Romania nu a mai avut niciun fel de investitii in sectorul de producere a energiei din surse regenerabile, a declarat secretarul de stat in Ministerul Energiei George Niculescu. Investitiile au fost sistate de prin 2013 - 2014, din cauza deselor modificari legislative.
"In ceea ce priveste dezvoltarea sectorului de energie regenerabila din Romania, in perioada urmatoare, trebuie sa ne uitam la ceea ce s-a intamplat in prima parte a procesului de investitii in sector, sector care a fost pe un trend foarte bun in primul val al investitiilor, si sa vedem cum putem sa nu repetam greselile care s-au efectuat in trecut", a declarat oficialul.
Potrivit lui, noi nu am investit deloc in ultimii ani, iar motivul pentru care acest lucru nu s-a intamplat este lipsa unui cadru legislativ predictibil.
"Apetitul investitorilor a fost taiat din cauza deselor modificari legislative. La Legea 220 numarasem aproximativ 14 in doi ani... Deci, predictibilitate este un cuvant care, practic, nu putea fi adresat in acest context. Lucrul acesta trebuie sa intre pe un fagas drept. Sectorul de energie regenerabila trebuie pus in contextul Green Deal. Romania si-a asumat niste tinte pentru anul 2030, de la 3GW putere instalata in eolian sa crestem la aproximativ 5 GW, iar de la 1,3 in solar sa crestem la aproximativ 5 GW putere instalata. Niste tinte ambitioase pe care Romania si le-a asumat prin acest plan si pe care va trebui sa ale atingem", a spus Niculescu.
Tranzitia din sectorul... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 13:54
Grupul Electrica si-a planificat pentru acest an investitii de 712,4 milioane lei. Consiliul de Administratie a aprobat valoarea consolidata a planului de investitii iar cea mai mare parte fiind in segmentul de distributie.
"In cadrul sedintei din data de 26 februarie 2021, Consiliul de Administratie a aprobat valoarea consolidata a Planului de Investitii (CAPEX) al Grupului Electrica pentru anul 2021, in suma totala de 712,4 milioane lei.
Grupul Electrica majoreaza cu 20,1 milioane lei investitiile consolidate destinate Societatii de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud
Din aceasta valoare: 638,9 milioane lei reprezinta planul financiar anual 2021 al filialei de distributie Distributie Energie Electrica Romania in ceea ce priveste investitiile (partea financiara a planului individual de investitii); 51,2 milioane lei reprezinta planul financiar anual 2021 al Electrica Furnizare in ceea ce priveste investitiile (partea financiara a planului individual de investitii); 11,6 milioane lei reprezinta planul financiar anual 2021 al Electrica Serv in ceea ce priveste investitiile (partea financiara a planului individual de investitii)", arata grupul.
Din anul 2014 pana in prezent, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor in modernizarea si retehnologizarea retelelor de distributie a energiei electrice, cu un total de 4,39 miliarde lei investiti.
Grupul Electrica este un jucator-cheie pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 11:05
La nivel global vor fi necesare investitii de 40.000 de miliarde de dolari in energie pana in 2035, pentru a acoperi cererea noua, dar si pentru a inlocui productia si facilitatile de procesare existente, estimeaza Agentia Internationala pentru Energie (AIE).
Mai mult de jumatate din aceasta suma este necesara pentru a compensa declinul productiei exploatarilor de petrol si gaze naturale aflate la maturitate, iar restul pentru identificarea de noi resurse necesare acoperirii cererii in crestere, se arata intr-un raport al agentiei din Paris, citat de Bloomberg.
Lumea va depinde tot mai mult de tari care restrictioneaza accesul companiilor straine la resursele de petrol, in timp ce productia din sisturi bituminoase va intra in declin de la mijlocul deceniului urmator, estimeaza AIE.
"Scaderile de productie si retragerea unor campuri reprezinta o provocare majora in privinta investitiilor pentru decidenti si companii. In cazul petrolului, presiunea pentru acoperirea cererii se muta inspre Orientul Mijlociu, intrucat ascensiunea tarilor din afara OPEC va incepe sa incetineasca deceniul urmator", potrivit AIE.
Cresterea productiei din sisturi bituminoase impinge productia SUA la cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani si reduce dependenta de importuri a economiei americane, insa aceasta productie va intra in declin, restabilind importanta Orientului Mijlociu.
"Perspectivele cresterii la timp a investitiilor in petrol in Orientul Mijlociu sunt incerte",... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 13:26
Romania urca in clasamentul mondial al atractivitatii pentru afacerile din industria energiei regenerabile, in ciuda schimbarilor legislative care au avut loc in ultimul an. Astfel, tara noastra a urcat un loc in topul EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ocupand in prezent pozitia 32.
In functie de tehnologie, Romania se claseaza pe locul 28 in indexul energiei eoliene si tot pe 28 in indexul energiei solare fotovoltaice. In schimb, ocupa locul al 36-lea la energie produsa din biomasa.
"Mentinerea interesului investitorilor pentru Romania, in urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arata ca in ciuda unei legislatii in reasezare, sectorul energiei regenerabile ramane in continuare atractiv, in comparatie cu alte state din Sud Estul Europei. Indicele RECAI include atat componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cat si componente legate de factori macro si microeconomici, zone unde Romania se afla in urma altor state din regiune", a spus Andrei Benghea-Malaies, Director Executiv in cadrul departamentului de Asistenta in Afaceri, EY Romania.
