Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dan Adamescu a ajuns la DNA

Dan Adamescu a ajuns la DNA


Omul de afaceri Dan Adamescu a ajuns joi la sediul DNA, dupa ce miercuri procurorii anticoruptie au efectuat perchezitii la locuinta si la firmele sale, in cadrul unei anchete legate de cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti arestati pentru coruptie.

Adamescu nu a facut declaratii presei, potrivit Agerpres.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Dan Adamescu a fost citat sa se prezinte joi la DNA, fiind suspectat ca, pentru a obtine solutii favorabile in dosare, ar fi dat mita judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti pusi sub acuzare pentru coruptie.

Procurorii DNA au facut miercuri perchezitii la locuinta omului de afaceri Dan Adamescu si la firmele detinute de acesta, in dosarul in care patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti sunt acuzati ca ar fi luat mita pentru interventii in dosare de insolventa.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat, intr-un comunicat de presa, ca miercuri au fost facute perchezitii la noua sedii ale unor societati comerciale, precum si la domiciliul unei persoane fizice, toate situate in Bucuresti, in dosarul in care au fost arestati patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti.

DNA a precizat ca in aceasta cauza se efectueaza urmarirea penala si fata de alte persoane, pe langa cei patru judecatori.

Dan Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati.

Judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a civila, acuzati ca primeau bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata marti de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.

Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au aratat procurorii in referatul cu propunerea de arestare.

Insolventa FC Otelul Galati, Piata de Gros, Rosegur si Argirom International se numara printre dosarele in care judecatorii Mircea Moldovan si Elena Roventa au intervenit, selectand si desemnand in mod discretionar lichidatorii judiciari, in schimbul unor favoruri, arata DNA.

In documente obtinute de MEDIAFAX, procurorii anticoruptie relateaza in detaliu modul in care judecatorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal Bucuresti selecta lichidatorii judiciari in cazul dosarelor in care dispunea deschiderea procedurii insolventei.

Mircea Moldovan, sustine DNA, a desemnat-o preferential pe Monica Borza, in 10 iulie 2013, in calitate de administrator judiciar in dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolventa FC Otelul Galati - controlata de omul de afaceri Dan Adamescu.

"In acelasi context al indeplinirii in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu si in scopul atribuirii preferentiale a unui dosar de insolventa, la data de 29 martie 2013, judecatorul sindic Moldovan Mircea a contactat-o pe Candea Elena-Cristina, reprezentant al Legal Recovery IPURL, procedeu repetat si in zilele de 1 aprilie 2013, 3 aprilie 2013 si 12 aprilie 2013", mai noteaza anchetatorii.

Potrivit documentelor citate, magistratul Mircea Moldovan, cel care a a deschis procedura de insolventa in cazul Otelului Galati, a facut ilegal acest demers, in contextul in care stia despre clubul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu ca se afla pe profit.

Anchetatorii anticoruptie sustin ca judecatorul era constient de actiunile sale nelegale si ca, dupa ce a deschis procedura insolventei in acest caz, nu a mai lasat dosarul la arhiva instantei, fiindu-i teama sa nu fie studiat de reprezentanti ai presei care ar fi descoperit ca magistratul a bagat firma in faliment, desi aceasta era pe profit.

Dosarul insolventei FC Otelul Galati a fost repartizat de Moldovan, preferential, lichidatorului judiciar Monica Borza

Potrivit procurorilor, in 10 iulie 2013, judecatorul Mircea Moldovan i-a spus Monicai Borza ca in dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolventa FC Otelul Galati a amanat un termen de judecare pentru 4 decembrie 2013, "precizand ca va solutiona <> ce vor aparea conform intereselor acesteia, reprezentantul Activ Lichidator reprosandu-i judecatorului sindic ca 'se plange' de singurul dosar pe care i l-a repartizat".

"In scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolventa a societatii FC Otelul, in dosarul nr. 23900/3/2013, in data de 2 septembrie 2013 judecatorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica Angela ca nu a lasat la arhiva instantei dosarul mentionat mai sus intrucat din documente ar rezulta ca societatea a inregistrat in cursul anul 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declansa un scandal de presa cu privire la faptul ca a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflata pe profit. Ca atare, judecatorul Moldovan Mircea i-a solicitat practicianului in insolventa sa depuna la dosar <> care sa contina aspecte de natura a sustine decizia de intrare in insolventa a societatii mentionate", au mai notat anchetatorii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2538 ori
Citeste mai multe despreDan Adamescu DNA