Șeful companiei petroliere de stat din Arabia Saudită: "Lumea ar trebui să renunţe la fantezia de a elimina petrolul şi gazele"

Marti, 19 Martie 2024, ora 07:17
0 citiri
Șeful companiei petroliere de stat din Arabia Saudită: "Lumea ar trebui să renunţe la fantezia de a elimina petrolul şi gazele"
Sursele alternative de energie nu au reuşit să înlocuiască hidrocarburile la scară largă FOTO Pixabay

CEO-ul Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat luni că tranziţia energetică eşuează, iar factorii de decizie ar trebui să renunţe la ”fantezia” de a elimina treptat petrolul şi gazele, deoarece cererea de combustibili fosili va continua să crească în următorii ani, relatează CNBC.

”În lumea reală, strategia actuală de tranziţie eşuează în mod vizibil pe majoritatea fronturilor, deoarece se ciocneşte de cinci realităţi dure”, a spus Nasser în timpul unui interviu la conferinţa CERAWeek by S&P Global din Houston, Texas.

El a arătat că ”este nevoie urgentă de o resetare a strategiei de tranziţie, iar propunerea mea este următoarea: ar trebui să renunţăm la fantezia de a elimina treptat petrolul şi gazele şi, în schimb, să investim în ele reflectând în mod adecvat ipotezele realiste ale cererii”, a spus CEO-ul, în aplauze din partea publicului.

Agenţia Internaţională pentru Energie, cu sediul la Paris, a estimat anul trecut că vârful cererii de petrol, gaze şi cărbune va fi atins în 2030.

Nasser a spus că este puţin probabil ca cererea să ajungă la vârf în curând, cu atât mai puţin până în acel an. El a sugerat că IEA se concentrează pe cererea din SUA şi Europa, dar că trebuie să se concentreze şi asupra lumii în curs de dezvoltare.

În opinia sa, sursele alternative de energie nu au reuşit să înlocuiască hidrocarburile la scară largă, în ciuda faptului că lumea a investit peste 9.500 miliarde de dolari în ultimele două decenii.

Energia eoliană şi solară furnizează în prezent mai puţin de 4% din energia mondială, în timp ce penetrarea totală a vehiculelor electrice este mai mică de 3%, a spus el. Între timp, ponderea hidrocarburilor în mixul energetic global abia a scăzut în secolul 21 de la 83% la 80%, a spus Nasser.

Cererea globală a crescut cu 100 de milioane de barili echivalent petrol pe zi în aceeaşi perioadă şi va atinge un maxim istoric în acest an. Gazul a crescut cu 70% de la începutul secolului. a spus CEO-ul Aramco.

Tranziţia de la cărbune la gaze este responsabilă pentru majoritatea reducerilor emisiilor de carbon, a spus el.

”Aceasta nu este imaginea viitoare pe care unii au pictat-o. Chiar şi ei încep să recunoască importanţa securităţii petrolului şi gazelor”, a spus Nasser.

Între timp, ţările în curs de dezvoltare din sudul global vor stimula cererea de petrol şi gaze pe măsură ce prosperitatea creşte în acele ţări, care reprezintă mai mult de 85% din populaţia lumii, a spus CEO-ul. Aceste naţiuni primesc mai puţin de 5% din investiţii care vizează energia regenerabilă, a spus el.

Nasser a spus că lumea ar trebui să se concentreze mai mult pe reducerea emisiilor de petrol şi gaze, pe lângă sursele regenerabile.

Numai îmbunătăţirile de eficienţă au redus cererea globală de energie cu aproape 90 de milioane de barili pe zi echivalent petrol.

”Ar trebui să introducem noi surse de energie şi tehnologii atunci când acestea sunt cu adevărat gata, competitive din punct de vedere economic şi cu infrastructura potrivită”, a subliniat Nasser.

...citeste mai departe despre "Șeful companiei petroliere de stat din Arabia Saudită: "Lumea ar trebui să renunţe la fantezia de a elimina petrolul şi gazele"" pe Ziare.com

Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
Firma energetică de stat Électricité de France (EDF), care este cel mai mare operator de active nucleare din lume, precum şi firma japoneză ITOCHU sunt interesate de proiectul hidrocentralei...
Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
Colosul britanic BP plc și-a abandonat planurile de a-și reduce producția de petrol și gaze până în 2030, conform unor surse. Directorul companiei încearcă să recâștige încrederea...
#petrol, #gaze, #energie, #eoliana, #consum , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  4. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  5. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  9. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  10. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!