Motivul pentru care un fost ministru USR crede că n-ar trebui mărite salariile minime: ”Odată cu salariile de la stat, cresc și pensiile speciale”

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 11:27
790 citiri
Motivul pentru care un fost ministru USR crede că n-ar trebui mărite salariile minime: ”Odată cu salariile de la stat, cresc și pensiile speciale”
Bani în portofel FOTOI: Pixabay.com

Claudiu Nasui, fost ministru USR al Economiei, a explicat luni, 3 octombrie, de ce reducerea taxarii muncii este o masura mult mai buna decat majorarea salariului minim brut pe economie.

Specialistul a dat 5 motive pentru care reducerea taxarii muncii "este o idee mai buna decat cresterea salariului minim brut".

"Domnii Ciolacu si Ciuca vor sa creasca salariul minim brut la 3.000 de lei. O idee mai buna este reducerea taxarii muncii. Ar aduce mai multi bani in buzunarele tuturor romanilor si nu ar produce distorsiuni", a explicat Claudiu Nasui, pe pagina sa de Facebook, enumerand efectele cresterii salariului minim.

"1) Cresterea veniturilor statului din cauza cresterii taxarii muncii. De fapt acesta este motivul principal pentru care se face.

2) Presiune asupra firmelor sa faca concedieri pentru a contracara cresterea costului fortei de munca. Asta ii va afecteaza predominant pe cei care sunt mai slab calificati sau cu mai putina experienta, cum sunt tinerii la inceput de drum.

3) Cresterea salariilor angajatilor la stat. Salariile la stat sunt exprimate in multipli din salariu minim. De exemplu, domnul Ciolacu are de 11,5 salarii minime. Deci daca ar creste salariul minim brut cu 450 de lei (cat vrea dansul sa-l creasca) salariul domnului Ciolacu ar creste cu 5.175 de lei pe luna. La fel in tot restul sectorului bugetar. Chiar daca salariile nu au ajuns inca la nivelul grilei in toate sectoarele, e doar o chestiune de timp pana vor ajunge.

4) Odata cu salariile de la stat, cresc si pensiile speciale, nu de alta, dar ele sunt indexate cu cresterea salariilor. Da, acesta e alt privilegiu al specialilor, lor li se indexeaza pensia cu cresterea salariilor din locul unde au lucrat la stat.

5) Distorsioneaza grila salariala in cadrul intreprinderilor", a scris specialistul.

Cati bani ar aduce salariatilor, lunar, reducerea taxarii muncii

Nasui mai arata ca, "in loc sa tot creasca salariul minim brut, statul mai bine ar reduce taxarea muncii. Reducerea taxarii muncii prin Zero Taxe pe 1.330 de lei inseamna, in concret 500 de lei in plus pe luna pentru fiecare salariat. Aproape dublu fata de cat vrea PSD-PNL sa faca prin cresterea salariului minim brut". "Avantajele sunt clare:

1) Nu ar mai fi presiune pe intreprinderi sa faca concedieri. Salariile nete tot ar creste pentru ca s-ar reduce taxarea.

2) Incurajarea muncii ...citeste mai departe despre "Motivul pentru care un fost ministru USR crede ca n-ar trebui marite salariile minime: "Odata cu salariile de la stat, cresc si pensiile speciale"" pe Ziare.com

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#crestere salariu minim, #taxare munca Romania, #Claudiu Nasui, #taxe, #pensii speciale , #Stiri Macroeconomie