Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Craciun (BCR):

Dobanda de politica monetara ar putea scadea din cauza evolutiei sub asteptari a inflatiei

Dobanda de politica monetara ar putea scadea din cauza evolutiei sub asteptari a inflatiei


Evolutia sub asteptari a inflatiei creste probabilitatea unei noi scaderi a dobanzii de politica monetara a BNR, din ianuarie, deoarece rata anuala a inflatiei va cobori la 1,1%-1,2% la sfarsitul lui 2014, sub tinta bancii centrale, se arata intr-un comunicat al BCR.

"Deoarece sunt sanse destul de mari ca inflatia sa ramana sub marginea inferioara a intervalului tintit de banca centrala in prima jumatate din 2015, putem asista la o reducere de dobanda la urmatorul Consiliu al BNR pe probleme de politica monetara programat pentru inceputul lunii ianuarie 2015 si eventuale reduceri ulterioare in nivelul rezervelor minime obligatorii", a declarat Radu Craciun, economist sef BCR, citat de Agerpres.

Analistii BCR estimeaza ca dobanzile pe termen scurt ar putea ramane la niveluri scazute, influentate in principal de politica monetara a bancii centrale, in timp ce evolutia randamentelor la titlurile de stat va fi determinata de sentimentul investitorilor si de impactul masurilor de relaxare monetara derulate de Banca Centrala Europeana.

'In plan apropiat credem ca dobanzile la credite cat si la depozite vor continua sa inregistreze o tendinta descendenta astfel incat nu ar fi de mirare ca inca de la inceputul anului viitor sa vedem o diminuare a dobanzilor la depozite, urmata de o reasezare a celor la credite. Ma astept totusi ca dobanzile depozitelor bancare sa continue sa fie real pozitive, adica mai mari ca inflatia', a mai spus Radu Craciun.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2428 ori