Lidera Partidului National Scotian, Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe noul premier britanic Boris Johnson ca va continua pregatirile pentru organizarea unui nou referendum asupra independentei Scotiei, intrucat planurile Londrei privind Brexitul vor afecta negativ economia scotiana.
"Acum - mai mult ca oricand - este crucial ca in Scotia sa avem o optiune alternativa", a mentionat Sturgeon intr-o scrisoare adresata lui Boris Johnson, transmite joi Reuters.
"Guvernul scotian va continua sa faca pregatiri pentru a oferi oamenilor din Scotia optiunea de a deveni o tara independenta", a subliniat ea, adaugand ca parlamentul scotian va lua in considerare adoptarea cadrului legislativ pentru un referendum dupa vacanta de vara.
In luna aprilie, Nicola Sturgeon declara ca intentioneaza sa organizeze un al doilea referendum asupra independentei in urmatorii doi ani daca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana.
La primul referendum, organizat in 2014, scotienii au respins independenta cu 55%.
Apoi, Regatul Unit a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in cadrul unui referendum desfasurat in iunie 2016, dar, dintre cele patru componente ale regatului (Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord), Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.
Citeste si:
Alegerea lui Boris Johnson nu e vazuta cu ochi buni in Scotia: Majoritatea cetatenilor nu ar fi ales o persoana cu opiniile si trecutul... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:20
Investitorii straini ii indeamna pe romani sa mearga, duminica, se voteze atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendumul pe justitie.
Consiliul Investitorilor Straini subliniaza ca referendumul din 26 mai este important pentru cetateni, pentru mediul de afaceri, dar si pentru economie.
Investitorii straini mai spun ca, daca ordonantele de urgenta ar fi utilizate doar in situatii exceptionale, mediul de afaceri va fi protejat de masuri venite peste noapte, fara o minima consultare sau perioada de ajustare la ele.
"Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate, daca este sa fie catalizatorul pentru o crestere economica sustenabila si pe termen lung. Atat cat putem noi sa apreciem, o utilizare mai judicioasa a ordonantelor de urgenta doar in situatii exceptionale care nu sufera amanare ar merge in directia dezideratului nostru.
De aceea, consideram ca referendumul din 26 mai este important pentru cetateni, pentru mediul de afaceri si pentru economie, deoarece pune bazele unei discutii despre modul in care au fost utilizate OuG-urile de-a lungul timpului. In masura in care rezultatul votului si dezbaterea care ii va urma vor contribui la o utilizare mai echilibrata a OuG-urilor, mediul de afaceri va fi protejat de masuri venite peste noapte, fara o minima consultare sau perioada de ajustare la ele", indeamna Consiliul Investitorilor Straini (FIC) pe Facebook.
Totodata, investitorii straini subliniaza si importanta alegerilor... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 12:26
Premierul britanic Theresa May a anuntat marti ca guvernul sau va include in proiectul de lege pentru retragerea din Uniunea Europeana cerinta ca parlamentarii sa voteze asupra organizarii unui nou referendum pe tema Brexit, transmite Reuters.
Totodata, May a asigurat ca Regatul Unit nu va iesi din UE daca acordul in acest sens nu intruneste sprijinul politic al tuturor partidelor parlamentare.
"Recunosc forta autentica si sincera a sentimentului din intreaga Camera (a Comunelor - n. red.) privind aceasta chestiune importanta. De aceea, guvernul va include in Legea Acordului de Retragere o cerinta de a vota daca sa aiba loc sau nu un al doilea referendum", a spus ea, transmitandu-le "acelor parlamentari care doresc un al doilea referendum pentru confirmarea acordului" ca este nevoie de un acord, deci de legea respectiva.
Legea pe care prim-ministrul intentioneaza sa o trimita parlamentului luna viitoare va include "si alte schimbari semnificative pentru protectia integritatii economice si constitutionale a Regatului Unit".
"Realitatea este ca dupa trei incercari de a asigura acordul parlamentar, nu vom iesi din Uniunea Europeana daca nu avem un acord care sa intruneasca un suport transpartinic mai larg", a mai spus May intr-un discurs in care si-a prezentat oferta cu care spera sa ii convinga pe parlamentari sa sustina acordul negociat cu Bruxellesul.