Semnale optimiste pe piata internationala in 2014
In pofida unei scaderi de 11% a investitiilor globale in energie regenerabila in 2013, exista semnale optimiste in piata date de abundenta oportunitatilor de pe noile piete, de noile tehnologii si de noile surse de capital, se arata in raportul trimestrial EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI).... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 14:13
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a precizat ca isi doreste ca fiecare companie straina care vrea sa intre in sectorul energetic din Romania sa aiba ca partener o firma din Romania.
Insa daca proiectul va deveni realitate, atunci ar putea insemna sfarsitul exploatarii resurselor de acest gen in tara noastra.
"Orice companie straina care vine sa exploateze va trebui sa isi ia ca partener cate o companie romaneasca. De cand am venit la minister am promovat aceasta politica. Romgaz a intrat in cateva perimetre si va intra si in altele", a sustinut ministrul, la Adevarul Live.
Insa Otilia Nutu, analist la Expert Forum, considera ca propunerea oficialului nu este un potrivita, mai ales daca parteneriatele ar urma sa fie incheiate cu companii detinute de stat, cum ar fi Romgaz.
Citeste mai multe despre Solutia ministrului Nita pentru exploatarea resurselor ii va pune pe investitori pe fuga pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 09:00
Piata energetica va creste in cursul anului viitor, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.
"Cresterea din anul 2013 va fi inertiala pe portofoliul de energie verde, al bancii, pentru ca se are in vedere o rectificare de legislatie. Ne asteptam ca proiectele care fost incepute sa fie finalizate in cursul acestui an si acest lucru in mod clar va duce la o crestere. Depinde de cum va iesi legislatia si subventiile pe energie verde in cursul acestui an, dar sunt si alte sectoare ale energiei care cred ca vor creste", a spus Radu.
Acesta este de parere ca energia hidro se va dezvolta in continuare.
"De asemenea sunt cateva proiecte pe energia provenind din carbune in special in ceea ce priveste proiectele de protectie a mediului. Sunt o serie de cerinte care trebuie implementate la nivelul centralelor de carbune. Am vazut mai multe intentii la nivelul municipalitatilor de a construi centrale mai eficiente la nivel local si ne uitam si la aceste dezvoltari. De aceea cred ca piata energetica va creste in decursul anului viitor", a afirmat oficialul UniCredit Tiriac Bank.(E.C) mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 13:51
Aplicarea unei taxe pe veniturile inregistrate de distribuitorii de electricitate si gaze ca urmare a dereglementarii pietei va afecta semnificativ capacitatea de finantare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy Romania.
"Din punctul nostru de vedere, daca o astfel de taxa ar fi aplicata, costul ei ar trebui sa se reflecte in pretul final platit de consumatori sau sa conduca la o reducere semnificativa a capacitatii de investitii a companiilor de distributie de gaze si electricitate, vectori importanti de dezvoltare in Romania", a comunicat compania GDF SUEZ Energy Romania, raspunzand unei solicitari Mediafax.
Compania, subsidiara a grupului francez GDF SUEZ, arata ca intentia Guvernului este o surpriza, intrucat companiile din piata de energie nu au fost consultate.
GDF SUEZ Energy Romania mentioneaza, de asemenea, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei.
Compania (fosta Distrigaz Sud) a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9%, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), in usoara scadere.
Compania alimenteaza cu gaze naturale 1,3 milioane de clienti in Bucuresti si 18 judete, iar in 2009 a intrat si pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.
Guvernul vrea sa instituie o taxa "pe monopolul natural"... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:27
Introducerea unei taxe pe "monopolul natural" din sectoarele electricitatii si gazelor este o surpriza si reprezinta o dubla taxare, iar efectul va fi scaderea investitiilor si periclitarea viitoarelor privatizari, considera Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).
Potrivit ACUE, Guvernul pleaca de la o premisa gresita considerand ca distribuitorii de gaze si energie vor obtine venituri mai mari in urma renuntarii treptate la preturile reglementate, castigurile apartinand producatorilor.
"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita, deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie.
Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi, eventual, obtinute de producatori, in anumite conditii", potrivit comunicatului.
ACUE arata ca aceasta taxa ar insemna o dubla taxare, avand in vedere ca toti distribuitorii de gaze si energie au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii, in baza carora statul incaseaza redevente.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:39
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu incurajeaza investitiile in domeniu energiei, refuzand sa includa aceste cheltuieli in tarife, potrivit lui Adrian Borotea, director de afaceri corporative din CEZ Romania.
"Sumele acumulate sunt atat de mari ca investitiile solicitate nu numai ca nu sunt remunerate, dar aproape ca actionarii vin cu bani de acasa pentru investitii".
Borotea a adaugat ca grupul CEZ are de recuperat de la ANRE suma de 500 de milioane lei pentru investitiile pe care le-a facut in reteaua de distributie, dar pe care Autoritatea nu le-a recunoscut in tarife.
"Speram ca aceste costuri sa fie incluse in tarife, dar noi propunem sa fie incluse in tarife pe o perioada de cinci ani, avand in vedere si suportabilitatea consumatorilor. Aceasta bula trebuie decomprimata", a adaugat Borotea, citat de Mediafax.
Potrivit lui Borotea, CEZ investeste anual 50 milioane euro in reteaua de distributie, cu toate acestea compania a reusit sa modernizeze doar 15% din reteaua de distributie.
CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat companie Electrica Oltenia, care alimenteaza cu energie regiunea Olteniei. Grupul ceh, controlat de stat, a investit 2,2 miliarde euro in Romania, din care 1,1 miliarde euro in parcuri eoliene. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 12:30