Theresa May, la un pas de un esec in alegeri. Situatie tot mai complicata pentru Marea Britanie

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 18:00
920 citiri
Theresa May, la un pas de un esec in alegeri. Situatie tot mai complicata pentru Marea Britanie
Foto: Guvernul Marii Britanii

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie intra intr-o zona gri.

Theresa May, actualul prim-ministru si sefa Partidului Conservator, pare ca nu va castiga un numar suficient de voturi in data de 8 iunie, astfel incat sa-si asigure o majoritate parlamentara.

Ultimul sondaj de opinie realizat de YouGov pentru cotidianul britanic "Times" face o proiectie in care conservatorii obtin 310 locuri, iar pentru a avea majoritatea e nevoie de 326 de locuri in Parlament.

Un astfel de rezultat ar reprezenta o infrangere pentru actualul prim-ministru, care ar fi obligat sa formeze o alianta.

Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn e cotat sa castige 29 de locuri in plus, fata de alegerile precedente din 2015, ajungand la 257. In Parlament mai intra liberal-democratii cu noua procente, dar si populistii de la UKIP cu cinci procente.

Pentru a-si asigura majoritatea politica, Theresa May ar putea face o alianta cu populistii de la UKIP, dar acest fapt ar insemna acceptarea unui "Hard Brexit", un pericol pentru economie, dar si pentru viitorul politic al conservatorilor.

In plus, aducerea populistilor la putere nu ar face decat sa ofere munitie laburistilor, dar si miscarilor politice de secesiune din Scotia si Irlanda de Nord.

O alianta a premierului Theresa May cu liberal-democratii care se opun Brexit-ului ar insemna, pe de alta parte, punerea in discutie a procesului de iesire din Uniunea Europeana si chiar chemarea alegatorilor la urne pentru un nou referendum care sa valideze sau nu iesirea Marii Britanii din UE.

Propunerea unei noi taxe i-a subrezit pozitia politica

Ultimele sondaje arata o tendinta de crestere a preferintei pentru laburisti si o respingere de catre populatie a unei iesiri brutale a Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Desi a mizat pe faptul ca alegerile anticipate ii pot oferi un mandat politic pentru negocierea cu Bruxelles-ul, Theresa May se poate vedea intr-o situatie imposibila, fiind obligata sa demisioneze.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, poate aduce un plus de 30 de locuri pentru formatiunea sa in viitorul parlament britanic - Foto: Facebook/Jeremy Corbyn

"Daca rezultatele ultimului sondaj YouGov se adeveresc, atunci Theresa May ar trebui sa faca fata criticilor tot mai dure vizavi de capacitatea sa de a conduce Guvernul, mai ales dupa ce s-a vazut nevoita sa renunte la programul de reforma a asistentei sociale propus in campanie si care a primit numele de taxa pe dementa", scrie cotidianul ...citeste mai departe despre "Theresa May, la un pas de un esec in alegeri. Situatie tot mai complicata pentru Marea Britanie" pe Ziare.com

#Theresa May alegeri iunie, #Theresa May Brexit , #Stiri International