Guvernul condus de Viorica Dancila a modificat substantial saptamana trecuta prevederile actelor normative cu efecte in domeniul achizitiilor publice. Totul s-a facut prin ordonanta de urgenta.
Cele mai importante modificari: doar Curtea de Conturi va fi cea care veridica modul in care sunt facute cheltuielile publice, iar cei care contesta licitatiile aferente achizitiilor publice trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea contractului.
Potrivit OUG, actul normativ a fost adoptat avand in vedere "necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, in caz contrar existand riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local".
Citeste si: Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa model german
Ce acte normative s-au modificat
Prin Ordonanta de Urgenta au fost modificate patru legi si doua ordonante de urgenta.
- Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice;
- Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale;
- Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;
- Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a... mai mult
Luni, 28 Mai 2018, ora 07:18
Premierul Viorica Dancila a anuntat, luni, ca Legea achizitiilor publice va fi modificata in ceea ce priveste termenele in care sunt solutionate contestatiile la licitatiile pe fondurile europene, in sensul reducerii acestora.
"Schimbul de bune practici il putem folosi si este benefic. In modificarea Legii achizitiilor publice, pe care o vom face in sedinta de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru (contestatii - n.red.) . Am luat modelul german si vom face acest lucru", a declarat Dancila, aflata intr-o vizita la Bacau.
Totodata, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ca in sedintele de guvern de joi si de saptamana viitoare, vor fi adoptate doua ordonante de urgenta si normele de aplicare prin care se aduc modificari la Legea achizitiilor publice.
Potrivit lui Teodorovici, Curtea de Conturi si Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) de multe ori se suprapuneau in privinta anumitor atributii privind controlul procedurilor de achizitii publice.
"Vom decide maine, in sedinta de guvern, prin ordonanta de urgenta, ca doar Curtea de Conturi va fi cea care verifica, desigur, dupa atribuirea unui contract, modul in care acesta a fost atribuit. Oricum, Curtea de Conturi verifica modul in care cheltuielile publice sunt efectuate si e normal si logic ca la acel moment sa faca si verificarea modului in care un contract a fost atribuit", a spus Teodorovici.
Ministrul Finantelor a precizat ca o alta... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 07:02
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, va fi adoptata o ordonanta de urgenta referitoare la achizitiile publice, urmand sa existe o structura centralizata care sa se ocupe de acestea.
"Este o idee foarte buna si, in acest sens, pana la finalul lunii aprilie, se va adopta o ordonanta de urgenta referitoare la partea de achizitii publice. Va fi o abordare normala, noua, in liniile directivelor europene in acest sens, nu vom adauga nimic in plus fata de ceea ce se cere la nivel european la nivel imperativ. Din toate zonele de achizitii publice din Europa se iau bunele practici. (...)
Actul in sine (...) va schimba radical aceasta zona a achizitiilor publice. O sa plec saptamana viitoare la Bruxelles, o sa am o discutie cu doamna comisar Bienkowska, pentru a discuta modul in care schimbarile vor avea loc. Dar, pana la final de aprilie, se va intampla acest lucru", a spus Teodorovici, la Palatul Parlamentului.
Ordonanta de urgenta va stabili un nou mecanism la nivelul Ministerului Finantelor, a precizat el.
"Sunt cateva zone-pilot, o sa existe niste studii facute foarte clar. Exemple - autoturisme, medicamente si altele. (...) Se vor centraliza propunerile, nevoile, dar achizitia se va face intr-un singur loc, pentru ca am luat exemplul unui stat membru care a redus cu 28% cheltuielile facand o astfel de achizitie centralizata.
Deci va fi un model deja patentat. (...) Raspunderea este la aceasta structura... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 16:52
Legislatia privind achizitiile publice va fi modificata, iar noul text va fi pus in acord cu Comisia Europeana, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul pentru fonduri europene, Eugen Teodorovici.
In cadrul unor intrevederi cu reprezentanti ai Comisiei Europene, oficialul roman a precizat ca unul dintre subiecte s-a referit la achizitiile publice, o noua lege avand in principal ca scop sa elimine posiblitatea ca orice firma de apartament sa conteste proiecte de sute de milioane de euro. "Am tinut in mod expres sa discutam de cel mai important subiect, cel legat de contestatii. In Romania toata lumea contesta, si aici am venit cu cateva exemple in fata Comisiei, luate din alte state membre, am dat cateva exemple din Germania, din Austria, iar Comisia Europeana a fost de acord chiar sa modificam Ordonanta 34 (n.r. - OUG 34/2006 actualizata privind atribuirea contractelor de achizitie publica). Si, daca daca vom face acest lucru, sa convenim un text de comun acord, as vrea chiar sa-l trecem prin Guvern, in luna iunie, pana la vacanta parlamentara. A ramas ca saptamana viitoare vom trimite propunerea de text Comisiei Europene si o vom discuta si cu Ministerul Justitiei, pentru a nu contravine Constitutiei, in primul rand", a explicat ministrul Teodorovici.
El a adaugat ca, potrivit Ordonantei 34, in Romania orice persoana are un interes legitim de a contesta ceva. "Asta inseamna ca oricine poate face o astfel de contestatie. O persoana sau o firma de apartament poate... mai mult
Sambata, 14 Iunie 2014, ora 09:00
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat ca in urmatoarele zile va fi lansat un proiect, impreuna cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) in baza caruia persoanele care se ocupa de achizitii publice vor trebui sa urmeze cursuri de pregatire, urmate de examene.
