Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici spera la o absorbtie a fondurilor europene de 25% pana in iulie

Teodorovici spera la o absorbtie a fondurilor europene de 25% pana in iulie


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si-a exprimat joi, la Parlament, speranta ca Romania sa aiba la finalul lunii iulie o rata de absorbtie a fondurilor europene de 25%.

"Rata absorbtiei per total perioada Romania 2013 la finalul lunii mai - 15,18%. Imi mentin tinta ca pana la finalul anului sa se ajunga la o absorbtie de 50%. Sper ca pana la finalul lunii iulie sa avem undeva la 25%, ceea ce imi da mari sperante ca pana la final de an putem atinge ceea ce am spus initial - 50%", a spus Teodorovici.

Potrivit ministrului, principala cauza a slabei absorbtii de fonduri a fost birocratia din Romania si lipsa de asumare a raspunderii, dar si faptul ca s-a "actionat lent".

Teodorovici a precizat ca doreste simplificarea procedurilor pentru atragerea fondurilor europene.

Abrogarea Ordinului privind achizitiile publice

"Daca noi, ca administratie, vom fi mai eficienti sau vom actiona asa cum trebuie sa actionam, categoric firmele vor trebui sa lucreze asa cum scrie in contract, daca este sa fim foarte exigenti. Principalul motiv este partea de birocratie pe care Romania inca o are, de care inca Romania sufera, lipsa de asumare a raspunderii. Daca este sa simplificam, trebuie sa asumam aceasta decizie. Punem foarte multe lucruri in discutie si actionam de multe ori foarte lent.

Am dat acum un exemplu si vorbeam zilele trecute de faptul ca vrem sa simplificam, de fapt sa eliminam acea procedura de achizitie la privati. Deja se nasc fel de fel de discutii si fel de fel de intrebari, care mai de care mai retorice. Directiva europeana spune clar ca nu exista o astfel de obligatie pentru privati si asta trebuie sa fie si in Romania. Saptamana viitoare ar putea intra in vigoare. O sa trimit in acest sens, pentru a avea si din partea celor trei directii generale ale CE acceptul si in scris, pentru ca am avut acceptul verbal din partea lor. Scrisoarea pentru CE o voi trimite astazi sau maine", a sustinut Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca pana la finele lunii iunie va abroga Ordinul de ministru 1050 din 2012 privind procedura achizitiei publice in ceea ce-i priveste pe beneficiarii privati de fonduri europene, in ideea de a simplifica implementarea proiectelor derulate de acestia.

Teodorovici a sustinut de asemenea necesitatea infiintarii unui grup de lucru in formula Guvern-Parlament, in vederea modificarii legislatiei, in sensul simplificarii si urgentarii atragerii de fonduri europene. Ca exemple de propuneri ce ar urma sa intre in discutia forului bilateral Guvern-Parlament, el a mentionat "noul cadru legislativ pe achizitii publice, fluxul financiar pentru urmatorul cadru financiar".

Ministrul Fondurilor Europene a avansat ca termen de incepere a functionarii forului de lucru mentionat perioada imediat urmatoare dupa reluarea activitatii parlamentare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1682 ori