Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca dobanda unui client BCR sa scada la 1,25% de la 10%.
Instanta a luat aceasta decizie dupa ce constatat ca dobanda interna a bancii este abuziva si trebuie inlocuita cu Euribor, arata Profit.ro
Pe de alta parte, in cazul unui proces colectiv, ICCJ a decis ca nu poate stabili ce dobanda sa se foloseasca, desi a descoperit clauze abuzive in contractele aceleiasi banci.
Clientii respectivi, care au luat credite ipotecare inainte de criza financiara, au platit timp de un an de zile dobanda fixa, iar apoi aceasta aproape ca s-a dublat. Banca s-a folosit de prevederile unei clauze din contract care prevedea ca dobanda creditelor sa nu fluctueze dupa cea din piata, ci dupa o formula interna pe care clientii nu o cunosteau.
Din 2010, multi dintre clienti ...citeste mai departe despre "Premiera in justitie: Dobanda unui client BCR a scazut la 1,25% de la 10%" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Februarie 2016, ora 11:52
Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul primelor 5 luni din acest an, o crestere de peste patru ori a vanzarilor de credite ipotecare acordate in lei, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, se arata intr-un comunicat al bancii.
"BCR inregistreaza vanzari de credite ipotecare Casa Mea la un nivel cel putin egal cu cel de credite ipotecare Prima Casa. Acesta este un semnal puternic ca piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzactiile imobiliare putand fi sustinute din activitatea de baza a bancii", se arata in comunicat.
In prezent, BCR ofera clientilor credite de finantare a locuintei fara comisioane si o dobanda fixa de 5,25% pe o perioada de cinci ani.
"Suntem singura institutie bancara care ofera imprumuturi imobiliare cu rate fixe competitive in moneda nationala. Aceasta este solutia ideala pentru a oferi clientilor certitudinea sumelor de plata lunare pe parcursul urmatorilor ani. Acum, cand dobanzile la lei au ajuns la minime istorice se iveste oportunitatea de a fixa rata de dobanda pe o perioada mai mare de timp (5 ani) si de a proteja clientii de o posibila crestere a acesteia", a declarat Andrew Gerber, director Produse Retail in cadrul BCR.
Spre exemplu, pentru un credit Casa Mea, in valoare de 150.000 de lei, pe 30 de ani, dobanda este de 5,25% pe an, fixa in primii conci ani si ulterior variabila (ROBOR la sase luni + 2,1%), DAE este de 5,36%, taxa de evaluare - 300 de lei inclusiv TVA, rata lunara - 828... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 16:00
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat, in primele 5 luni din acest an, peste 65.000 de credite negarantate, volumul de credite fiind in crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013.
Din totalul acestor credite, peste 50% sunt credite de nevoi personale, restul reprezentand carduri de credit si descoperit de cont. Valoarea medie a creditului de nevoi personale a crescut cu peste 30%.
"2014 este anul in care vedem primele semne ale cresterii in zona creditelor de consum. Remarcam un numar tot mai ridicat de clienti care aleg sa isi mute creditele de la alte banci la BCR si de cele mai multe ori pe langa oferta competitiva pe care le-o propunem le oferim si credite de valori mai mari. Credem ca avem cea mai buna oferta de creditare in ansamblu din piata, incluzand si ratele de dobanda, in mod constant printre cele mai bune din piata", a declarat Andrew Gerber, Director Produse Retail in cadrul BCR.
Conform unui studiu facut de banca, se observa o schimbare, de altfel fireasca, in nevoile care conduc la contractarea creditelor de nevoi personale, in sensul cresterii ponderii achizitiilor de tipul produselor cu un grad ridicat de complexitate tehnica (tablete, laptop-uri, telefoane mobile moderne) in defavoarea aparaturii electrocasnice traditionale. Printre alte nevoi finantate se numara renovarile interioare/exterioare, achizitii de terenuri de suprafete mici, vacante, studii, cursuri de perfectionare profesionala, evenimente de familie, etc.
BCR a... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 11:00
Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce va genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala.
"Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la inceputul anului 2014, iar dobanda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor in moneda nationala", arata analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.
Nerezidentii au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei si iesirea lor de pe piata, chiar si partiala, poate produce o depreciere a leului in raport cu euro. Dupa 2014 am putea asista la variatii ale leului in intervalul 4,3-4,7 socurile de pe pietele financiare fiind resimtite mai mult pe piata valutara si mai putin pe piata monetara, explica Sinca.
BCR este prima banca din Romania care a luat decizia sa acorde credite preponderent in moneda nationala, incepand din octombrie 2012, asumandu-si rolul de formator de piata in ceea ce priveste creditarea garantata in lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri in vederea sustinerii creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inlesneasca optiunea naturala a clientilor pentru contractare a unui... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 14:54
Primavara aceasta BCR isi intampina clientii cu o oferta de Credite ca-n povesti. Oricine ia un credit de nevoi personale DIVERS si un card de credit, poate primi inapoi valoarea imprumutata. 7 saptamani va tine oferta, 7 trageri la sorti vor decide 7 fericiti castigatori.
Si cum daca n-ar fi, nu s-ar povesti, am stat de vorba cu unul dintre cei 7 norocosi. "Am avut nevoie de bani pentru ca urmeaza sa ma casatoresc in aceasta vara", ne-a impartasit Dragoesc Petru, client al agentiei BCR Hateg din judetul Hunedoara.
