Dividende si actiuni: Ce trebuie sa cunosti

Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 13:21
3672 citiri
Dividende si actiuni: Ce trebuie sa cunosti
Sursa foto: https://unsplash.com

Tranzactionarea pe bursa are anumite reguli destul de precise, cu care este bine sa fii destul de bine familiarizat inainte de a-ti investi o parte din capital. Cele mai bune plasamente si investitii se fac dupa o analiza minutioasa a pietei si dupa ce ai urmarit, in mod regulat si pentru o anumita perioada, presa financiara sau analizele si rapoartele financiare oferite de presa de specialitate.

Pentru a putea incepe sa investesti este nevoie sa cunosti, cel putin la nivel teoretic, limbajul de tranzactionare si principalele elemente care stau la baza unor investitii profitabile.

Mai jos gasesti un mic ghid cu ce trebuie sa cunosti despre dividende si actiuni, inainte de a incepe sa cumperi sau sa vinzi plasamente.

Actiuni si dividende

Investitiile sau plasamentele pe care le poti face sunt numeroase, insa cele mai semnificative sunt reprezentate de actiuni si dividende.

Actiunile

Actiunile reprezinta titluri financiare care confera dreptul de proprietate asupra unei cote-parti din capitalul subscris al unei societati comerciale.

In calitate de actionar, altfel spus co-proprietar al unei anumite parti din compania respectiva, prin titlurile achizitionate vei avea drepturi direct proportionale cu procentul din capitalul social pe care il detii.

Actiunile pot fi tranzactionate, deci ca si co-proprietar poti realiza profituri fie sub forma de dividende, fie prin vanzarea actiunilor sau titlurilor detinute, daca respectiva companie inregistreaza cresteri ale valorii sale la bursa. Daca sunt tranzactionate pe pietele reglementate, nu detin clauze speciale si nu sunt constituite pe instrumente financiare derivate, actiunile sunt considerate produse non-complexe.

Randamentul investiilor in actiuni

Randamentul unei investitii in actiuni este reflectat in evolutia valorii de piata a actiunilor, in valoarea dividendelor si probabilitatea a acordare a acestora, dar e influentat in mod direct de evolutia indicatorilor de performanta financiara ai companiei emitente sau de politicile de distribuire a profitului. Nu in ultimul rand, actiunile depind de factori externi acestora, cum sunt evolutiile macroeconomice, evenimentele sociale sau politice, chiar informatii din presa.

Pretul si evolutia actiunilor se bazeaza pe mecanisme economice destul de exacte, si in general pretul acestora e in crestere, deoarece reflecta performantele prezente si viitoare ale firmelor care le-au emis si ai economiei unei tari care in medie, si pe termen lung, e in crestere.

Riscuri ale investiilor in actiuni

Riscurile asociate unei investitii in actiuni se concentreaza in jurul celor ale companiei si derivate ale acestora (de pret sau de dividend, adica de a nu primi dividend ca urmare a performantelor scazute ale emitentului, ori de redistribuire a profitului). Deasemenea riscurile de delistare, de faliment sau cele endemice pot afecta randamentul unei investitii in actiuni.

Dividendele

Dividendele reprezinta, prin definitie, cota parte din profit ce ii revine unui actionar. Dividendul pe care o companie il plateste actionarilor reflecta, astfel, rentabilitatea si stabilitatea financiara a companiei, chiar daca in mod indirect, deoarece firma se poate dezvolta pe termen lung doar printr-o strategie de investitii bine documentata, sustenabila din perspectiva finantarii. De aceea, atunci cand se decide asupra dimensiunii dividendului din profitul net, o companie profitabila trebuie sa aiba in vedere aceasta strategie de investitii, consistenta pe termen lung.

Tipuri de dividende

Exista doua tipuri de dividende distribuite actionarilor:

  • Dividende platite in bani, care intra in posesia actionarilor in numerar;
  • Dividende platite in actiuni, profitul companiei fiind platit in acest fel actionarilor.

Avantaje si dezavantaje ale detinerii de dividende

Principalul avantaj al distribuirii de dividende este de natura financiara, actionarii avand posibilitatea de a beneficia in mod direct de profiturile companiilor. Printre principalele dezavantaje se numara deprecierea valorii actiunilor detinute de catre beneficiari sau politica de distribuire a profitului.

Ce date calendaristice trebuie sa ai in vedere ca investitor

Daca esti investitor cu actiuni la o anumita companie si urmaresti rentabilitatea profitului, trebuie sa ai in vedere urmatoarele evenimente calendaristice:

  • Data anuntului, adica momentul in care compania anunta valoarea dividendului ce urmeaza a fi distribuit;
  • Data de inregistrare, cea la care, in calitate de actionar, beneficiezi de hotararile luate in cadrul AGA;
  • Data cum-dividend; daca, in calitate de investitor, achizitionezi actiuni dupa aceasta data, nu mai beneficiezi de plata dividendelor;
  • Data ex-dividend. Termenul inseamna literalmente "fara dividend", deoarece, odata ce o actiune se tranzactioneaza fara dividend, cumparatorul nu mai are dreptul sa primeasca dividendul declarat recent. In cazul in care, ca investitor, achizitionezi o actiune la data ex-dividend sau dupa, nu vei primi urmatoarea plata a dividendelor. Data ex-dividend este de obicei cu doua zile lucratoare inainte de data inregistrarii;
  • Data platii.

Care sunt ratele financiare de evaluare a dividendelor

  • Randamentul dividendului reprezinta raportul dintre dividendul pe actiune si pretul din piata (dividend yield, engl.);
  • Rata de distribuire a dividendelor evidentiaza cat din profitul net e distribuit ca dividend (dividend payout ratio, engl.)
  • Rata de retentie reprezinta procentul din profitul net distribuibil reinvestit in societate (retention rate, engl.).

Pentru a selecta in ce actiuni sa investesti e util sa aprofundezi cunoasterea pietei, de exemplu sa urmaresti cresterile de pret la bursa de valori la finalul fiecarei saptamani pentru o perioada mai lunga de timp, sa discuti cu brokerul personal, sa citesti presa de specialitate si sa urmaresti constant rapoarte de analiza financiara.

Pentru a urmari consulta randamentele dividendelor catorva companii listate pe piata externa, trendul regulat al actiunilor si plasamentelor, dar si pentru consultanta corporate, deschiderea unui cont de tranzactionare ori acces la oferte publice sau plasamente private, poti consulta ofertele puse la dispozitie zi de zi de catre GoldRing, broker autorizat BVB, pe platforma proprie.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bursa, #stiti bursa, #finantare , #Stiri Bursa