IMM-urile cer interventia statului: Noile prevederi privind protectia datelor le-ar putea baga in faliment

Marti, 06 Februarie 2018, ora 18:51
909 citiri
IMM-urile cer interventia statului: Noile prevederi privind protectia datelor le-ar putea baga in faliment
Foto: Arhiva Ziare.com

IMM-urile romanesti cred ca o sa aiba mari probleme cu noile reguli ale UE privind datele personale pe care trebuie sa le implementeze pana in luna mai. Procedurile sunt complicate, costurile mari, iar amenzile uriase, fiind raportate la cifra de afaceri. In aceste conditii, avand in vedere timpul scurt ramas si pentru a evita amenzi usturatoare si chiar falimentul, reprezentantii IMM-urilor cer sprijinul statului.

Solicitarea a fost facuta marti, intr-o conferinta de presa, de catre vice - presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru.

Regulamentul privind Protectia Generala a Datelor nr. 679/2016 va intra in vigoare pe 25 mai, iar pana atunci fiecare societate va trebui sa aiba un sistem transparent de prelucrare a datelor cu caracter personal si, in multe cazuri, chiar un angajat dedicat administrarii acestora.

Societatile care nu respecta prevederile Regulamentului risca amenzi in valoare pana la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri. Sunt sanctiuni care ar putea duce la falimentul multor societati, mai ales din randul celor mici si mijlocii, sustine Liviu Rogojinaru.

"Chiar in aceste conditii, nu exista masuri si programe destinate sprijinirii IMM-urilor in implemetarea Regulamentului, cu toate ca mai sunt 3 luni pana la data aplicarii lui," a declarat acesta.

Rogojinaru sustine ca statul ar trebui sa asigure un serviciu de consiliere gratuita pentru IMM-uri, prin intermediul caruia intreprinzatorii sa poata afla cum sa se conformeze solicitarilor Regulamentului.

Acesta sustine ca specialisti in prelucrarea protectiei datelor sunt putini, foarte solicitati si ca serviciile lor sunt scumpe. Consultanta poate costa mii de euro pe luna. In consecinta, CNIPMMR inca lucreaza la stabilirea unor relatii cu astfel de specialisti care sa asigure servicii pentru membrii sai.

Vice - presedintele CNIPMMR sustine ca Legea Preventiei nr. 270/2017 obliga institutiile statului sa ii informeze pe intreprinzatori cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia, inainte de a-i amenda.

Presedintele CNIPMMR Florin Jianu sustine ca reglemenarile din Regulamentul UE 679/2016 sunt bune. Regretabila este doar lipsa de implicare a Guvernului in sprijinirea intreprinzatorilor in vederea conformarii la cerintele stricte privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

"Reglementarea prelucrarii datelor era necesara in conditiile in care lipsa de protectie a acesto ...citeste mai departe despre "IMM-urile cer interventia statului: Noile prevederi privind protectia datelor le-ar putea baga in faliment" pe Ziare.com

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Regulament prelucrare date personale Liviu Rogojinaru, #CINPIMM regulament date personale, #date personale Liviu Rogojinaru , #Stiri Companii