BNR umbla la dobanda de referinta si scade costurile imprumuturilor in lei

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 13:21
1739 citiri
BNR umbla la dobanda de referinta si scade costurile imprumuturilor in lei
Foto: Casa Mea

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei decis in sedinta de miercuri, 6 mai, sa reduca dobanda de referinta de la 2% la 1,75%, influentand astfel si cotatia de schimb valutar a monedei nationale in fata euro.

La doar cateva minute dupa aflarea vestii, moneda euro s-a apreciat usor in fata leului, depasind pragul de 4,44 lei.

Interventia vine dupa o perioada in care razboiul valutelor derulat intre moneda unica europeana si dolarul american a determinat o apreciere de 1,3% a leului romanesc in fata euro.

Intreg setul de masuri luat de oficialii BNR include, pe langa limitarea aprecierii nejustificate a monedei nationale, si o relaxare a costurilor pentru imprumuturile in lei.

Liber la credite in lei

Reducerea dobanzii de referinta de la 2% la 1,75% va intra in vigoare incepand cu 07 mai, membrii CA ai BNR aproband cu aceasta ocazie mai multe masuri menite sa creasca consumul pe piata interna.

Una dintre acestea vizeaza ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale.

Astfel, incepand cu 07 mai,, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare se va reduce la 3,25 % pe an de la 3,5 %. In acelasi timp, dobanda pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 procente.

Complementar, bancile vor oferi conditii mult mai avantajoase pentru clientii care faca credite in lei, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit urmand sa se reduca de la 10% la 8%.

Cea pentru pasivele in valuta ramane in continuare cantonata la 14 procente, a anuntat intr-un comunicat de presa institutia.

Acest lucru inseamna ca, pentru urmatoarea perioada, costurile imprumuturilor in lei pentru populatie si firme se vor dovedi mult mai avantajoase decat cele la creditele contractate in valuta.

Dobanzi mai mici la credite ipotecare

Prima reactie au avut-o cei de la BCR care au si anuntat o reducere a dobanzilor fixe la creditele ipotecare in lei.

"Incepand din aceasta saptamana, dobanzile pentru creditele ipotecare Casa Mea in lei coboara la 4,95%/an, dobanda fixa pe primii 5 ani, urmata de dobanda variabila 4,65% (ROBOR 6M + doar 3,00%).

Pentru creditele ipotecare Casa Mea in lei cu dobanda fixa pe primii 10 ani, aceasta scade pana la 5,45%/an, fiind urmata de dobanda variabila 4,65% (ROBOR 6M + doar 3,00%) ", se arata intr-un comunicat al Bancii Comerciale Romane.

Interventia efectuata de BNR ar putea avea un impact major in relansarea rapida a sectorului imobiliar si de constructii, cel mai probabil, in zilele urmatoare, alte banci de pe piata interna urmand sa anunte reduceri substantiale ale dobanzilor la creditele ipotecare.

O influenta o va resimti si industria de retail, dobanzile pe creditele de nevoi personale urmand sa fie reduse, dar intr-o masura mai mica, ca urmare a numarului ridicat de credite neperformante inregistrat in acest segment de servicii bancare.

#costuri imprumut lei, #dobanda referinta BNR, #razboiul valutelor euro dolar, #curs valutar leu euro , #stiri BNR