Guvernul ungar a decis prelungirea unui moratoriu privind plata ratelor bancare de catre persoanele fizice si juridice, pana in luna iulie, si reducerea la jumatate a unei taxe colectata de municipalitati de la companii, spre nemultumirea primarului Budapestei, care face parte din opozitie.
Premierul Viktor Orban a anuntat ca taxa locala pentru companiile mici si mijlocii va fi redusa la jumatate de la 1 ianuarie, pentru a sustine locurile de munca in timpul crizei coronavirusului, conform Reuters.
Aceasta taxa este insa o sursa importanta de venituri pentru municipalitati. Liderii opozitiei afirma ca reducerea taxei va pune in pericol serviciile publice si va permite guvernului nationalist sa isi exercite presiunea politica asupra oraselor.
Orban a afirmat ca orasele cu mai putin de 25.000 de locuitori vor primi sprijin din partea guvernului, in timp ce situatia oraselor mai mari va fi analizata individual.
"Reducerea acestei taxe nu va gestiona criza ci o va agrava", a afirmat pe Facebook primarul Budapestei, Gergely Karacson, un socialist liberal.
Orban, aflat la putere de un deceniu, se va confrunta cu alegeri dificile in 2022, confruntandu-se cu efectele pandemiei si cu o opozitie care s-a unit pentru prima oara pentru a-l infrange.
Orban a declarat, sambata, ca guvernul va acoperi doua treimi din costul salariilor companiilor din sectorul turismului, hotelurilor, restaurantelor si companiilor private de transport rutier nevoite sa isi opreasca... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 08:04
Majorarea accizei la tutun a fost necesara pentru armonizarea unei Directive Europene, altfel Romania risca deschiderea unei proceduri de infringement, a afirmat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, adaugand ca "nu are darul de a pune taxe si impozite".
"La acciza pe tutun este vorba de notificari venite din partea Comisiei Europene sub amenintarea deschiderii unui infringement pentru Romania pentru nearmonizarea sau neactualizarea cu directiva respectiva. Nu face Ministerul de Finante - si v-am mai spus si o repet in continuare - nu am darul de a pune taxe si impozite. Oricat s-ar stradui unii si altii sa imi bage pe gat OUG 114, oricat ar dori unii si altii, cand discutam concret, dar concret, nu au niciun fel de argument. Nu imi plac taxele si impozitele si nu am sa cresc nici numarul, nici cuantumul lor. Oricati nebuni ar scrie pe Facebook, oricati habarnisti o sa intalniti si o sa va spuna fel de fel despre mine, nu au argumente. Intrebati-i de argumente concrete", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, notificarea a venit de la comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
"Pe bauturile racoritoare, daca ministerul de resort - ca Ministerul Finantelor nu se apuca si de sanatate si de continutul de zahar la bauturi si asa mai departe - daca ministerul de resort are studii in spatele acestei propuneri de decizii, studii care arata cum este situatia in... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 14:12
A venit si ziua "temuta de multa lume" - utilizatorii de WhatsApp, Facebook, Skype si alte retele sociale vor trebui sa plateasca o taxa zilnica daca vor sa utilizeze aceste platforme.
Vestea buna este ca masura i se aplica doar unei tari africane. Parlamentul din Uganda a adoptat o lege prin care se impune o taxa de 200 de silingi (cinci centi) pe zi pentru utilizatorii platformelor sociale.
Legea va intra in vigoare in luna iulie si deocamdata nu a fost precizat modul in care taxa va fi aplicata si colectata.
Ministrul Finantelor, David Bahati, a declarat ca scopul legislatiei este acela de a genera venituri pentru serviciile publice. Acesta respinge ingrijorarea ca legea ar putea limita utilizarea Internetului.
Afla toate detaliile despre acest demers fara precedent ...citeste mai departe despre "Tara care cere bani ca sa intri pe Facebook" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 16:40
Gigantii internetului sunt o amenintare pentru cultura canadiana si este necesara reformarea politicilor culturale federale pentru a stabili un cadru in care societatile din sectorul internetului isi desfasoara activitatea, a anuntat miercuri Ministerul canadian al Culturii.
"Guvernul canadian admite ca marile companii din sectorul internetului actioneaza in afara cadrului legislativ si pot fi o amenintare pentru cultura noastra", a afirmat o purtatoare de cuvant a lui Melanie Joly, care conduce ministerul mentionat.
Intr-un viitor apropiat, companiile GAFA (acronimul Google, Apple, Facebook si Amazon) si alte platforme online vor trebui "sa respecte politicile noastre culturale si de asemenea sa repartizeze mai bine beneficiile rezultate din modelul lor de afaceri", a subliniat la randul ei ministrul Melanie Joly intr-o declaratie acordata ziarului local Le Devoir, dupa ce a revenit dintr-o calatorie in Silicon Valley (California), unde s-au instalat majoritatea gigantilor internetului.
"Problema fundamentala este ca GAFA nu isi recunosc responsabilitatile (...), nu isi recunosc anvergura puterii lor generate de dimensiunea lor, de acoperirea pe care o au si impactul lor asupra unor sectoare precum jurnalismul si cultura", a mai explicat Melanie Joly.
Guvernul canadian condus de liberalul Justin Trudeau pare ca a inteles supararea mediilor culturale si a unei parti a opozitiei, care cer ca marile companii din sectorul internetului sa fie impozitate la fel ca... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 11:28
Facebook urmeaza sa plateasca cu multe milioane de lire sterline in plus sub forma de impozite in Marea Britanie, dupa o revizuire a sistemului de taxare.
Compania a fost puternic criticata ca evita plata birurilor in Marea Britanie, prin redirectionarea veniturilor in Irlanda, unde se afla sediul gigantului IT, tara care percepe taxe mai mici.
