Beneficiarii de fonduri europene vor avea o platforma online pentru achizitiile de bunuri, servicii sau lucrari

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 13:34
2262 citiri
Beneficiarii de fonduri europene vor avea o platforma online pentru achizitiile de bunuri, servicii sau lucrari

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va pune la dispozitia beneficiarilor privati, pe site-ul propriu, o platforma cu ajutorul careia vor putea fi achizitionate bunuri, servicii sau lucrari, ofertantii putand fi din Romania, dar si din afara tarii.

"Comisia Europeana a acceptat o astfel de procedura de achizitie publica pentru privati. E una chiar foarte transparenta, chiar greu de gasit in Europa, au spus cei de la DG MARKT. Deci, din punctul meu de vedere, este locul de intalnire a cererii cu oferta. Iar acest principiu se va extinde pe tot ce inseamna finantare publica catre privati in Romania.

Va fi aceasta unica platforma unde toti privatii care vor avea finantare publica vor urma acelasi mecanism, aceeasi regula, fara niciun fel de diferentiere in economie, astfel incat cei care doresc sa achizitioneze un bun, un serviciu sau o lucrare vor fi pe acest site, iar toti ceilalti care pot sa oferteze pentru ceea ce s-a solicitat sa poata sa faca, oriunde s-ar afla pe glob, in Romania, in Europa sau in afara UE", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in cadrul conferintei "Achizitiile publice in Romania".

El a precizat ca, drept urmare, va fi abrogat ordinul 1.050 al fostului Minister al Afacerilor Europene privind achizitiile publice, de care sunt direct interesati beneficiarii privati de fonduri europene. Actul normativ va fi inlocuit cu o procedura mult mai simpla.

"Odata ce se va semna un contract de finantare cu un beneficiar privat, singura lui obligatie este aceea de a se inregistra pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Acolo vor fi anumite campuri, unde se vor introduce coordonatele acelui beneficiar si in special ceea ce doreste acel beneficiar privat sa achizitioneze - bun, serviciu sau lucrari. Dupa care, daca doreste sa trimita si el mai departe o cerere de oferta unui furnizor de bunuri (...), primeste ofertele sau oferta, nu e obligat sa aiba mai multe oferte (...), justifica de ce a ales in cazul mai multor oferte, de ce a ales-o pe cea pe care a ales-o", a explicat Teodorovici.

Ministrul a mai precizat ca acesta este un mecanism foarte simplu, obiectivul principal fiind implementarea proiectului, si nu inventarea a "fel de fel de reguli, de manuale, de restrictii".

"Cei privati au fost poate cei mai vaduviti intr-un fel, pentru ca erau acea grupa de beneficiari carora nu trebuia sa le aplicam ceea ce noi le-am aplicat pana in prezent, din pacate: reguli aproape la fel de stricte ca la beneficiarii publici.

Aceasta a dus la intarzieri si inclusiv la corectii financiare fata de privati, pentru ca un privat nu are cum sa aiba o capacitate de a aplica o astfel de procedura de achizitie publica. Mai mult, el isi pune propria sa contributie la un astfel de proiect si nu este normal sa il obligi la astfel de proceduri", a apreciat Teodorovici.

El a mentionat ca, in cazul in care beneficiarul privat va reusi sa faca anumite economii in urma procedurii de achizitie publica, diferenta financiara respectiva va ramane pe mai departe in proiect.

"In felul acesta il stimulam pe beneficiarul privat sa aleaga cea mai buna oferta calitate-pret, stiind ca banii ii raman tot in proiect", a mai aratat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#platforma online fonduri europene, #achizitii fonduri europene, #achizitii online fonduri UE , #Stiri Fonduri europene