Citeste si:
Brexit: Negocierile dintre conservatori si laburisti s-ar putea incheia fara un... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 21:15
Alegatorii din Elvetia au aprobat duminica prin referendum un proiect de lege care prevede reformarea sistemului de taxe pentru companii, evitand ceea ce ministrul elvetian de Finante a calificat drept o amenintare existentiala la adresa pozitiei de sediu fiscal pentru companiile multinationale, de care se bucura in prezent Elvetia, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor preliminare, masura a fost aprobata cu 66% de voturi pentru fata de 34% contra.
Votul cu privire la reforma sistemului de taxe si a finantarii sistemului de pensii va pune capat unei dispute care dureaza de mai multi ani cu privire la regimul fiscal favorabil oferit de Elvetia pentru companiile multinationale.
Aprobarea acestei reforme era vitala pentru a evita situatia in care Elvetia sa fie considerata o tara paria pentru taxele reduse oferite multinationalelor, a declarat ministrul elvetian de Finante, Ueli Maurer.
In urma cu doi ani, elvetienii au respins o precedenta tentativa de reformare a sistemului de taxe pentru companii, care potrivit criticilor ofera Elvetiei un avantaj incorect in atragerea de mari companii globale.
La presiunile Uniunii Europene si Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Elvetia a promis ca va respecta standardele internationale si va elimina taxele reduse pe care le percepe de la cele aproximativ 24.000 de companii straine care au sediul fiscal in Elvetia.
In urma votului de duminica, Guvernul federal va elimina statutul fiscal special care... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 10:15
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca initiaza o noua consultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului, in contextul in care, pe 26 mai, romanii sunt chemati sa se pronunte in legatura cu directia in care isi doresc sa mearga reforma Justitiei.
Seful statului a avertizat totodata Guvernul sa nu dea nicio ordonanta de urgenta pe justitie pana cand nu afla vointa poporului.
Presedintele e obligat sa consulte Parlamentul inainte de convocarea unui referendum, iar alesii sunt obligati sa decida, in cel mult 20 de zile de la solicitarea sefului statului, daca sunt de acord, cu votul majoritatii celor prezenti.
In declaratia de astazi a lui Iohannis s-au evidentiat doua teme majore. Seful statului a spus ca sub nicio forma nu este de acord cu amnistia si gratierea coruptilor si nici cu modul in care PSD-ALDE guverneaza prin ordonante de urgenta. Iohannis considera ca e necesara reglementarea ordonantelor, precum si posibilitatea contestarii lor la Curtea Constitutionala.
Amintim ca Iohannis a anuntat, pe 28 martie, ca va convoca referendum pe justitie pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.
Inca nu stim care va fi intrebarea ce va fi pusa in cadrul referendumului, aceasta urmand sa fie stabilita dupa consultarea Parlamentului.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
- Buna ziua! Vom avea referendum pe 26 mai.
- Acum este un lucru cunoscut ca guvernarea... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:00
Curtea Constitutionala este "politizata si ia decizii subiective, in sprijinul intereselor politice ale PSD de a controla justitia", sustine fostul premier Dacian Ciolos, precizand ca i se pare oportun un referendum pentru a transa in privinta dorintei romanilor de a continua lupta impotriva coruptiei.
"Curtea Constitutionala e politizata si ia clar decizii subiective, in sprijinul intereselor politice ale PSD de a controla justitia. Majoritatea actuala din Parlament nu are legitimitate politica sa incerce subordonarea justitiei, nu a fost votata pentru asta. E nevoie de o modalitate prin care cetatenii sa se poata exprima fata de aceste decizii institutionale care ies clar din mandatul primit la alegeri. Un referendum mi se pare foarte oportun pentru a transa in privinta dorintei romanilor de a continua lupta impotriva coruptiei", a scris Ciolos joi pe Facebook.
