Teodorovici iese la rampa: Da liber la "capusarea" fondurilor europene

Marti, 30 Iulie 2013, ora 08:01
3193 citiri
Teodorovici iese la rampa: Da liber la "capusarea" fondurilor europene

Ministerul Fondurilor Europene face, din nou, o miscare cel putin controversata: anuleaza procedura de achizitii publice daca nu este depasit pragul valoric de 30.000 de euro. Specialistii contactati de Business24 spun ca este greu de crezut ca CE va fi convinsa de argumentele ministrului Teodorovici.

Ministrul Afacerilor Europene o tine din controversa in controversa. Dupa ce abia a iesit din scandalul generat de scrisoarea Comisie Europene in care acuza autoritatile de la Bucuresti ca au realizat in proiect cadru "copy-paste" cu promisiunea ca va trimite in septembrie un proiect "de buna calitate", ministrul face o noua promisiune "ciudata": vrea eliminarea procedurii de achizitii pe care sunt obligati sa o desfasoare in prezent.

"Vom elimina procedura de achizitii pe care beneficiarii din mediul privat sunt obligati sa o deruleze in prezent. Aceasta este o actiune logica pentru ca acesti beneficiari co-finanteaza proiectele din resurse proprii si, din acest motiv, sunt interesati sa utilizeze eficient banii", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici intr-un comunicat de presa.

Ce urmareste ministerul Fondurilor Europene

"Ordinul de abrogare a Ordinului MFE 1050/2012 suprima procedura de achizitie pentru beneficiarii din mediul privat ai finantarilor din fonduri europene, cu conditia ca achizitiile exceptate sa nu depaseasca pragurile valorice stabilite de articolul 19 din OUG 34/2006, mai precis 30.000 de euro exclusiv TVA pentru achizitiile de produse sau servicii, si 100.000 Euro exclusiv TVA pentru achizitiile de lucrari", a explicat pentru Business24 avocatul Cosmin Mocanu, partener al societatii de avocatura Stratula Mocanu & Asociatii.

Potrivit avocatului, in aceste conditii, beneficiarii fondurilor europene care vor achizitiona produse/servicii in valoare de cel mult 30.000 de euro fara TVA, sau lucrari de cel mult 100.000 de euro fara TVA vor putea sa isi aleaga, in mod liber, si fara parcurgerea procedurii de achizitie reglementate de OUG 34/2006, partenerii contractuali, prin achizitia directa a respectivelor produse, servicii sau lucrari.

Specialistii in fonduri europene: Masura ar putea face mai mult rau decat bine

Totusi, specialistii contactati de Business24 nu sunt atat de optimisti in privinta aprobarii de CE a unei asemenea masuri.

"Aceasta modificare este cel putin ciudata. Ne-ar putea crea foarte multe probleme cu CE pentru ca elimina un control suplimentar pe care il aveau asupra modului in care se fac achizitiile in proiecte, practic asupra modului in care se cheltuiesc banii europeni. Ma indoiesc ca cei de la CE vor accepta aplicare acestor proceduri simplificate si s-ar putea sa avem mai multe probleme decat beneficii", a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, specialist pe fonduri europene din partea companiei M27.

Orban: Riscul cel mai mare este ca achizitiile sa fie efectuate la niste preturi mai mari

La randul sau, fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban este de parere ca ministrul trebuie sa aiba atat aprobarea Comisiei Europen cat si a Autoritatii Romane de Audit pentru a pune in aplicare o asemenea masura.

"Este important ca ei sa isi dea acordul pentru ca altfel, in momentul in care vor veni misiunile de audit, vor aplica acele corectii pentru beneficiarii implicati. Este important ca formula sa nu ridice semne de intrebare la nivelul atat al CE cat si al Autoritatii de Audit", a declarat pentru Business24 Leonard Orban.

Potrivit fostului ministru, riscul este ca achizitiile sa fie efectuate la niste preturi semnificativ mai mari decat restul pietii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#fonduri europene achizitii, #licitatii achizitii fonduri europene, #fonduri europene 2013 , #Proiecte fonduri europene