CE auditeaza in noiembrie Romania privind programele presuspendate

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:10
1489 citiri
CE auditeaza in noiembrie Romania privind programele presuspendate

Guvernul va trimite vineri Comisiei Europene informari cu privire la masurile luate de fiecare minister pentru a solutiona problemele legate de absorbtia fondurilor europene, urmand ca reprezentati ai Bruxelles-ului sa vina in noiembrie la Bucuresti pentru a realiza un audit.

"Partea romana va trimite maine Comisiei Europene (informari despre - n.r.) modul in care fiecare minister in parte a respectat ceea ce Comisia Europeana a solicitat in ultima perioada. Exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam programele operationale partial sau total", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Eugen Teodorovici.

Reprezentantii CE vor veni insa la Bucuresti in luna noiembrie pentru a verifica modul in care Guvernul a implementat masurile asumate, dupa care vor intocmi un raport de audit, de rezultatul caruia depinde decizia de deblocare a fondurilor.

"Noi nu facem acum decat sa informam asupra stadiului implementarii acestor masuri stabilite impreuna cu partea comunitara, urmand ca cei de la Comisia Europeana sa vina in Romania in luna noiembrie, pe diferite programe in parte, sa auditeze modul in care am implementat aceste masuri. Pe langa toate aceste documente pe care Guvernul le va trimite CE, Comisia asteapta si un raport de audit, care va trebui sa aiba o opinie favorabila cu privire la modul in care Guvernul a implementat aceste actiuni", a spus Teodorovici.

Referitor la presuspendare, oficialul Guvernului a afirmat ca procedura este una clasica, pe care Comisia o parcurge in situatia in care un stat membru a intampinat probleme grave la implementarea proiectelor cu finantare europeana.

"In situatia Romaniei, din pacate, in perioada 2009-2011, o parte din proiectele cu finantare europeana au avut o procedura dificila, care a incalcat in mod clar prevederile europene in domeniul achizitiilor publice. Este o scrisoare de presuspendare care da totusi Romaniei sansa de a rezolva problemele care inca persista in sistem pentru inca doua luni de zile de la data primirii scrisorii, perioada in care putem convinge CE asupra modului in care Romania a rezolvat deficientele pe care misiunea de audit - atat cea din partea CE, cat si a Curtii de Conturi din Romania - le-a identificat", a precizat secretarul de stat.

El a afirmat ca neregulile sesizate vizeaza in special achizitiile publice, imputandu-se conflicte de interese, proceduri netransparente, criterii restrictive, participarea la licitatie a unor companii care nu ar fi trebuit sa ia parte, cu atat mai putin sa castige vreun proiect, fapt pentru care Bruxelles-ul a propus corectii financiare pentru fiecare proiect in parte.

"Aceste corectii difera. Sunt astazi niste procente doar pe hartie, intre 25%, 20%, 10%, in functie de programul operational. Ca suma totala va putea fi cuantificata la momentul in care discutiile cu partea comunitara se vor fi incheiat. Guvernul Romaniei depune eforturile necesare pentru ca aceste deficiente sa fie remediate. Exista planuri de actiune elaborate pentru fiecare program in parte, exista discutii intense cu partea comunitara (...), exista progrese semnificative, dar este destul de dificil sa remediem intr-un timp foarte scurt aceste deficiente", a afirmat reprezentantul Guvernului.

Serviciile CE au informat joi dimineata autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa "presuspende" cea mai mare parte din trei programe operationale sectoriale cofinantate prin fondurile structurale ale UE - "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#audit Comisia Europena Romania, #programe suspendate Romania CE, #blocare fonduri europene Romania , #Romania