Ministrul Teodorovici anunta modificarea legislatiei achizitiilor publice in acord cu Comisia Europeana

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 09:00
1741 citiri
Ministrul Teodorovici anunta modificarea legislatiei achizitiilor publice in acord cu Comisia Europeana

Legislatia privind achizitiile publice va fi modificata, iar noul text va fi pus in acord cu Comisia Europeana, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul pentru fonduri europene, Eugen Teodorovici.

In cadrul unor intrevederi cu reprezentanti ai Comisiei Europene, oficialul roman a precizat ca unul dintre subiecte s-a referit la achizitiile publice, o noua lege avand in principal ca scop sa elimine posiblitatea ca orice firma de apartament sa conteste proiecte de sute de milioane de euro. "Am tinut in mod expres sa discutam de cel mai important subiect, cel legat de contestatii. In Romania toata lumea contesta, si aici am venit cu cateva exemple in fata Comisiei, luate din alte state membre, am dat cateva exemple din Germania, din Austria, iar Comisia Europeana a fost de acord chiar sa modificam Ordonanta 34 (n.r. - OUG 34/2006 actualizata privind atribuirea contractelor de achizitie publica). Si, daca daca vom face acest lucru, sa convenim un text de comun acord, as vrea chiar sa-l trecem prin Guvern, in luna iunie, pana la vacanta parlamentara. A ramas ca saptamana viitoare vom trimite propunerea de text Comisiei Europene si o vom discuta si cu Ministerul Justitiei, pentru a nu contravine Constitutiei, in primul rand", a explicat ministrul Teodorovici.

El a adaugat ca, potrivit Ordonantei 34, in Romania orice persoana are un interes legitim de a contesta ceva. "Asta inseamna ca oricine poate face o astfel de contestatie. O persoana sau o firma de apartament poate contesta lucrari de sute de milioane de euro, ceea ce vrem sa oprim, ca sa nu mai avem astfel de probleme. Daca clarificam tot ceea ce este legat de acest text, vom face un pas mai inainte, in sensul de a limita sau scapa de astfel de situatii", a aratat Teodorovici, cu referire la licitatii sau alte situatii de blocaje in instante.

Temele discutiilor de la Bruxelles

Alte teme ale discutiilor de la Bruxelles s-au referit, in principal, la stadiul finalizarii Acordului de Parteneriat si recomandarile Comisiei Europene pe marginea acestui document, programele operationale pentru perioada de programare 2014-2020, achizitiile publice si sistemul propus de catre Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul Operational pentru persoanele defavorizate.

In ceea ce priveste mecanismul distribuirii alimentelor pentru persoanele defavorizate, ministrul Teodorovici spune ca acesta va fi definitivat in perioada urmatoare, astfel incat oamenii aflati in dificultate, care beneficiaza de astfel de alimente de la UE, sa nu mai stea la cozi. " Romania cred ca are cea mai mare populatie care se incadreaza in aceste cerinte - undeva la 4 milioane de cetateni (...) A ramas ca saptamana viitoare, fiind si dansii la Bucuresti, vom definitiva acest mecanism", a adaugat el.

In legatura cu situatia platilor, ministrul fondurilor europene a aratat ca au existat intrebari legate de tinta pe care tara noastra o are in acest an, daca aceasta va fi atinsa. "Am prezentat foarte clar cifrele si am aratat ca, la final de an, obiectivul nostru de a depasi 2,8 miliarde de euro, tinta minima, va fi respectat. De asemenea, al doilea obiectiv este acela de a depasi 3,5 milioane de euro, cat am avut anul trecut, si am aratat clar ca sumele care sunt in sistem si modul in care vor fi trimise pana la sfarsitul anului vor face ca cel de-al doilea obiectiv sa fie atins", a aratat Eugen Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teodorovici legislatie, #achizitii publice , #Stiri Macroeconomie