Lebede negre in economia globala: Analistii Societe Generale prevad riscuri majore in toate pietele

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
7895 citiri
Lebede negre in economia globala: Analistii Societe Generale prevad riscuri majore in toate pietele
Foto: Pixabay

Cresterea economica la nivel global risca sa fie afectata de evolutiile ingrijoratoare din China, tensiunile politice din Europa si o eventuala modificare a programului de crestere graduala a dobanzii de referinta din SUA, arata cea mai recenta analiza Societe Generale.

Economistii bancii franceze sunt ingrijorati in continuare de probabilitatea de 30% ca economia Chinei sa se deprecieze, dar si de impactul instabilitatii politice din Uniunea Europeana, anunta CNBC.

Bule multiple

"Politicile financiare eronate din China, unde se intrevad mai multe bule in sectorul imobiliar reprezinta un important factor de risc potential", arata analistii bancii in raportul lor trimestrial.

Din perspectiva lor, autoritatile de la Beijing sunt pe punctul de a recunoaste nivelul mare al creditelor neperformante din China, dar abordarea lor, in incercarea de a bloca acest fenomen, ar putea fi eronata, cred economistii Societe Generale.

O descrestere economica accentuata in China ar putea avea reverberatii la nivel global, mai arata raportul. Pentru moment insa, analistii bancii cred ca a doua economie a lumii va inregistra o crestere de 6,5% in acest an, in conformitate cu predictiile majoritatii economistilor.

Europa, taramul incertitudinilor

In interiorul UE, diverse riscuri politice pot atarna greu in balanta cresterii economice la nivel global.

Iunie este o luna de foc pentru europeni: pe 21 Curtea Constitutionala a Germaniei decide in privinta tranzactiilor monetare simple (OMT), pe 23 iunie are loc referendumul pentru Brexit in Marea Britanie si pe 26 iunie au loc alegerile generale din Spania.

Aceasta dupa ce alegatorii din Austria erau gata-gata sa puna in fotoliul prezidential un candidat de extrema-dreapta. In calendarul posibilelor socuri cu epicentrul in UE se mai inscriu si un referendum organizat in Italia in luna octombrie, dar si alegerile din Franta, Germania si Olanda din cursul anului viitor.

Prognoza de crestere economica in zona euro emisa de analistii Societe Generale pentru anul in curs se inscrie in media de 1,9 procente.

Politici monetare divergente

Echipa de economisti care a lucrat la studiu crede ca jucatorii din piata vor trebui sa isi modereze sperantele ca o viitoare crestere a dobanzii de referinta de pe piata americana sa aiba loc in cursul lunii viitoare.

In opinia lor, cea mai probabila data cand Rezerva Federala va recurge la un anunt de acest gen va fi in decembrie.

Analistii observa ca exista divergente majore si in privinta politicilor aplicate de bancile centrale din diverse regiuni ale globului.

Spre deosebire de americani, unde Rezerva Federala a operat deja o crestere a dobanzii de referinta, prima din ultimii 9 ani, Banca Japoniei si Banca Centrala Europeana par sa tina cu dintii de programele de relaxare cantitativa initiate in ultimii ani, chiar daca o reducere a nivelului infuziei de bani noi in piata ar putea fi resimtita in ultimele trei trimestre ale anului viitor.

Analistii Societe Generale nu vad posibila nici o crestere a dobanzii de referinta de 0,5% practicata de Banca Angliei, cel mai probabil britanicii urmand sa ramana la acest nivel pana in 2019.

Riscurile unei noi recesiuni par mai reduse fata de anii anteriori, dar nemultumirea legata de slaba evolutie economica poate destabiliza pietele la nivel global.

"O reactie negativa prelungita a pietelor poate incetini ritmul de crestere pana la declansarea unei noi recesiuni", se mai arata in raportul Societe Generale.

#analiza Societe Generale, #crestere economica globala, #risc recesiune, #incertitudini politice UE , #Management