Elvetienii au decis prin referendum sa renunte la energia nucleara

Luni, 22 Mai 2017, ora 08:02
1334 citiri
Elvetienii au decis prin referendum sa renunte la energia nucleara
Foto:Arhiva Pixabay

Elvetienii au decis ca intr-un orizont de timp tara lor sa renunte complet la energia nucleara, 58,2% dintre participantii la un referendum desfasurat duminica votand in favoarea unei legi ce interzice constructia de noi centrale atomoelectrice si sustine energia verde, precum si diminuarea consumului energetic.

Conform datelor oficiale, prezenta la urne a fost de 42,3%, procent situat in media participarii la consultarile populare din ultimii doi ani, elvetienii fiind chemati de cateva ori pe an la referendumuri pe teme dintre cele mai diverse, relateaza AFP.

Referendumul de duminica a fost rezultatul unui indelungat proces inceput dupa accidentul nuclear produs in martie 2011 la Fukushima si care a fost urmat de un puternic tsunami. La cateva saptamani dupa acea catastrofa, Elvetia a decis ca pe termen lung sa renunte la energia nucleara, dar legea in acest sens a fost votata de Parlament abia in septembrie 2016.

Elvetia are in prezent patru centrale nucleare ce produc aproximativ o treime din necesarul de energie al tarii. Executivul de la Berna a anuntat inchiderea progresiva a acestora pana in anul 2034, dar a subliniat ca aceasta data este doar teoretica.

In paralel cu renuntarea la energia nucleara, Elvetia va implementa in etape pana in anul 2050 o noua strategie energetica bazata pe sustinerea energiilor regenerabile.

Prima componenta a acestei strategii, a carei aplicare va incepe chiar de anul viitor, vizeaza in principal reducerea consumului de energie si stabileste valori orientative ale diminuarii consumului energetic pe cap de locuitor, respectiv o economie de 16% pana in anul 2020 si de 43% pana in anul 2035. Conform datelor oficiale, consumul individual de energie a scazut deja in Elvetia cu 14,5% fata de nivelul din anul 2000.

Principalul partid al Elvetiei, formatiunea nationalista Uniunea Democrata de Centru (UDC), s-a opus legii supuse votului la acest referendum, ea sustinand ca inlocuirea energiei nucleare cu energia solara si eoliana va implica cheltuieli de aproximativ 183 de miliarde de euro pana in anul 2050.

Cum ar putea arata o intelegere SUA-Iran pe dosarul nuclearComisia Europeana: probleme la aproape toate centralele nucleare din Europa ...citeste mai departe despre "Elvetienii au decis prin referendum sa renunte la energia nucleara" pe Ziare.com

#Elvetia renuntare energie nucleara, #accident nuclear fukushima , #Stiri Mediu