Guvernul a schimbat substantial legislatia privind achizitiile publice - care sunt principalele modificari

Luni, 28 Mai 2018, ora 07:18
2052 citiri
Guvernul a schimbat substantial legislatia privind achizitiile publice - care sunt principalele modificari
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul condus de Viorica Dancila a modificat substantial saptamana trecuta prevederile actelor normative cu efecte in domeniul achizitiilor publice. Totul s-a facut prin ordonanta de urgenta.

Cele mai importante modificari: doar Curtea de Conturi va fi cea care veridica modul in care sunt facute cheltuielile publice, iar cei care contesta licitatiile aferente achizitiilor publice trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea contractului.

Potrivit OUG, actul normativ a fost adoptat avand in vedere "necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, in caz contrar existand riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local".

Ce acte normative s-au modificat

Prin Ordonanta de Urgenta au fost modificate patru legi si doua ordonante de urgenta.

- Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice;

- Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale;

- Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;

- Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor;

- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2015 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice;

- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2017 privind functia de control ex ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achizitie publica, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii.

Ce contracte sunt anuntate in Jurnalul Oficial al UE

In cazul Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, modificarile din noile propuneri reiau o parte din modificarile facute si printr-o alta OUG, data in decembrie 2017.

Procedurile de atribuire reglementate de prezenta lege, pentru care este obligatorie publicarea unui anunt de participare si/sau de atribuire in Jurnalul Oficial al Uniunii Europen ...citeste mai departe despre "Guvernul a schimbat substantial legislatia privind achizitiile publice - care sunt principalele modificari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Legea achizitiilor publice PSD, #Eugen Teodorovici achizitiile publice , #Stiri Administratie