In opinia sa, este necesara o reforma a statului, care sa includa si o reforma a CCR, in asa fel incat numirea judecatorilor, functionarea si deciziile Curtii "sa nu mai fie deloc sub imperiul presiunii politice sau al intereselor unui partid sau altul".
"Miscarea Romania Impreuna/ RO+ pregateste astfel de propuneri pe care le va prezenta in Programul Politic al partidului", a afirmat Ciolos.
Totodata, el considera ca "atacul la statul de drept este dublat de un proces de slabire a economiei".
"Sa nu uitam (asa cum guvernantii si-ar dori poate, prin tot felul de diversiuni mediatice) ca atacul la... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 22:57
"Nu se va intampla nimic in plan economic, pentru simplu motiv ca ce era azi va fi la fel si maine sau ce era ieri va fi la fel si azi. Va continua sa existe acelasi control strain integral asupra economiei. Ei decid preturile, ei controleaza importurile, exporturile", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu, pentru Business24, facand referire la urmarile deciziei CCR, de invalidare a referendumului.
De altfel, analistul economic Ilie Serbanescu se astepta ca decizia Curtii Constitutionale sa fie sub forma invalidarii referendumului. El spune ca mediul economic nu va suferi nicio schimbare, dupa ce Traian Basescu va reveni la Cotroceni.
"Ma asteptam, nu ma mira absolut deloc aceasta decizie, pentru ca, in masura in care si-au bagat strainii coada, nu se putea decat asa. Era inevitabil sa se petreaca asa, din cauza faptului ca de patru, cinci ani, Romania a devenit o colonie si ceea se intampla pe plan economic, trebuia sa-si aiba reflexie in oglinda si in plan politic", a mai declarat analistul pentru Business24.
In opinia analistului, va urma o perioada de represiuni masive impotriva celor care "au luat democratia in serios si au votat".
Curtea Constitutionala a decis, marti, invalidarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, desfasurat in din 29 iulie.
Decizia va fi comunicata Parlamentului care va lua act de ea, dupa care Traian Basescu putand sa revina oficial la Cotroceni. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:59
Potrivit datelor preliminare ale Biroului Electoral Central (BEC), referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu nu a fost validat, din cauza lipsei de cvorum la vot. Cu toate acestea, tensiunile politice vor ramane, astfel ca economia va avea, in continuare, de suferit.
Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, exista doua scenarii posibile pentru viitorul apropiat, in ceea ce priveste soarta economiei.
"Viitorul economic al tarii depinde de ce decizie va lua USL-ul, cum sa priveasca aceasta situatie, daca se vor apuca de lucru si vor incerca sa faca stimuleze cresterea economica, sau vor continua lupta politica, din cauza careia a pierdut capital politic, in ultima vreme", a spus economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila.
Ea sustine ca este foarte posibil ca USL sa se concentreze pe masurile economice, aceasta fiind atitudinea benefica, mai ales in conditiile in care daca se va continua lupta politica, toata lumea va avea de pierdut.
Citeste mai multe despre Scenarii posibile pentru economie dupa referendum pe Ziare.com. mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 09:25
Din cauza tensiunilor politice, economia Romaniei a avut mult de suferit, cursul inregistrand maxim dupa maxim, iar perspectivele de crestere au fost reduse substantial.
Instabilitatea politica s-a resimtit puternic in economie, astfel ca investitorii au inceput sa ocoleasca tara noastra.
In primele cinci luni ale anului, investitiile straine directe au scazut cu 384 milioane de euro, fata de aceeasi perioada din 2011, guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur Isarescu, estimand ca in urmatoarea perioada nu mai putem spera la mari investitii de capital.
"Tara depinde in continuare de investitii externe. Nu cred ca in continuare noi am putea sa atragem foarte multe investitii de portofoliu", a declarat acesta, saptamana trecuta.
In consecinta, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a oscilat, in perioada 27 mai-27 iulie, intre valorile 6,6% si 7%, un nivel ingrijorator, la care unele state, precum Grecia sau Portugalia, au cerut finantare externa.
Citeste mai multe despre Cum arata economia Romaniei, in ziua referendumului pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 13:55