despre "Falimentul personal: Cum se aplica in alte tari si care sunt lacunele legii din Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 07:24