Achizitiile publice. Teodorovici da in bobi pentru directive europene, iar in tara tocam bani pe ghiduri inutile

Vineri, 17 Mai 2013, ora 00:05
3453 citiri
Achizitiile publice. Teodorovici da in bobi pentru directive europene, iar in tara tocam bani pe ghiduri inutile

Ministrul Afacerilor Europene Eugen Teodorovici vrea sa implementeze o Directiva Europeana in materie de achizitii publice aflata doar in faza de proiect. Desi este graba mare pentru schimbarea legislatiei, Autoritatea pentru Reglementarea Achizitiilor nu a mai asteaptat noua norma europeana si tocmai a platit zeci de mii de euro pentru un Ghid de achizitii publice de "rit vechi".

Urmatoarea dezbatere in plenul Parlamentului European, privind proiectul Directivei Europene pentru achizitii publice, va avea loc in 10 septembrie 2013, insa adoptarea documentului nu este garantata. Negocierile se pot prelungi, iar documentul initiat inca din 2010, ar putea suferi modificari.

"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, miercuri, in cadrul unei vizite la Bruxelles, la care a participat si presedintele ANRMAP, Lucian Vladescu.

O firma de apartament, platita pentru un ghid de bune practici pe legea veche

Pentru acest "sistem institutional mai eficient si performant" ANRMAP doreste un "Ghid pentru achizitii publice cu fonduri europene destinat institutiilor publice". Proiectul a fost atribuit, in aprilie, prin licitatie publica, unei firme de apartament.

Mai exact, firma va oferi asistenta de specialitate, in vederea elaborarii unor rapoarte si strategii privind problemele din domeniul achizitiilor publice si a modului de solutionare a acestora.

Aceste cercetari vor servi la realizarea unui Cod al achizitiilor publice din Romania si al unui Ghid privind sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si aspecte de natura procedurala solutionarii cererilor in materia achizitiilor publice.

Contractul se deruleaza pe o perioada de doua luni, ceea ce inseamna ca va fi realizat in baza legislatiei in vigoare si nu va mai folosi la nimic in cateva luni.

Act Communication Team, firma care a castigat licitatia, este detinuta de un vasluian de 31 de ani, are sediul intr-un bloc pe Sos. Stefan cel Mare, iar valoarea contractului obtinut, de 43.000 de euro, este de cateva ori mai mare decat cifra de afaceri a ultimilor doi ani raportati la un loc. In 2011, firma a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3200 de euro, iar in 2010, de aproape 6000 de euro.

La licitatie au mai participat, prin asociere, Relians Development& Planning si Romcapital Invest, Deloitte Romania Consultanta si Deloitte Audit, KMPG Romania si Simaco Advertising.

ANRMAP are departament propriu pentru studii si rapoarte

Pentru indeplinirea sarcinilor contractate, firma de consultanta s-ar putea inspira chiar dintr-un raport intocmit de Directia Generala de Monitorizare, Statistica si Formare Profesionala din cadrul ANRMAP, care a fost publicat in martie.

Documentul, intitulat Studiu privind Achizitiile Publice efectuate in anul 2012, analizeaza structura documentatiilor de atribuire care au avut ca sursa de finantare fondurile europene sau bugetul national. Documentul mai prezinta masuri de remediere pentru procedurile de atribuire.

Potrivit studiului, documentatiile de atribuire acceptate de ANRMAP in anul 2012, care au avut ca sursa de finantare fonduri comunitare, au reprezentat 14% din totalul documentatiilor de atribuire acceptate de ANRMAP. Valoarea estimata a acestora a reprezentat 23,6% din valoarea estimata totala a documentatiilor de atribuire acceptate.

Documentatiile de atribuire acceptate de ANRMAP in anul 2012, care au avut ca sursa de finantare bugetul national, au fost in numar de 23.595 si au reprezentat 85,9% din totalul documentatiilor de atribuire acceptate. Valoarea estimata totala a acestora a fost de 16.403 mil. euro si a reprezentat 62,8% din valoarea estimata totala a documentatiilor de atribuire acceptate de ANRMAP.

Ce prevede viitoarea Directiva Europeana pentru achizitii publice

Reformele propuse vizeaza modernizarea in profunzime a metodelor si a instrumentelor existente. Obiectivul principal consta in a simplifica normele si procedurile si a le face mai flexibile. In acest scop, Comisia propune in special:

- posibilitatea de a recurge mai frecvent la negociere, ceea ce le va permite autoritatilor contractante sa achizitioneze bunuri si servicii mai potrivite nevoilor lor la cel mai bun pret;

- extinderea si, pe termen mediu, generalizarea comunicarii pe cale electronica in domeniul achizitiilor publice, aceasta fiind un mijloc esential de simplificare a achizitiilor publice;

- reducerea drastica a sarcinii administrative prin reducerea numarului de documente solicitate operatorilor economici, ceea ce va usura viata acestora.

De asemenea, se urmareste inlesnirea accesului IMM-urilor la contracte de achizitii publice: Accesul IMM-urilor va fi facilitat si sporit prin masuri care vizeaza reducerea sarcinii administrative, prin incurajarea puternica a impartirii contractelor in loturi si a limitarii cerintelor privind capacitatea financiara impuse pentru depunerea unei oferte.

Reforma propusa vizeaza, in acelasi timp, facilitarea unei mai bune utilizari calitative a achizitiilor publice prin acordarea unei ponderi mai mari criteriilor sociale si de mediu, fie prin abordarea bazata pe costurile pe ciclu de viata, fie prin integrarea persoanelor vulnerabile si defavorizate, contribuind astfel la realizarea obiectivelor strategiei Europa 2020.

Reforma mai include, de asemenea, si imbunatatirea masurilor existente de combatere a conflictelor de interese, a favoritismului si a coruptiei pentru a garanta integritatea procedurilor avand in vedere riscurile financiare implicate.

#legislatie achizitii publice, #schimbare legislatie achizitii publice, #Directiva Europeana achizitii publice , #Stiri Administratie