Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 13:32
2913 citiri
Bancile lupta in acest an sa finanteze companiile: Credite cu dobanda redusa si garantii mai mici

Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.

Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.

"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.

Intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa, prin intermediul celor patru banci inscrise in program (Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank), imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.

"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare", a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.

Pe scurt, JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises" sau "Resurse europene comune pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii") este un instrument adresat IMM-urilor, finantat prin Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

Mai exact, instrumentul de finantare se adreseaza firmelor cu pana la 250 de angajati, care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si/ sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro.

Batalia bancilor pentru IMM-uri

BRD Groupe Societe Generale a incheiat un nou parteneriat cu Fondul European de Investitii (FEI) si va pune la dispozitia IMM-urilor interesate de noul instrument JEREMIE finantari (credite de investitii si credite pentru capital de lucru) in valoare de 20 milioane euro. Este cel de-al doilea acord intre BRD si Fondul European de Investitii, dupa cel semnat in anul 2004.

In baza noului parteneriat, si Raiffeisen Bank va acordara IMM-urilor (conform definitiei europene) imprumuturi in lei pe termen mediu si lung, pentru capital de lucru si investitii, in suma totala de 40 milioane de euro.

De asemenea, ProCredit Bank si Fondul European de Investitii au semnat recent un acord de finantare in cadrul initiativei JEREMIE in valoare de 20 milioane euro, pentru finantare acordata IMM-urilor in valoare totala de 40 milioane euro. Astfel, contributia fiecareia dintre institutii este de 50% din valoarea unui imprumut acordat.

Banca Transilvania este cea de-a patra banca care a semnat un contract de finantare in cadrul initiativei JEREMIE, instrument de creditare cu subventie partiala de dobanda, aceasta urmand sa acorde credite IMM-urilor in valoare de 20 milioane euro.

Ce destinatie au creditele garantate JEREMIE

Finantarea investitiilor pe termen lung: Creditul pentru investitii JEREMIE cu garantie de la Fondul European de Investitii (EIF) este destinat finantarii investitiilor pe termen lung in active tangibile si intangibile;

Finantarea capitalului de lucru pe termen scurt: Creditul pentru capital de lucru JEREMIE cu garantie de la Fondul European de Investitii (EIF) este destinat acoperirii nevoii de capital de lucru necesar infiintarii unei activitati noi, dezvoltarii sau consolidarii activitatii curente.

IMM-urile vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru pe o perioada extinsa, de pana la 10 ani pentru investitii si de pana la 3 ani pentru capital de lucru.

Suma maxima care poate fi accesata pentru un astfel de imprumut variaza de la o banca la alta intre 1.000.000 euro si 1.500.000 euro, iar costul pentru aceasta garantie primita de la Fondul European de Investitii este 0.

Ce facilitati mai ofera JEREMIE in Romania

In cadrul initiativei JEREMIE, alte doua instrumente financiare pentru IMM (conform definitiei europene) au fost deja create si sunt active in Romania: garantia de portofoliu (disponibila prin Raiffeisen Bank, BCR si Unicredit Tiriac Bank), prin intermediul careia au fost acordate deja peste 2000 de credite in valoare totala de peste 180 de milioane de euro cu cerinte semnificativ reduse de garantii pentru IMM, si fondul de capital de risc 3TS Catalyst Romania, care a efectuat primele investitii in intreprinderi din domeniul tehnologiei.

Cele patru noi tranzactii au fost posibile ca urmare a cresterii resurselor mandatului JEREMIE de catre Guvernul Romaniei in luna noiembrie, printr-o alocare suplimentara din cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" 2007-2013, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare. Imprumuturile se vor acorda IMM-urilor de catre banci in conditiile prevazute in schema relevanta de ajutoare de minimis.

#credite banci, #credite JEREMIE, #credite imm, #credite banci Romania , #Investitii