Autoritatea pentru Achizitii Publice plateste proiecte inutile, coordonate de "experti" anchetati de DNA

Luni, 20 Mai 2013, ora 10:11
5580 citiri
Autoritatea pentru Achizitii Publice plateste proiecte inutile, coordonate de "experti" anchetati de DNA
Laurian Tanasescu, cercetat in dosarul fraudei de la UMF Iasi, coordoneaza un contract atribuit de ANRMAP

ANRMAP a atribuit recent un contract unei firme de apartament, pentru a realiza un Ghid pentru achizitii publice cu fonduri europene destinat institutiilor statului, cu toate ca legislatia se va schimba, oricum, din toamna. Proiectul "se bucura" de expertiza unuia dintre indivizii cercetati in dosarul fraudei cu bani europeni de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi (UMF Iasi).

Laurian Gabriel Tanasescu, acuzat de DNA pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu si instigare la dare de mita a declarat pentru Business24, ca este coordonatorul contractului castigat in urma licitatiei de Act Communication Team. Mai exact, firma va oferi asistenta de specialitate, in vederea elaborarii unor rapoarte si strategii privind problemele din domeniul achizitiilor publice si a modului de solutionare a acestora.

Aceste cercetari vor servi la realizarea unui Cod al achizitiilor publice din Romania si al unui Ghid privind sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si aspecte de natura procedurala solutionarii cererilor in materia achizitiilor publice.

Act Communication Team, detinuta de un vasluian de 31 de ani, Cristian Bigu, are sediul intr-un bloc pe Sos. Stefan cel Mare. Valoarea contractului obtinut este de 43.000 de euro, de cateva ori mai mare decat cifra de afaceri a ultimilor doi ani raportati la un loc de firma de apartament. In 2011, Act Communication Team a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3200 de euro, iar in 2010, de aproape 6000 de euro.

La licitatie au mai participat, prin asociere, Relians Development& Planning si Romcapital Invest, Deloitte Romania Consultanta si Deloitte Audit, KMPG Romania si Simaco Advertising.

Cine se afla in spatele contractului oferit de ANRMAP

Am incercat sa aflam care au fost atuurile SRL-ului care s-a batut cu multinationale cu traditie in domeniu, insa proprietarul oficial al firmei, Cristian Bigu, nu a fost de gasit. In schimb, s-a oferit sa prezinte detalii un personaj care se prezinta ca fiind coordonatorul proiectului platit de ANRMAP, un anume Laurian Gabriel Tanasescu.

Foarte volubil, Tanasescu sustine ca avantajul firmei de apartament care a castigat contractul de la ANRMAP a fost pretul oferit, incomparabil mai mic decat cel propus de multinationale.

"Nu avem sediu in cladirea de sticla de la Operei, nu avem personalul lor administrativ si nu avem salariile lor", a justificat Tanasescu.

Act Communication Team a intrat pe piata serviciilor de consultanta pentru institutiile publice acum un an si pe langa contractul ANRMAP a mai castigat doua licitatii publice organizate de Ministerul Mediului si de Consiliul Judetean Giurgiu, a adaugat Tanasescu, in cadrul discutiei telefonice.

Experienta in achizitii publice, soldata cu ancheta DNA

Laurian Gabriel Tanasescu isi argumenteaza competenta pentru "coordonarea" acestui contract cu statul prin experienta sa de 17 ani pe piata de consultanta.

Este proprietarul Euro Management Group, o firma de consultanta cu o cifra de afaceri de circa 100.000 de euro si un profit net de 20.000 de euro in 2011. In momentul de fata, atat firma, cat si proprietarul ei, se afla pe lista cercetatilor din dosarul fraudei cu fonduri europene de la UMF Iasi, care a ajuns in instanta in 2011.

Este vorba despre fraudarea proiectului platformei de e-learning, in valoare totala de 6,5 milioane de lei, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Procurorii acuza ca rectorul Vasile Astarastoaie si alti membri ai conducerii universitatii ar fi atribuit ilegal un contract de lucrari catre Maguay Impex, infractiune posibila si cu ajutorul lui Laurian Tanasescu, administratorul Euro Management Group, care oferea servicii de consultanta in cadrul acestui proiect.

La randul ei, Euro Management Group ar fi obtinut ilegal, in 2009, un contract de prestari servicii de audit a securitatii IT in cadrul aceluiasi proiect.

Procesul inceput la Iasi a fost stramutat la Curtea de Apel Suceava, iar la ultimul termen, in 8 mai, judecatorii au decis trimiterea dosarului la DNA Iasi, penttru refacerea urmaririi penale.

Conexiuni politice

In dosarul de coruptie, Laurian tanasescu este "coleg" si cu Adrian Ioan Ciureanu, director al Centrului de Comunicatii din cadrul UMF Iasi, coordonator tehnic si membru al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul procedurii de achizitie a platformei de e-learning. El este acuzat de abuz in serviciu, fals in inscrisuri, dare de mita, complicitate la infractiunea de conflict de interese si luare de mita.

Adrian Ciureanu mai este "coleg" cu Tanasescu in boardul asociatiei eRomania Gateway, infiintata in 2001. Printre membrii fondatori se numara si Guvernul Romaniei, prin Departamentul de Analiza Institutionala si Sociala, care la acea data era reprezentat de Dorina Teodora Mihailescu, in calitate de Secretar de Stat. Premier era nimeni altul decat Adrian Nastase...

Mihailescu a fost deputat in guvernarea PSD (2000-2004)si sefa de Cabinet a lui Adrian Nastase. In prezent, ea este membru in boardul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si inca face parte din conducerea asociatiei eRomania Gateway.

Business24 a solicitat o reactie din partea ANRMAP referitoare la modul in care a fost atribuit proiectul, insa reprezentantii institutiei au precizat ca au nevoie de pana la 30 de zile pentru formularea unui raspuns, in legatura cu conditiile de atribuire a contractului deja semnat.

Ghidul pentru achizitii publice devine inutil in toamna

Ghidul pe care il va realiza Act Communication Team ar putea deveni inutil din toamna, in contextul in care ministrul Afacerilor Europene Eugen Teodorovici vrea sa implementeze o Directiva Europeana in materie de achizitii publice aflata acum in faza de proiect.

"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, saptamana trecuta, in cadrul unei vizite la Bruxelles, la care a participat si presedintele ANRMAP, Lucian Vladescu.

ANRMAP are departament propriu pentru studii si rapoarte

In plus, pentru indeplinirea sarcinilor contractate, firma de consultanta s-ar putea inspira chiar dintr-un raport intocmit de Directia Generala de Monitorizare, Statistica si Formare Profesionala din cadrul ANRMAP, care a fost publicat in martie.

Documentul, intitulat Studiu privind Achizitiile Publice efectuate in anul 2012, analizeaza structura documentatiilor de atribuire care au avut ca sursa de finantare fondurile europene sau bugetul national. Documentul mai prezinta masuri de remediere pentru procedurile de atribuire.

Dupa cum este specificat si in prefata documentului, studiul a fost realizat "in vederea indeplinirii atributiilor conferite prin OUG nr. 74/2005 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si prin HG nr. 525/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice".

Mai exact, legea 74/2005 specifica la Art. 1, paragraful 3, ca "Autoritatea are ca rol fundamental formularea la nivel de conceptie, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice", urmand ca Art. 2 sa ofere o explicatie mai cuprinzatoare:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Laurian Tanasescu ANRMAP, #Laurian Tanasescu UMF Iasi, #licitatii publice ANRMAP, #contracte ANRMAP , #Administratia Publica