"Vom pregati la nivel local cateva mii de oameni pe achizitii publice si nu numai. Vom solicita desemnarea celor care sunt in compartimentele de achizitii, la consilii judetene, municipalitati, dupa care aceste persoane vor fi trecute prin doua cicluri de pregatire. Va fi foarte dura partea de curs, cu verificari, cu examene foarte clare, cine trece de cele doua module primeste un document care sa ateste ca este capabil sa inteleaga fenomenul de achizitii publice, iar un al treilea modul se va referi la formatori", a spus ministrul, in cadrul conferintei "Achizitiile publice in Romania".
El a mai precizat ca aceia care vor absolvi modulul de formatori vor avea obligatia sa pregateasca un anumit numar de persoane din domeniul achizitiilor publice, la nivel de comune.
"Cine merge la acest curs stie foarte clar ca primeste exact informatia pe care statul poate sa o furnizeze, stie ca primeste informatii de la specialistii care lucreaza in domeniu, nu tot felul de lectori facuti peste noapte care ii intoxica pe cei care asculta cu fel de fel de informatii total nerelevante", a precizat ministrul.
Teodorovici a adaugat ca se doreste introducerea, deocamdata ca materie... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 16:20
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunta publicarea Ghidului privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice, document ce cuprinde si recomandarile Comisiei Europene ce trebuie urmate de autoritatile de management si organismele intermediare in procesul de verificare a procedurilor.
Potrivit unui comunicat de presa al MFE, ghidul a fost adoptat prin ordin comun al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, al ministrului Economiei, al ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, al ministrului Transporturilor, respectiv al ministrului Fondurilor Europene.
"Acest ghid este primul document care se realizeaza in parteneriat cu toate institutiile implicate: Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, autoritati de management, organisme intermediare, Autoritatea de Certificare si Plata, ANRMAP, UCVAP. Ghidul va reprezenta un instrument de lucru foarte util pentru toate aceste institutii, dar si pentru beneficiari, asigurand interpretarea unitara a principalelor spete din domeniul achizitiilor publice.
Astfel, vor fi evitate greselile din trecut si, implicit, pierderile de bani: statul va inceta sa-si mai aplice corectii financiare pentru propriile greseli. Mult mai important, aceste bune practici vor fi treptat aplicate si in utilizarea tuturor fondurilor publice, indiferent de sursa acestora - bugetul de stat, bugete... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 12:40
Dupa sase ani de la integrarea in Uniunea Europeana, domeniul achizitiilor publice reprezinta inca un izvor nesecat de frauda si coruptie in Romania. Legislatia romaneasca este haotica, iar directivele europene nu au fost implementate corespunzator. Rezultatul? Ore suplimentare pentru angajatii DNA si mai nou, un "ultimatum" al Uniunii Europene, oferit printr-o procedura de infrigement.
Comisia Europeana s-a sesizat in urma licitatiei de reabilitare a DN Crasna-Iasi, in valoare de 43 milioane de euro, cu finantare asigurata de Guvern si Banca Europeana de Investitii (BEI). Contractul a fost castigat de asocierea Spedition Umb si Tehnostrade, doua firme controlate de Dorinel Umbrarescu, unul dintre "regii asfaltului".
"Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice. Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE", se arata intr-un comunicat al institutiei de la Bruxelles.
Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu legislatia UE. Mai exact, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 14:13
La un an de la preluarea conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Vladescu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre reorganizare institutionala si schimbari legislative majore. De asemenea, Vladescu face marturisiri cu privire la motivele care l-au determinat sa lase avocatura pentru un post de bugetar.
Intrebat de ce a acceptat functia, demnitarul a raspuns amuzat: "Din prietenie pentru Victor Ponta", adaugand ca el si fostul sau coleg de serie la Facultatea de Drept n-au fost foarte apropiati inainte de a deveni colegi de partid.
"Fiecare om isi face niste calcule, iar eu nu sunt ipocrit", a completat Vladescu. "Ai posibilitatea, la un moment dat, sa accesezi mai usor anumite zone pe care altfel era mai dificil sa le accesezi. E vorba de business cand pleci din politica sau de un post la Bruxelles".
Aceste "avantaje" il costa insa pe fostul avocat al dezvoltatorului IMPACT aproape jumatate din veniturile pe care le inregistra din avocatura. Daca in 2011, cabinetul sau de avocat a inregistrat venituri de 100.000 de euro (circa 8.300 de euro/luna), acum, Vladescu a declarat ca mai castiga aproape 4.000 de euro/luna.
Lucian Vladescu - luxul unui inalt functionar de a fi inglodat in datorii
In cadrul interviului, Lucian Vladescu il contrazice pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in privinta termenului de implementare a viitoarei directive europene in domeniul... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:15
Ministrul Afacerilor Europene Eugen Teodorovici vrea sa implementeze o Directiva Europeana in materie de achizitii publice aflata doar in faza de proiect. Desi este graba mare pentru schimbarea legislatiei, Autoritatea pentru Reglementarea Achizitiilor nu a mai asteaptat noua norma europeana si tocmai a platit zeci de mii de euro pentru un Ghid de achizitii publice de "rit vechi".
Urmatoarea dezbatere in plenul Parlamentului European, privind proiectul Directivei Europene pentru achizitii publice, va avea loc in 10 septembrie 2013, insa adoptarea documentului nu este garantata. Negocierile se pot prelungi, iar documentul initiat inca din 2010, ar putea suferi modificari.
"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, miercuri, in cadrul unei vizite la Bruxelles, la care a participat si presedintele ANRMAP, Lucian Vladescu.
O firma de apartament, platita pentru un ghid de bune practici pe legea veche
Pentru acest "sistem institutional mai eficient si performant" ANRMAP doreste un "Ghid... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 00:05