Marile institutii financiare s-au restructurat: A apus vremea profiturilor de cazino

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 16:30
1727 citiri
Marile institutii financiare s-au restructurat: A apus vremea profiturilor de cazino
Sursa foto: The Fiscal Times

Dupa criza financiara, opinia ca bancile ar trebui sa se comporte ca si companiile de utilitati, si nu ca si cazinourile, este tot mai sustinuta. Si se pare ca aici s-a ajuns, cel putin din punct de vedere al performantelor financiare.

In 2006, cele opt banci americane pe care autoritatile de reglementare le-au etichetat ca avand "importanta sistemica la nivel global", au generat profituri comparabile cu cele ale cazinourilor, cu un randament al capitalului propriu de 30%, in medie, conform firmei de consultanta Oliver Wyman. Acum, este la mai putin de 11%, si ce este mai rau are sa vina: Federal Reserve a anuntat, recent, ca are in plan sa le oblige sa obtina capital suplimentar. Printr-un simplu calcul, masura ar reduce rentabilitatea capitalului propriu la putin peste 8%, nivel mai mic decat cel al companiilor de aprovizionare cu apa din SUA.

Si mai sunt si alte masuri. Autoritatile americane de reglementare continua sa "premieze" marile banci cu amenzi usturatoare. Apoi, exista cerinta ca bancile sa isi scrie "testamente", explicand cum ar putea fi desfiintate in caz de dezastru: autoritatile de reglementare au respins deocamdata toate "dorintele" pe care le-au primit pana acum. Usurarea procesului de inchidere al bancilor le va aduce, probabil, o profitabilitate mai mica, scrie The Economist.

De asemenea, nu doar americanii sunt atenti cu bancile. Banca Centrala Europeana este pe cale sa finalizeze controlul registrelor bancilor din zona euro, pentru a determina daca ascund credite dubioase. Acelea unde vor fi identificate astfel de probleme vor trebui, de asemenea, sa stranga mai mult capital. Bank of England, recent, a surprins pe multi din City cu noua regula ce permite "recuperarea" bonusurilor primite de bancheri chiar si cu sapte ani inainte ca situatia institutiei ce i-a platit sa nu mai fie la fel de buna. In cei peste cinci ani de la declansarea crizei financiare, apar noi reglementari si pedepse pentru bancheri.

Care sunt rezultatele noilor politici bancare

Rezultatul este o industrie care a devenit mai sigura si mai intunecata decat isi dau seama multi dintre cei implicati. Cei opt giganti americani au de 23 de ori mai multe imprumuturi si investitii decat absorbtiile de pierdei de capital; daca 1/23 din activele lor trebuie sa fie anulate, ar da faliment. Sunt de "numai" 14 ori indatorati. Nu mai au dreptul de a face speculatii pe pietele financiare pe cont propriu; pot acum tranzactiona doar in numele clientilor.

Este bine ca marile banci sunt obligate sa fie mai sigure. Problema este ca multe nu au reusit sa-si adapteze modelele de afaceri la noile reglementari. Cateva isi adapteaza situatia deficitara, reducand din personal si active. Morgan Stanley si UBS, de exemplu, au redus tranzactionarea pentru a se concentra pe gestionarea activelor. Iar multe se agata de afacerile marginale, in speranta ca relansarea economiilor si cresterea ratelor dobanzii le va face din nou profitabile.

Totusi, vor fi necesare controale mai viguroase la bancile puternice, cum ar fi Deutsche Bank si Citigroup. Marile divizii vor trebui sa fie micsorate, in special in afaceri care sunt din ce in ce mai putin profitabile, ca tranzactionarea de obligatiuni, valute si marfuri. Salariile trebuie sa scada, de asemenea. Avand in vedere cat de mult cheltuiesc bancile cu salariile, reucerea acestora este un mod evident de a stimula profiturile.

Autoritatile de reglementare ar putea accelera aceasta transformare aratand bancherilor o imagine cat mai clara a ceea ce vor fi eventuale norme. Schimbarile bruste, fie sub forma de amenzi, aparent arbitrare (genul in care este specializat New York-ul), taxele si normele privind platile (Uniunea Europeana) sau un amestec constant de noi reguli (care apare aproape peste tot), doar ce incetineste ajustarea necesara. Dar marea schimbare trebuie sa vina din partea bancilor, care trebuie sa se pregateasca pentru un viitor ca parte a "utilitatilor" financiar, mai degraba decat ca niste stapani ai universului. Nimeni nu a spus vreodata a fi plictisitoare ar fi distractiv. Nimeni nu a spus ca totul va fi amuzant.

#sistem bancar, #reglementari banci , #Stiri International