Iar ca sa pornesti cu dreptul la drum, creditul DIVERS BCR se obtine cat ai spune trei acte. "Am vazut reclama la televizor si am zis sa vin sa vad despre ce e vorba. Am fost foarte multumit si fericit deoarece mi s-au cerut putine acte. Creditul s-a aprobat in cateva ore si am primit si banii in aceeasi zi", a adaugat Petru. Mai exact, ai nevoie de adeverinta de salariu, fisa fiscala si factura de utilitati, daca esti salariat. Sau de talon de pensie, decizie de pensionare si factura de utilitati, daca esti pensionar.
Si cum o bucurie nu vine niciodata singura, Dragoesc Petru s-a numarat printre castigatorii promotiei DIVERS BCR, primind inapoi valoarea creditului luat. "Am crezut ca este o pacaleala. Eu nu am castigat nimic niciodata, dar acum am si creditul achitat si toate problemele rezolvate fara nicio cheltuiala."
Asadar, ii uram bun venit in familia BCR si speram ca va trai fericit pana la adanci batraneti alaturi de familia sa.
Promotie... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 09:00
Bancile se vor orienta catre creditarea in lei, chiar daca isi vor mentine ofertele in euro, tendinta care se poate contura semnificativ in prima parte a anului 2013, a declarat pentru NewsIn sefa Credite Garantate la BCR, Ioana Mihai.
"Primul pas in favoarea creditarii in lei a fost facut de Banca Nationala a Romaniei, prin modificarile impuse prin Regulamentul 24/2011 si in prezent se observa si in piata o promovare mai intensa a creditelor in lei. Pasul facut de BCR nu face decat sa intareasca acest mesaj si suntem increzatori ca ceilalti competitori, chiar daca vor mentine sau nu ofertele in euro, vor urma totusi aceasta tendinta, care este cea mai potrivita pentru consumatori. Aceasta tendinta s-ar putea contura semnificativ in urmatorul semestru", a mentionat Ioana Mihai.
Banca Comerciala Romana a anuntat in octombrie ca si-a adaptat oferta de creditare la tendintele pietei si ale cadrului de reglementare privind protejarea clientilor, lansand o noua oferta de imprumuturi garantate in lei destinata cumpararii, modernizarii sau constructiei de locuinte (Casa Mea) ori pentru nevoi personale (Maxicredit).
Sefa Credite Garantate in cadrul BCR a mai spus ca sursele de finantare pentru credite in lei pot sustine o revenire a creditarii imobiliare in lei. "Aceasta revenire depinde, cum am precizat, de evolutia pietei (prin ofertele de creditare promovate de competitori) si a preturilor la locuinte. Piata isi va gasi un echilibru intre ofertele cu dobanda mai... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 15:41
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), liderul pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ anunta reducerea, din 1 martie, a dobanzii la creditele anticipate acordate in lei si garantate cu ipoteca, la 8% pe an.
"Produsele BCR Banca pentru Locuinte au marele avantaj ca nu sunt afectate de riscurile valutare si riscurile de crestere a dobanzii, fiind doar in lei si cu dobanda fixa.
In conditiile de piata actuale, venim in intampinarea nevoilor locative ale clientilor care doresc sa investeasca intr-un timp mai scurt in domeniul locativ cu o reducere de dobanda importanta - la creditele anticipate garantate cu ipoteca imobiliara de la 8,7% pe an (pentru pachetele Locuinta Plus, Economii Plus) si respectiv 9% pe an (pentru pachetul Locuinta Avantaj) la 8% pe an, indiferent de tipul de contract", a declarat presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu.
Potrivit bancii, clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele, dar nu au ajuns la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pentru a putea beneficia de dobanzile fixe avantajoase ale creditelor locative acordate numai in lei (5% sau 6% pe an, in functie de tipul produsului ales), pot sa opteze pentru un credit intermediar - de asemenea in lei, tip punte, cu dobanda fixa de doar 7% pe an. Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 11:45
Cardurile de credit revin in forta in preferintele romanilor, iar bancile au intrat in competitia ofertelor.
Business24 va prezinta cele mai tentante oferte la cardurile de credit, in functie de dobanda, de conditiile de acordare, dar si de beneficiile extra pe care le ofera la pachet institutiile financiare.
La sfarsitul lui 2011, peste 2,15 milioane de carduri de credit valide erau in circulatie, cu aproape 33.000 mai multe decat la sfarsitul lui 2010, iar valoarea tranzactiilor efectuate cu aceste instrumente de plata se ridica la 986 de milioane de lei in luna decembrie, potrivit statisticilor BNR.
Bancile au simtit apetitul clientilor pentru acest produs financiar, asadar, au lansat oferte tentante cu beneficii extra.
Iata topul celor mai avantajoase oferte la cardurile de credit cu beneficii extra:
PUNCT CARD de la BRD
PUNCT CARD este un card de credit in lei cu CIP, care poate fi folosit atat in tara, cat si in strainatate. In functie de bonitatea clientului, banca poate acorda o linie de credit de pana la 20.000 de lei si o perioada de gratie de pana la 60 de zile. In plus, nu se percepe dobanda pentru tranzactiile efectuate la comercianti in aceasta perioada si nici comision la eliberarea cardului. Rambursarea minima reprezinta o suma fixa lunara, stabilita in functie de creditul utilizat, iar linia de credit se acorda pentru o perioada de doi ani.
Beneficii extra card de credit BRD:
Pentru fiecare leu cheltuit in tara sau in strainatate,... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 12:30
Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.
In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.
Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.
"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.
Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30