Insa situatia s-a schimbat. Acum, dezvaluie BBC, profitul obtinut in Marea Britanie din publicitate va fi taxat in aceasta tara.
De fapt, incasarile nu vor mai fi redirectionate in Irlanda in cazul marilor clienti precum Tesco, Sainsbury's, Unilever si altii.
Gigantii IT evita cu gratie ...citeste mai departe despre "Decizia care costa Facebook milioane de lire sterline" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 17:29
Facebook se numara printre marile companii IT americane care evita plata taxelor, in ciuda profiturilor uriase.
Cea mai mare retea sociala din lume, condusa de Mark Zuckerberg, ar fi dat doar 4.327 de lire sterline statului britanic, sub forma de biruri, in 2014, la un profit de 700 de milioane de lire inregistrat in aceasta tara, arata o investigatie derulata de Sunday Times.
Facebook a evitat sa achite taxe mai mari prin mai multe metode, printre care se numara recompensarea angajatilor englezi cu actiuni si redirectionarea platilor prin companii offshore aflate in asa-numitele paradisuri fiscale, precum Insulele Cayman.
De asemenea, in toata lumea, gigantul IT ar fi platit 123 ...citeste mai departe despre "Gigantii IT evita cu gratie plata taxelor: Cum se sustrage Facebook de la achitarea birurilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 12:21
Facebook a inceput sa taxeze utilizatorii din Marea Britanie pentru mesajele trimise celebritatilor, pretul ridicandu-se in jurul a 10 lire sterline.
Compania testeaza o scara de preturi, bazata pe popularitatea vedetei respective, relateaza Sunday Times.
De exemplu, utilizatorii care vor sa-i trimita un mesaj inotatorului Tom Daley trebuie sa plateasca 10,68 de lire.
Pentru scriitorul Salman Rushdie sau pentru rapper-ul Snoop Dogg, pretul este de 10,08 lire. Pentru alte celebritati locale, insa, pretul este similar celui platit pentru contactarea oricarui alt utilizator Facebook, care nu face parte din cercul de "prieteni", respectiv de 0,71 de lire.
Compania pastreaza toti banii din aceasta taxa si sustine ca a luat aceasta decizie pentru a preveni bombardarea utilizatorilor cu mesaje nedorite de la straini. De asemenea, exista o limita a numarului de mesaje platite pe care un utilizator le poate primi.
Cititi mai multe despre Facebook taxeaza pentru mesajele trimise vedetelor despre Ziare.com mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 18:01
Guvernul francez este interesat de felul in care companiile americane Google, Facebook si Amazon fac o gramada de bani de pe urma utilizatorilor din Hexagon, dar totusi, platesc prea putine taxe catre statul francez.
Prin urmare, presedintele Francois Hollande a cerut un raport pe aceasta tema, pregatind, pare-se, impozitarea internetului.
Potrivit New York Times, raportul, prezentat la finalul saptamanii trecute, le vizeaza pe companiile care colecteaza datele utilizatorilor. Aceste companii, in mare parte, aduna informatii despre anumite persoane pentru publicitate directionata. Taxa va fi aplicata proportional cu numarul de utilizatori pe care o companie IT ii atrage.
Google are venituri anuale mai mari de 30 de miliarde de dolari din publicitate. Doua miliarde de dolari dintre acestea sunt aferente activitatii din Franta. Cum Google nu este o companie franceza, nu trebuie sa plateasca taxe pentru intreaga suma.
Batalia Hexagonului cu firmele de IT nu este una noua. In octombrie, Guvernul a propus o lege prin care motoarele de cautare ar trebui sa plateasca pentru articolele - stiri daca doreau ca acestea sa apara la cautari. Nici pe vremea lui Sarkozy, companiile de internet nu au fost scutite de emotii. Fostul presedinte a adus in discutie taxarea publicitatii pe internet.
Cei de la Google au declarat ca internetul ofera oportunitati multiple de crestere economica, respectiv creare de locuri de munca.
Propunerea presedintelui Frantei are nevoie de... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:32
Facebook va trebui sa obtina pana la cinci miliarde de dolari printr-o noua emisiune de actiuni, spre sfarsitul anului, pentru a plati taxe pe profiturile inregistrate de conducere si angajati, in urma listarii la bursa, din pachetele de titluri primite.
Suma este egala cu minimul vizat de reteaua de socializare prin oferta publica initiala planificata pentru luna mai, potrivit Financial Times.
A doua mare vanzare de obligatiuni este rezultatul profiturilor uriase pe care directorii care au condus compania in perioada de inceput si multi din cei 3.000 de angajati le vor inregistra odata cu listarea Facebook la bursa.
Pachetele de actiuni restrictionate si optiunile de a cumpara titluri au o valoare combinata de peste 23 de miliarde de dolari, potrivit documentelor depuse de Facebook la autoritatea pentru piata de capital din SUA.
Actiunile angajatilor Facebook vor putea fi vandute la sase luni dupa listare
Suma depaseste intreaga valoare de piata a Yahoo si reprezinta unul dintre cele mai mari profituri neasteptate dupa ce boom-ul IT la sfarsitul anilor '90 a atras invidia la nivel global asupra angajatilor din Silicon Valley care aveau optiuni de a cumpara actiuni la companiile din domeniu.
Profiturile uriase ale angajatilor Facebook nu includ castigurile de 5,4 miliarde de dolari pe care cofondatorul companiei, Mark Zuckerberg, le-ar putea inregistra in acest an, parte a pachetului personal de actiuni, ce ar valora circa 24 miliarde de dolari.... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 09:20