Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 13:40
4769 citiri
Bancile ne vor economiile, dar ne ofera dobanzi de doi lei. Ce prevad specialistii

Inca de la inceputul anului, dobanzile la depozite au cunoscut un trend descendent, devenind astfel o afacere tot mai proasta pentru romani. In acest context, persoanele care doresc sa economiseasca bani in conturi de depozit sunt obligate sa incerce alte solutii. Mai nou, institutiile de credit nu mai ofera randamente care sa prezinte clientilor incredere ca depozitul in lei i-ar putea aduce un minim de castig dupa scadenta.

Banca Nationala a Romaniei(BNR) a initiat in iulie 2013 un ciclu de relaxare monetara care a presupus reducerea dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 4,25%, cu scopul declarat de a incuraja creditarea. Bancherii au inteles insa pe dos decizia BNR si au facut cu totul altceva: au dus dobanzile la depozite la noi minime istorice.

Aurelian Dochia:"Oamenii vor cauta plasamente alternative"

BCR, prima institutie de credit dupa active, este banca care nu a intarziat sa preia ultimul semnal al BNR de scadere a dobanzii la credite, insa ca si in cazurile precedente s-a grabit sa reduca dobanzile la depozite si nu la credite.

"Daca lucrul asta se consolideza si vom discuta si la anu de o tendinta similara, s-ar putea sa se reduca inclinatia catre a depozita bani in banci, iar oamenii sa inceapa sa caute plasamente alternative" , a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania a cunoscut o scadere cu aproape 1,4 miliarde lei, corespunzatoare unei variatii trimestriale de -0,5% in termeni nominali, pana la 303,5 miliarde lei. Scaderile au fost inregistrate atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta.

Analistii avertizeaza ca reducerea dobanzii de referinta a fost influentata de politica BNR care a tot redus dobanda de referinta, iar acesta vine in conditiile in care si inflatia a avut o tendinta foarte buna anul acesta.

"Bancile intotdeauna vor aplica intai o reducere a dobanzii la depozite si apoi isi creaza rezerve si resurse pentru a reduce dobanda la credite" afirma analistul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, dobanzaile la depozite vor creste in momentul in care va aparea o presiune si bancile vor avea nevoie de bani.

"Institutiile de credit nu au nevoie de fonduri, iar pentru asta se impumuta pe piata interbancara unde dobanzile au tot tendinta de scadere" sustine Dochia.

Analizand ofertele principalelor banci din tara, reiese ca BCR este banca care ofera cele mai mici dobanzi la depozitele in lei pe trei luni.

In acest moment, cele mai bune dobanzi la depozitele in lei cu maturitate la trei luni sunt oferite de Banca Transilvania (4,00%) si BRD (3,90%).

In acelasi timp, la depozitele cu maturitate la un an, BCR stabileste noi minime pe piata, oferind o dobanda de 3,25%, fiind urmata imediat de Raiffeisen Bank, care afiseaza o dobanda de doar 3,75%.

Dragos Cabat:" Cei cu multi bani devin captivi"

Analistii contactati de Business24 sustin ca nu va fi o schimbare foarte mare fata de ce este in prezent, iar daca bancile vor continua sa reduca dobanzile la depozite, o parte din acestia isi vor retrage economiile, in timp ce cealalta parte va continua relatia cu banca.

"Cei care au depozite sunt oameni cu foarte multi bani si trebuie sa ii tina in depozite. Nu au ce face, pentru ca sunt captivi", a declarat pentru Business24 Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.

Sunt foarte multi economisti care se plang ca revenirea economica nu se produce pentru ca nu exita suficienta cerere din partea populatiei, tocmai pentru ca populatia economiseste in mod excesiv, considera analistul Dochia.

"Tocmai din acest motiv sunt multi cei care recomanda chiar sa se 'penalizeze' intr-un fel depozitele pentru a stimula oamenii sa consume" completeaza analistul.

In cazul in care se va reduce inclinatia catre a depozita banii in banci, alternativele care stau la indemna clientilor, din punctul de vedere al analistilor, ar putea sa fie Bursa de Valori Bucuresti sau consumul.

"Clientii ar putea sa inceapa sa consume mai mult si sa inceapa sa cumpere diverse bunuri sau active, ceea ce nu ar strica pentru ca sunt foarte multi care mizeaza in anul 2014 pe cresterea consumului. Cresterea economica trebuie sa fie bazata pe revigorarea consumului intern", a concluzionat Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#dobanda depozite, #dobanda politica monetara, #depozite bancare, #dobanda depozite BCR , #Dobanzi banci