Scenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salva

Vineri, 10 Martie 2017, ora 14:21
1292 citiri
Scenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salva
Foto: Ziare.com

Europa, Uniunea Europeana, moneda euro, viitorul europenilor - toate sunt discutate in ultimele luni si cu precadere in ultimele saptamani, cu ingrijorare, de locuitorii continentului si nu numai. Dar cum s-ar putea "rupe" moneda unica si cum s-ar putea "salva" ea?

Sa vorbesti despre ruperea euro este din nou la moda, scrie Bloomberg.

Sursa citata subliniaza ca, in conditiile in care populisti precum Marine Le Pen incearca sa ajunga la putere, iar popularitatea monedei unice este in declin, bancherii si investitorii spun ca nimic nu poate fi exclus.

In acelasi timp, euro a supravietuit deja mai multor momente dificile, incepand cu introducerea sa, in anul 1999, elitele economice si politice aratandu-se disponibile sa faca orice este nevoie pentru a sustine moneda.

Bloomberg face un exercitiu de imaginatie si trece in revista trei scenarii care ar putea duce la ruperea euro si trei in care moneda ar putea sa iasa si mai intarita din valul populist, impreuna cu sansele procentuale ca acel lucru sa se intample.

Trei cai in care euro s-ar putea rupe

1. Le Pen castiga in Franta

Dupa ce scandalurile i-au lovit adversarii, Marine Le Pen dovedeste ca sondajele de opinie se insala, castigand al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Apoi, Le Pen convoaca un referendum - care are succes in cele din urma - privind renuntarea la moneda euro.

Incepe o uriasa deplasare de capital nu doar in Franta, ci si in Italia, unde s-a dezbatut pe seama referendumului privind euro. Sunt introduse controale ale capitalului. Nedescurajata, Le Pen reintroduce francul, iar valoarea noii monede scade. Se instaureaza haosul pe pietele financiare.

Fara a mai putea sustine ca euro este ireversibila, alte guverne din zona euro urmeaza Frantei, lasand doar un nucleu de tari din nordul Europei cu o moneda comuna.

Sanse: 15 la suta. "O victorie a lui Le Pen la alegerile prezidentiale ar duce probabil la parasirea uniunii monetare europene de catre Franta, iar fara aceasta tara, este putin probabila supravietuirea zonei euro", spune Joerg Kraemer, economist sef la Commerzbank.

2. Italia devine eurosceptica

Sistemul bancar al Italiei este deja pe marginea prapastiei, iar autoritatile de reglementare europene ar putea da lovitura decisiva. Noul guvern al lui Paolo Gentiloni ar urma sa impuna controale de capital, inainte de a demisiona.

Dupa ani de crestere economica sub medie, somaj si crize financiare intermitente, Italia devine eurosceptica, iar miscarea ...citeste mai departe despre "Scenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salva" pe Ziare.com

#scenarii rupere zona euro, #scenarii salvare euro, #scenarii moneda unica euro , #Stiri Macroeconomie