Bancile se pregatesc de relansarea imprumuturilor prin carduri de credit. Vezi ofertele

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 14:30
3832 citiri
Bancile se pregatesc de relansarea imprumuturilor prin carduri de credit. Vezi ofertele

Bancile au resimtit o scadere semnificativa a cererii pe segmentul cardurilor de credit in ultimele luni, dar pentru perioada urmatoare intentioneaza sa-si puna in practica strategii agresive de atragere a clientilor, prognozand o revenire in teritoriu pozitiv a cererii de consum. In fata acestor provocari, este posibil ca bancile sa se pregateasca sa puna in functiune noi facilitatii clientilor.

Cardul de credit a fost pentru multi romani "centura de siguranta" in plina perioada de criza financiara. Insa la ora actuala, costurile cardurilor de credit au cea mai mare greutate in influentarea clientilor de retail sa cumpere un astfel de produs. Tocmai de aceea, pentru a vedea care sunt cele mai bune carduri de credit si care sunt bancile care ofera cele mai mici costuri , Business24 a luat in considerare cardurile standard din oferta primelor cinci banci si a incercat sa afle care sunt cele mai avantajoase oferte pe aceasta piata.

Bancile penalizeaza diferit

De exemplu, daca ai alege cardul de cumparaturi de la BCR, limita de creditare este cuprinsa intre 500 si 20.000 lei, iar dobanda fixa este de 28%/an pentru cardurile negarantate si de 23%/an pentru cardurile garantat. Perioada de gratie este de pana la 53 zile in care dobanda este 0%. Comisionul de emitere card principal este de 20 lei, iar comisionul de administrare anuala a cardului este de 45 lei.

Punct BRD, cu o linie de credit de pana la 20.000 de lei, are cea mai scazuta dobanda practicata de bancile locale pentru un card de credit, de 13,74%. Banca nu percepe comision la emiterea cardului. Cardul de la BRD este prevazut cu o perioada de gratie de 60 de zile. Pentru fiecare leu cheltuit, posesorul primeste un punct de fidelitate, care poate fi folosit pentru pentru plata altor produse sau servicii.

Cardul de credit MasterCard Forte de la Banca Transilvania are o rata a dobanzii fixa de 24% / an, dobanda anuala efectiva (DAE) este de 26,77% / an si un comision de administrare anuala de 15 lei, iar perioada de gratie oferita este de pana la 56 zile valabila pentru toate tranzactiile efectuate cu cardul (atat platile la comercianti, cat si tranzactiile la bancomat). Taxa de emitere a cardului este de 20 de lei.

Limita creditului acordat de Banca Transilvania este de maxim 5 venituri eligibile, in functie de scoring, dar nu mai mult de 5.000 euro (echivalent in lei).

Cu o dobanda anuala efectiva de 17,29% cardul de credit de la CEC Bank, are totusi o dobanda DAE mai mica decat oferta de la Banca Transilvania. Comision lunar de administrare cont card este de 2,5 lei, iar comisionul la emiterea initiala a cardului este in valoare de 0 lei. Valoarea maxima a creditului este de pana la 20.000 lei, iar clinetul beneficiaza de pana la 59 de zile calendaristice gratie la plata dobanzii, pentru tranzactii la comercianti.

In oferta Raiffeisen Bank regasim o dobanda de 21,94% si DAE de 26,56%, limita de credit este stabilita de banca pentru fiecare utilizator, intre 700 si 20.000 RON, si 0% este dobanda in perioada de gratie de pana la 56 de zile calendaristice. Banca nu percepe taxa de emitere card, insa taxa anuala de administrare cont este de 40 lei.

Exista insa si perioade de gratie mai generoase, cum este cea din oferta Banca Romaneasca, de pana la 61 de zile, pe parcursul careia ai 0% dobanda la plata cumparaturilor la comercianti si pe internet.

Ce au in comun ofertele bancilor la cardurile de credit:

- Lunar se ramburseaza o suma minima fixa, in functie de linia de credit utilizata

- Sumele folosite sunt rambursate in rate lunare egale in 12 luni

- Linia de credit se acorda pe perioada de 5 ani, iar plasticul se reinnoieste automat la fiecare 3 ani

-0% comision pentru cumparaturile la comerciantii acceptanti/internet

Ce avantaje au cardurile de credit

In cazul cardurilor de credit, se accepta o gama larga de venituri: de la venituri din salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii pana la venituri din activitati independente. Poti obtine o suma mai mare daca aduci si veniturile a maximum 3 co-imprumutati.

De asemenea, ai acces permanent la linia de credit acordata de banca.

Evolutia cererii de carduri de credit

Potrivit ultimului sondaj efectuat de Banca Nationala a Romaniei in randul primelor zece institutii de credit de pe piata autohtona a aratat ca, cererea de credite de consum s-a redus marginal in trimestrul al treilea din 2013, evolutie determinata de scaderea semnificativa a cererii pe segmentul cardurilor de credit, pentru prima data de la inceputul anului 2012.

Pentru perioada urmatoare, institutiile de credit au prognozat o revenire in teritoriu pozitiv a cererii de consum la nivel agregat, in structura anticipandu-se un avans al cererii pentru cardurile de credit.

La nivel agregat, pierderea medie in caz de nerambursare (LGD) pentru cardurile de credite s-a mentinut la cele mai ridicate niveluri din cadrul portofoliului institutiilor de credit, potrivit BNR.

Numarul cardurilor de credit a ajuns la finalul lunii septembrie 2013 la 2,3 milioane, in crestere cu 100.000 fata de iunie, ceea ce reprezinta un avans semnificativ in comparatie cu trimestrele precedente. Numarul cardurilor de credit este insa in continuare mai mic decat la finalul lui 2008, cand existau 2,7 milioane de astfel de carduri.

#carduri credit banci, #oferte carduri de credit, #credite consum banci , #Oferte banci